Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
57 Komentarzy

sernik gotowany

Sernik ekspresowy w przygotowaniu i prosty do zrobienia. Do jego przygotowania nie musimy włączać piekarnika. Tym różni się od klasycznego sernika, że jest gotowany, a nie pieczony. Całą masę gotujemy na piecu, wylewamy na ułożone w tortownicy herbarniki lub biszkopty i już sernik gotowy. Oczywiście musi jeszcze poleżeć najlepiej przez noc w lodówce, ale pracy nie ma już przy nim więcej. To jest najszybsza wersja tego sernika. W bogatszej wersji możecie upiec trzy placki kruche i przełożyć je gorącą masą serową.

Sernik jest bardzo smaczny i mocno kremowy, przez co niestety ciężko się go kroi. Klei się mocno do noża. Nie jest jednak źle. Da się ukroić, jak widzicie na zdjęciach, ale nie jest to takie łatwe.
Jeśli macie świeże truskawki czy maliny, to warto je zmiksować z cukrem do smaku. Taki owocowy mus będzie dobrze pasował do sernika.

Składniki:

  • 1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka*
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • herbatniki lub biszkopty

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki lub biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). 
  2. Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier i cukier waniliowy.
  3. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
  4. Gorącą masę wylać do formy. Pozostawić go ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego.

* Jeśli ktoś piecze na niemieckich produktach to polecam Schichtkäse. Quark w tym przypadku będzie za rzadki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

sernik gotowany

sernik gotowany

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ana · 10 miesięcy temu
    Bardzo szybki i fajny przepis.Wedlug mnie za dużo cukru,ja dalam 150g do tego skórkę otartą z cytryny oraz sok z połówki cytryny.na wierzch też herbatniki i polewa czekoladowa.Znam inny przepis na sernik gotowany ale ten jest o wiele szybszy.Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Świetny przepis! Ponieważ zrobiłam go z niewielkiej ilości twarogu (jakieś 300 g) to dodatkowo dalam na wierzch mus czekoladowy. Wyszło super. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]A.[/b] osypujesz stopniowo budyniami w proszku prosto z torebki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    A. · 2 lat temu
    To może śmieszne pytanie, ale czy najpierw mam ugotować budynie, a później dodać ugotowane do twarogu, czy sypać do twarogu "proszek budyniowy" z torebki?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Olu[/b] jedno opakowanie na 500ml mleka. Moje mają po 37g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Mam pytanie,ile gramow maja budynie ktore pani uzywa. Dziekuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hania · 3 lat temu
    Rano zrobilam sernik I przed chwila sprobowalam.Po prostu wymiata.Najlepszy sernik jaki jadlam(oczywiscie oprocz tego u mojej many)Wszystko zrobilam tak jak w przepisie I naprawde wyszlo super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Beato[/b] zrób go wieczorem i wstaw na noc do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 3 lat temu
    Mam pytanie, jak długo ten serniczek musi być w lodówce zanim się go poda, żeby było ok a nie trwało to mega długo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Przepyszny sernik. Robię z gorzka czekolada i płatkami migdałowymi na wierzch. Hit na święta lub urodziny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Anno[/b] tak, jak najbardziej. To też jest budyń ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Czy zamiast budyniu mogę użyć puddingu Belbake z Lidla?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 4 lat temu
    Dzięki za info. Jednak zanim odpowiedziałaś zdążyłam już zrobić ten serniczek przy użyciu miksera. Mimo wszystko wyszedł idealnie, dziękuję za ten świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]nowa[/b] wystarczy trzepaczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 4 lat temu
    Witam. Czy jajka razem z serem, masłem i cukrem mam miksować, czy wystarczy wszystko potraktować trzepaczką?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    Kolejny udany przepis Joasi sernik jest przepyszny! Postępując zgodnie z przepisem wszystko się udaje za pierwszym podejściem. Pierwszym razem dodałam rodzynki, dziś mieszankę owoców z puszki. POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atishoo · 4 lat temu
    Robiłam wczoraj serniczek i niestety nie udał się. Pomimo tego, że dałam mniej masła (200 g) oraz więcej budyniu (3 opakowania)nie zgęstniał się Czy przepis jest dokładny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zocha · 4 lat temu
    te czerwone kropeczki to barwnik w budyniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magdalena · 4 lat temu
    [quote][b]Magdaleno[/b] czerwone? to pewnie od tego soku malinowego ;-)[/quote]
    Sokiem malinowym polałam kawałek sernika tuż przed podaniem, a czerwone plamki pojawiły się podczas gotowania, to było coś dziwnego Ale na pewno będę robić sernik na Święta, więc w razie powtórki zrobię zdjecia!
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] czerwone? to pewnie od tego soku malinowego ;-)

Polub nas na ...

Początek strony