Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sernik gotowany

Sernik ekspresowy w przygotowaniu i prosty do zrobienia. Do jego przygotowania nie musimy włączać piekarnika. Tym różni się od klasycznego sernika, że jest gotowany, a nie pieczony. Całą masę gotujemy na piecu, wylewamy na ułożone w tortownicy herbarniki lub biszkopty i już sernik gotowy. Oczywiście musi jeszcze poleżeć najlepiej przez noc w lodówce, ale pracy nie ma już przy nim więcej. To jest najszybsza wersja tego sernika. W bogatszej wersji możecie upiec trzy placki kruche i przełożyć je gorącą masą serową.

Sernik jest bardzo smaczny i mocno kremowy, przez co niestety ciężko się go kroi. Klei się mocno do noża. Nie jest jednak źle. Da się ukroić, jak widzicie na zdjęciach, ale nie jest to takie łatwe.
Jeśli macie świeże truskawki czy maliny, to warto je zmiksować z cukrem do smaku. Taki owocowy mus będzie dobrze pasował do sernika.

Składniki:

  • 1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka*
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • herbatniki lub biszkopty

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki lub biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). 
  2. Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier i cukier waniliowy.
  3. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
  4. Gorącą masę wylać do formy. Pozostawić go ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego.

* Jeśli ktoś piecze na niemieckich produktach to polecam Schichtkäse. Quark w tym przypadku będzie za rzadki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

sernik gotowany

sernik gotowany

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (56)

  1. Ola

Świetny przepis! Ponieważ zrobiłam go z niewielkiej ilości twarogu (jakieś 300 g) to dodatkowo dalam na wierzch mus czekoladowy. Wyszło super. Polecam

  Załączniki
 
  1. Joanna

A. osypujesz stopniowo budyniami w proszku prosto z torebki.

  Załączniki
 
  1. A.

To może śmieszne pytanie, ale czy najpierw mam ugotować budynie, a później dodać ugotowane do twarogu, czy sypać do twarogu "proszek budyniowy" z torebki?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu jedno opakowanie na 500ml mleka. Moje mają po 37g.

  Załączniki
 
  1. Ola

Mam pytanie,ile gramow maja budynie ktore pani uzywa. Dziekuje i pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Hania

Rano zrobilam sernik I przed chwila sprobowalam.Po prostu wymiata.Najlepszy sernik jaki jadlam(oczywiscie oprocz tego u mojej many)Wszystko zrobilam tak jak w przepisie I naprawde wyszlo super.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Beato zrób go wieczorem i wstaw na noc do lodówki.

  Załączniki
 
  1. Beata

Mam pytanie, jak długo ten serniczek musi być w lodówce zanim się go poda, żeby było ok a nie trwało to mega długo?

  Załączniki
 
  1. Ola

Przepyszny sernik. Robię z gorzka czekolada i płatkami migdałowymi na wierzch. Hit na święta lub urodziny

  Załączniki
 
  1. Joanna

Anno tak, jak najbardziej. To też jest budyń ;-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony