Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Sernik gotowany z pierniczkami

Sernik gotowany z zatopionymi w nim nadziewanymi pierniczkami w czekoladzie. Masa serowa otoczona jest z góry i dołu kruchym ciastem. Pyszny sernik. Polecam na zbliżające się święta, a także do przetestowania już teraz, gdy pierniczki są w sprzedaży.

Składniki na ok. 24 sztuk:
Ciasto kruche:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 żółtka
  • 90g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka (w Niemczech: Schichtkäse)
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • ok. 400g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie (dałam w kształcie serc)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręką lub robotem kuchennym. Ciasto podzielić na pół.
  2. Formę o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić połową ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wyciągnąć ostrożnie z formy. Odstawić na bok.
  3. W ten sam sposób upiec drugie ciasto kruche. Po upieczeniu pozostawić je w formie.
  4. Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
  5. Masę pozostawić, aż będzie lekko ciepła. (Można przemieszać ją delikatnie co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za długo, tylko parę ruchów).
  6. Na cieście kruchym w formie rozsmarować trochę masy serowej. Następnie ułożyć pierniczki rzędami i zalać je resztą masy serowej. Przykryć drugim blatem ciasta kruchego. (Uwaga: ciasto jest bardzo kruche. Może pęknąć).
  7. Ciasto wstawić na noc do lodówki. Pokroić na kawałki. Według uznania oprószyć cukrem pudrem. (Górne ciasto kruche może pękać podczas krojenia, bo jest bardzo delikatne).

Smacznego.

Sernik gotowany z pierniczkami

Sernik gotowany z pierniczkami

Sernik gotowany z pierniczkami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamil · 1 lat temu
    Czy to ciasto kruche nie urośnie w czasie pieczenia? Nie trzeba go "dziobać" widelcem lub obciążać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mariolka · 2 lat temu
    Smaczne. Ładnie wygląda i fajnie smakuje z tymi pierniczkami:-) Smak masy serowej mi nie do końca odpowiadał- może to kwestia użytego twarogu (niby jest często rekomendowany ale mi nie podszedł) a może po prostu nie odpowiada mi sernik nie z piekarnika. Spróbuje kiedyś z innym serem. Za to piernik z jabłkami z tego bloga bardziej mi smakował :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Chciałabym spytać, czy pierniczki miękną w masie serowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dagmara · 2 lat temu
    Sernik jest rewelacyjny wszyscy goście byli zachwyceni uwielbiam waszą stronę:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Witam,
    Po jakim czasie kruche blaty miękną?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Kasiu rozkroiłam ciasto po nocy w lodówce, a na trzeci dzień już go nie było. Dobrze jak ciasto poleży trochę. Na trzeci dzień ciasto było nadal kruche, ale nie twarde tylko delikatne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Joanno czy mogę w serniku krakowskim zatopić podobnie pierniczki? Czy one się zepsują i nawilgną bo tamta masa serowa jest dość rzadka? Podoba mi się to połączenie, a sernik krakowski uwielbiam (duży pozytyw to brak tam masła.)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko nie zepsują się. Mogą tylko wypłynąć na wierzch jak masa będzie za rzadka. Tak myślę, że może by zrezygnować ze śmietany? Spróbuj
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asa_6niebo · 2 lat temu
    Taki sernik z pewnością smakuje pysznie!

Polub nas na ...

Początek strony