Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Czekoladowa karpatka

Przepis na karpatkę tym razem w wersji czekoladowej. Zmieniłam lubiany przez Was przepis na Karpatkę, dodając do ciasta troszkę kakao, a do masy budyniowej czekoladę gorzką.

Karpatka powinna spodobać się wielbicielom zarówno gorzkiej jak i mlecznej czekolady. Pomimo użycia gorzkiej czekolady w połączeniu w dużą ilością masy budyniowej masa wychodzi delikatna i lekko czekoladowa.

Uwaga: Jeśli ciasto wyrośnie tak, że powstaną duże góry (a tak powinno wyjść), to najprawdopodobniej, pomimo dobrze upieczonego ciasta od dołu i góry, wewnątrz gór ciasto będzie wilgotne i przez to ciemniejsze. Przy jasnej karpatce tego nie widać. Tak samo jest z ptysiami, które z zewnątrz są chrupiące, a w środku wilgotne.

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g masła lub margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • niepełna szklanka mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać 1 szklankę)
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 200g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka
  • 100g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • kakao i cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z kakao. Odstawić na bok. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę z kakao. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodawać stopniowo do masy budyniowej, miksując tylko do połączenia się składników.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i kakao.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Czekoladowa karpatka

Czekoladowa karpatka

Czekoladowa karpatka

Czekoladowa karpatka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DOMI · 1 lat temu
    fajny przepis wypróbowałam fajnie wyszlo bardzo dobra, poszłam lekko na skróty przy budyniu zamiast dodawać czekoladę rozpuszczoną dodałam ją do mleka z cukrem Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Loxosceles · 2 lat temu
    Witam,
    muszę upiec karpatkowy tort, czy jeżeli podwoję składniki, zrobię 3 lub 4 blaty w tortownicy to będzie to miało sens? Przyznam, że manualnie zbyt sprawna nie jestem. Wymyśliłam też, że mam formę do tarty w kształcie kwiatka, mogę w niej upiec pojedynczo blaty? Dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ciasto karpatkowe wyrasta i powstają góry. Jeśli wyjdą Ci wysokie góry (tak jak mnie) to do przełożenia dwóch blatów potrzeba dużo masy, aby je skleić (tak jak w przepisie). Przy 3- 4 blatach to tort byłby strasznie wysoki, a ilość masy w środku raczej nie do zjedzenia. Możesz zrobić w tortownicy taką karpatkę jak jest w przepisie i po prostu udekorować ją ładnie np. polewą czekoladową z jakąś dekoracją. Proporcje ciasta na tortownicę możesz przeliczyć według przelicznika form (po lewej stronie w menu). Możesz zrobić również białą karpatkę (przepis również na stronie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    czy do ciasta naprawdę nie dodaje się wgl cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 lat temu
    Fajnie wyglądałoby gdyby:
    1) Zamiast ciemnych blatów zrobić jasne i przełożyć kakaowym kremem,
    2) Zrobić jeden ciemny, drugi jasny blat. Krem też pół na pół i wymieszać, ale tylko tak, żeby w kremie zrobić marmurek (czy zeberkę) i wyłożyć na ciasto.

    Wydaje mi się, że można jeszcze pokombinować z tymi mieszanymi kolorami, dla ciekawego efektu
    A tak przy okazji, myślicie, że można do jasnego kremu dodać zblendowane owoce (np. jagody, truskawki) żeby dostać smakowy krem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 2 lat temu
    [i]Ależ piękne jest to ciasto! Cudowna czekoladowa karpatka. Chętnie bym spróbowała :)[/i]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    ...co do przygotowania blaszki, to z własnego doświadczenia pomijam posypywanie mąką wysmarowanej formy - w efekcie otrzymuję dużo wyższe wypiętrzenia ciasta.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ami · 2 lat temu
    Ojej! Kiedy widzę karpatkę, myślę: "wakacje u cioci na wsi". Moja ciocia robiła najlepszą na świecie, ale tradycyjną. Takiej jeszcze nie jadłam i bardzo chętnie spróbuję, bo musi być pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ircia · 2 lat temu
    Robiłam już jasną karpatkę, ale ta już się do mnie uśmiecha ;-) Do zrobienia w najbliższym czasie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mostownica · 2 lat temu
    Wygląda pysznie szkoda, że nie da się zjeść z ekranu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dagooshya · 2 lat temu
    Wygląda obłędnie

Polub nas na ...

Początek strony