Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
336 Komentarzy

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, ok. 1 minuty. (Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 1 dni temu
    Mimo nasmarowania blachy ciasto mi przywarlo. Nie dało się wyjąć. Wszystko popsuło się i wylądowali w koszu. Dlaczego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolanta · 1 dni temu
    Ja przekładam kremem tuż przed podaniem, w przeciwnym razie ciasto "szmacieje" a ma być kruche i chrupiące
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jus · 19 dni temu
    Nie polecam, masa wyszła maczysta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 miesięcy temu
    Witam serdecznie, czy np. Dwa dni wcześniej mogę upiec ciasto? A przełożyć masą kiedy będzie taka potrzeba? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Gotowa karpatka już z kremem powinna poleżeć w lodówce przez kilka godzin, albo całą noc. Blaty możesz upiec dzień wcześniej i na drugi przełożyć kremem. Dwa dni wcześniej nie próbowałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wioletta · 1 miesięcy temu
    Uwielbiam karpatke z Twojego przepisu! Jest idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maryś · 1 miesięcy temu
    Przepis sprawdzony. Dodam od siebie że daję 200 gram masła do kremu, 300 gram jak dla mnie za dużo. Piekę pierwsze 15 minut w 200 stopniach a kolejne 15 minut w 180 stopniach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 2 miesięcy temu
    Witam. Dziś w nocy zrobiłam karpatkę, wyszła naprawdę dobra, ale obawiam się, że całej nie zjemy, więc chciałabym wiedzieć, czy można ją zamrozić? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 miesięcy temu
    Kiedys myslalam ze zrobienie karpatki tak skonplikowane ze trzeba sobie pomagac ciastami i kremami w proszku... oj jaka byla głupia. Pychotka!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    Najlepszy przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    IWONA · 3 miesięcy temu
    Moja pierwsza karpatka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KaHa · 7 miesięcy temu
    Moja pierwsza karpatka, wyszła idealnie. Jest , a właściwie to była -pyszna. Przepis zapisany i z pewnością będzie wykorzystany nie jeden raz. Dziękuję i pozdrawiam ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 7 miesięcy temu
    Ta Karpatka podbiła serca i żołądki całej rodziny :-) Pyszna, idealne proporcje, krem się nie wylewa i jest idealnie gładki (wcześniej przeczytałam porady Autorki w artykule o masie budyniowej; trik z folią genialny!). Dodam, że karpatkę robiłam pierwszy raz. Dziękuję za ten przepis:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 10 miesięcy temu
    Witam.
    Nie potrafię dobrać odpowiedniej temperatury, środek mam zawsze niedopieczony. 160st z termoobiegiem rumieni po 30 min ciasto ale środek luźny. Jak podwyższę temperaturę to się spali. Już nie mam nerwów do tego piekarnika. Co zrobić jak wyciągnęłam rumiane i surowe w środku? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    żaneta · 10 miesięcy temu
    pże pyszna karpatka :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marco · 11 miesięcy temu
    Pierwszy raz robiłem. Piekłem na 180C, 25 minut. A na grudki od razu miałem sposób - nie bawiłem się w mieszanie ręczne. Do garnka z gotującym się mlekiem włożyłem mikser. W sumie to wszystko mieszałem mikserem. Ciasto ptysiowe rewelka, a budyń to mistrzostwo. Polecam przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 1 lat temu
    Pyszna i łatwa w zrobieniu Polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mandy · 1 lat temu
    Witam. Robię pierwszy raz. Pytanie,czy można upiec dwie warstwy na raz w termoobiegu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 lat temu
    czy do masy zamiast masła moza margaryne dodac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 lat temu
    Karpatka zrobiona pierwszy raz i wyszla znakomicie!
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paulina · 1 lat temu
    Karpatka wyszła przepyszna! Dzięki za przepis:)

Polub nas na ...

Początek strony