Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
384 Komentarzy

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, ok. 1 minuty. (Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gisia · 2 dni temu
    Zrobiłam dziś i wyszło super. Trzeba tylko dłużej miksować żeby grudki zniknęły. Dodałam też odrobinę mleka w proszku do kremu. Idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 13 dni temu
    Przepis na budyń beznadziejny. Klucha która nie chce się porzadnie rozmieszać z masłem. Pierwszy raz się z tym spotkałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 16 dni temu
    Piekłam pierwszy raz dla chłopaka i wyszły mi ogromne góry! Dziękuję ślicznie za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 24 dni temu
    Karpatka przepyszna!!! Nigdy ciasta mi nie wychodzą ale Pani karpatka udała się!!! Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Stawa · 28 dni temu
    Nie wiem co robię źle gdyż ciasto z góry jest pięknie upieczone a spód ciasta ma miejsca niedopieczone gdyż są kleiste pod palcem. Piekę w 180 stopniach na dolnej grzałce na najniższym poziomie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Anna · 4 dni temu
      Ja nie smaruje blachy margaryna tylko daje papier do pieczenia i pięknie się piecze w termo góra dół
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 1 miesięcy temu
    Wyszło idealnie. Dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 1 miesięcy temu
    Właśnie próbuje karpatki, ciasto ok chociaż miałam lepszy przepis ( gdzieś zagubiłam dlatego skorzystałam z tej strony), ale masa okropna użyłam tylko kostki masła, dodałam cukier z laską wanilii, dobrze że nie dałam cukru wanikiowego bo by smaku nie było żadnego , masa wyszła sztywna i maślana, ciasto po pobycie w lodowce zrobiło się miękkie. Muszę odszukać tamten mój przepis bo z tego już na pewno korzystać nie będę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Magdalena · 9 dni temu
      Masa budyniowia okropna, grudy się porobiły. Masa mi się rozwarstwiła. Nadaje się tylko do wyrzucenia. Szkoda składników..
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Wiola · 5 dni temu
        Ja na początku też tak miałam, ale im dłużej robotem mieszałam, tym bardziej robił sie krem scalony. W rezultacie wszyscy byli zachwyceni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 1 miesięcy temu
    Dziś właśnie pierwszy raz w życiu robiłam karpatkę.Zrobiłam ją według pani przepisu i wyszła mega pyszna.Mój mąż zachwycony już zakomunikował, że mam robić co tydzień
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 miesięcy temu
    ❤️❤️ Udała mi się!Ciotka radziła dodać jeszcze żółtko do kremu aby podkręcić kolor a mama doradziła do kremu dodać cukier waniliowy i olejek z wanilii. Rady od starszych cukiernicze przyjęłam i wyszło MEGA!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 1 miesięcy temu
    Witam. Jaki budyń dodać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 miesięcy temu
    Witam, faktycznie masa jest rewelacyjna!!!! świeżo zrobiona wydawała mi się za maślana, ale po nocy w lodówce - bajka. Idealny przepis na masę budyniowo-maslaną. Nie ma co porównywać z masą z budyniu z torebki. POLECAM!!! Należy tylko z 2 godz. wcześniej wyjąć z lodówki, żeby masa zmiękła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krystyna · 1 miesięcy temu
    Robię karpatke z tego przepisu już któryś raz za każdym razem wychodzi idealna, mąż bardzo zadowolony A karpatka w domu jest 1 dzień tak szybko znika. Polecam ten przepis z całego serca
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidka · 1 miesięcy temu
    Wczoraj testowałam. Wyszło super, a nie jestem uzdolniona kulinarnie :).
    Przepis idealny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pela · 1 miesięcy temu
    A gdyby cukier wanilinowy zastąpić laską wanilii? Tylko nie wiem czy cała laska to nie za dużo..dziękuję za odpowiedź;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 miesięcy temu
    Wspanialy przepis☺teraz juz zawsze bede z niego korzystac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Domka · 2 miesięcy temu
    Przepyszna, zniknęła w jeden dzień, najważniejsze że wyszla mieciutka i fajnie wyrosła, dzięki za super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz Kaczmarek · 2 miesięcy temu
    A czy masło w cieście może mieć w pływ na brak górzystości w upieczonym już cieście ? Użyłam masła łowickiego 82 % i wyszedł mi równomierny wypiek...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Dora · 1 miesięcy temu
      Poniżej jest odpowiedź- piekarnik musi być podobno przy wkładaniu mocno nagrzany, aby wyszły góry. Powodzenia przy drugim pieczeniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 2 miesięcy temu
    Pycha!!!! Polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 miesięcy temu
    Pierwszy raz w życiu robiłam. Przepis super A rodzinka nie mogła wyjść z kuchni żeby nie wziąść kawałka

Polub nas na ...

Początek strony