Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
326 Komentarzy

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, ok. 1 minuty. (Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Jednak niepotrzebnie wyrzuciłam tamto ciasto! Zrobiłam drugie i też mi tak zgęstniało przy mieszaniu, odpuściłam sobie ponowne postawienie na ogień po dodaniu mąki... pięknie wyrosło... pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Najlepszy przepis na karpatkę!!!! Rewelacja wyszła wyśmienicie. Polecam wszystkimi!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Kasiu[/b] nie czekaj, aż Ci się ciasto zagotuje :eek: Nie powstaną pęcherzyki powietrza, jak np. przy budyniu. Należy zagotować wodę z margaryną, a po dodaniu mąki to już Twoim zadaniem jest energiczne mieszanie przez 2- 3min, aż składniki się połączą, będą ładnie odchodzić od garnka, a na dnie utworzy się jasna warstwa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    ja mam problem na samym poczatku, po wsypaniu maki do garnka z woda i magraryna ciasto jest tak geste ze nie da sie go zagotowac, po prostu sie przypala, i czarno widze przyszlosc tego ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 2 lat temu
    poleam dziś robiłam wyszła super :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 2 lat temu
    Witam. Ciasto rosnie jak szalone. Tylko proszku dalem łyzeczke... Ale krem kiepski... za gesty i grudki sie robią...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Karpatka wyszła przecudowna!
    Fale były mega duże! a krem... poezja (dodałam trochę mniej masła)
    Jak najbardziej POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 2 lat temu
    [quote]Zawsze robię karpatkę z tego przepisu! Wychodzi nieziemsko pyszna i zawsze zadowoli nawet tych wymagających gości
    Jednak mam mały problem. Gdy oprószam karpatkę cukrem pudrem, po kilku minutach cukier wsiąka mi w ciasto. Jakieś pomysły, dlaczego?
    Pozdrawiam[/quote]

    POSYP CUKREM PUDREM, GDY KARPATKA BEDZIE OSTUDZONA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 2 lat temu
    Zdecydowanie za dużo mąki do kremu, zdecydowanie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daga · 2 lat temu
    Przepis super, już kilka razy z niego korzystałam i zawsze wychodzi, a mój mąż powiedział,że to jest smak z jego dzieciństwa i nawet moje dziecko je karpatkę (chociaż synek nie lubi słodkości). Polecam wszystkim aby spróbowali...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyś · 2 lat temu
    Już nie raz piekłam karpatkę wg tego przepisu i wychodzi zawsze wyśmienita! Nawet mój chłopak (smakosz karpatek) powiedział, że lepsza niż jego mamy ;P a to już coś! Ja daje tylko mniej masła do masy ok. 150 - 180 g, tak na oko pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jola · 2 lat temu
    ...robiłam wszystko wg przepisu, nie jestem amatorką w kulinarnym świecie ale niestety masa wyszła jakaś taka rzadka,dlaczego? Na ciasto wręcz ją wylewałam a nie wykładałam, teraz wszystko wstawiłam do lodówki z nadzieją, że jakoś zastygnie i będzie ok choć troche wątpię, jestem niepocieszona bo ciasto miało byś dla Męza, który jutro wraca z delegacji. Ale już kupiłam produkty na nową karpatke-)))może za drugim razem wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gocha · 2 lat temu
    Moja pierwsza w zyciu karpatka. Wyszla. Maz zjadl 2 kawalki I mruczal Super przepis. Moja modyfikacja to 200g masla do kremu (lubie bardziej budyniowa mase) I troche wiecej proszku do pieczenia do ciasta (3 szczypty?). Bede robic znowu a przepis dodaje do ulubionych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aguś · 2 lat temu
    Aha, jeszcze jedno - ja również użyłam tylko 200 g masła i krem był super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aguś · 2 lat temu
    Przepis sprawdziłam... ciasto wyrasta bardzo ładnie, krem idealne karpatkowy Ale mam dwie osobiste sugestie:
    1. do kremu proponuję dodać odrobinę aromatu migdałowego
    2. przed nałożeniem kremu, pierwszy blat ciasta smaruję dżemem z czarnej porzeczki lub wiśniowym
    Ciekawe czy komuś to też zasmakuje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 2 lat temu
    smaczna wyszła, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 2 lat temu
    Robiłam wiele karpatek, ale z tego przepisu wyszła wysmienita i oczywiście zamierzam ponownie ją powtórzyć. Właśnie jestem w trakcie pieczenia babki piaskowej oczywiście z tej strony. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ilona · 3 lat temu
    Witam. Za pierwszym razem jak je robiłam byłam śrenio zadowolona ale teraz drugi raz jak zrobiłam poprostu masakra chociaż dostosowałam sie do przepisu i wymagań . Chociaż moje ciasta stale wychodziły pyszne.Średnio polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 lat temu
    Nie pieczcie ciasta na papierze do pieczenia, przykleja się i bardzo ciężko je oderwać.. wyrzuciłam przez to niestety połowę do kosza :/

    Ale przepis bardzo fajny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Zawsze robię karpatkę z tego przepisu! Wychodzi nieziemsko pyszna i zawsze zadowoli nawet tych wymagających gości
    Jednak mam mały problem. Gdy oprószam karpatkę cukrem pudrem, po kilku minutach cukier wsiąka mi w ciasto. Jakieś pomysły, dlaczego?
    Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony