Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pascha wielkanocna na zimno

Pyszna, kremowa pascha wielkanocna przygotowana z twarogu. Smakuje jak serniczek na zimno z dużą ilością bakalii. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g masła
  • 50g migdałów
  • 50g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmielić dwukrotnie.
  2. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
  4. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
  5. Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  6. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
  7. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki „Ciasta słodkie i wytrawne”. H. Lipińska, A. Woźniakowski.

pascha wielkanocna na zimno

pascha wielkanocna na zimno

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (22)

  1. Joanna

Aga tak.

  Załączniki
 
  1. Aga

to ja jeszcze tylko zapytam, czy jak zrobię tą paschę w piątek, to do poniedziałku będzie jeszcze "zjadliwa"? Oczywiście przy założeniu, że będzie przechowywana w komfortowych dla niej warunkach

  Załączniki
 
  1. Joanna

Irmino lepiej nie. Pascha może wyjść za rzadka.
Beciu myślę, że Schichtkäse będzie dobry. Odlej tylko cały płyn po otwarciu opakowania.

  Załączniki
 
  1. Beata G

Joanno czy ja moge do tego Schichtkäse uzyc czy jakiego innego sera?

  Załączniki
 
  1. Irmina

Pięknie wygląda. Mam pytanie czy można użyć takiego twarogu do serników juz zmielonego np prezydent?

  Załączniki
 
  1. Ania

Paschę zrobiłam na ostatnią wielkanoc i wyszła cudnie. Słodziutkie ciasto podbiło serce mojego teścia, który uwielbia mega słodkie łakocie

  Załączniki
 
  1. Joanna

Penny wygląda mi na to, że ser był mocno wodnisty. W takim przypadku pomaga w trakcie przygotowania przełożenie masy serowej do naczynia (lub miski, sitka, durszlaka) z dziurką (dziurkami) od dołu, aby nadmiar płynu mógł spłynąć przez te dziurki.

  Załączniki
 
  1. Penny

Zrobiłam w tym roku tą paschę, ale coś wyszło nie tak, pascha jest przepyszna i strasznie słodka ;D ale okropnie się klei i jest dość leista, co mogło pójść nie tak, czy przez to, że kupiłam twaróg mielony z firmy Garwolin?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sentio tak.

  Załączniki
 
  1. Sentia

A czy taki normalny twaróg, naturalny, nie kupny może być?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony