Pascha wielkanocna na gorąco

Po przygotowaniu paschy wielkanocnej z twarogu, która znikła w ekspresowym tempie, postanowiłam przygotować paschę drugim sposobem. Tym razem skorzystałam z przepisu Agnieszki Kręglickiej.

Sposób ten polega na zrobieniu paschy bez użycia gotowego twarogu, a z samodzielnie przygotowanego sera zrobionego z mleka i śmietany. Taki sposób przygotowania paschy wcale nie jest trudny i pracochłonny, ale wymaga długiego czasu oczekiwania. Powstały bowiem ser musi dobrze ociec na sitku. Dalszy etap przygotowania jest już bardzo prosty. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy ser i bakalie według uznania.
W porównaniu do poprzedniego przepisu na paschę, cała rodzina stwierdziła jednogłośnie, że jednak ta na twarogu jest smaczniejsza i bardziej kremowa.

Składniki:

  • 2 litry mleka (dałam tłuste)
  • laska wanilii
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany 18% (lub kefiru)
  • 6 jajek
  • 250g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru (ok. 120g)
  • bakalie (u mnie orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, łącznie 150g)

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół (można wyciągnąć nasiona delikatnie nożem). Wanilię (przeciętą laskę i nasiona) dodać do mleka. Mleko zagotować.
  2. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać powoli do wrzącego mleka.
  3. Gotować powoli, mieszając, aż cały płyn się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. (Trwa to ok. 5minut. Uważać, aby mleko nie przywarło do spodu garnka).
  4. Usunąć laskę wanilii i ostudzić.
  5. Cedzak (lub sitko) wyłożyć podwójną warstwą gazy lub ściereczką i odcedzić ser. Pozostawić na parę godzin, a kolejno dobrze odcisnąć. (Ja wolę bardziej wilgotny ser i nie dociskam go za bardzo. Raczej nie polecam zgniatać go za mocno. Za suchy ser sprawi, że pascha będzie również sucha).
  6. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać porcjami ostudzony ser i utrzeć na jednolitą masę. (Można to zrobić w makutrze lub mikserem).
  7. Bakalie posiekać nie za drobno. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
  8. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
  9. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.

Smacznego.

Pascha wielkanocna na gorąco

Pascha wielkanocna na gorąco

Powiązane przepisy