Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
360 Komentarzy

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, ok. 1 minuty. (Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 28 dni temu
    Ciasto pierwsza klasa.
    Gdy zrobiłam budyń to byłam pełna niepewności, bo budyń był mega gęsty i mąka była wyczuwalna. Podczas łączenia z masłem niestety zostały delikatne grudki w masie, niewyczuwalne podczas jedzenia.
    Jednak masa okazała sie przepyszna ! Dla mnie najlepszy przepis na karpatke !
    Następnym razem delikatnie zmniejsze ilość mąki w budyniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dusia · 1 miesięcy temu
    Dlaczego przepis jest na szklanki a nie na Grammy? Szkoda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 2 miesięcy temu
    Naprawdę dobry przepis polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 miesięcy temu
    Zawsze mi się udaje i bardzo szybko znika. Wszystkim bardzo smakuje i każdy jak się zapowiada z wizytą, to od razu zamawia karpatkę :). Jest przepyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 2 miesięcy temu
    Witam, chciałam upiec ciasto jednego dnia a drugiego przełożyć dopiero kremem. Jak powinnam przechowywać ciasto, aby było dobre?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agnieszka · 4 dni temu
      Przykryte ścierką na desce w suchym miejscu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Monia · 2 miesięcy temu
      Ja poprostu w pojemniku na ciasto w chlodku przy oknie bo w lodówce się nie zmieściło. A przepis jest MEGA lepszego nie ma
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 3 miesięcy temu
    Jak najlepiej przechowac to upieczone ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena makowska · 4 miesięcy temu
    Wspaniale wyszlo. Pelny sukces. Juz drugi raz robie. Bardzo dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaśka · 5 miesięcy temu
    Czy ciasto czekające na upieczenie się pierwszego nie podejdzie wodą czy coś? Nie mam aktualnie dwóch blach by piec dwa spody na raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mopsik · 5 miesięcy temu
    Całe ciasto jest dobre każdemu smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 6 miesięcy temu
    Fantastyczny przepis , wychodzi za kazdym razem perfect. Czesto uzywam gotowego kremu,skraca czas przygotowania i smakuje przepysznie...dziekuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarosław lewera · 6 miesięcy temu
    Jestem początkującym mężczyzną chce udowodnić żonie ze będę w stanie upiec karpatke
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lusa · 6 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis. Smakuje wyśmienicie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 6 miesięcy temu
    Tą karpatkę robie na każde święta czy imprezy okolicznościowe Goście są zachwyceni Jest przepyszna zawsze mi wychodzi piękna Właśnie biorę się za pieczenie jednej z wielu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pola · 6 miesięcy temu
    Pyszna, jak u mamy ciasto starałam sie ładnie rozsmarować bo nie lubie dużych " Karpat" i rzeczywiście udało się prawie płaskie, jednak doszłam do wniosku ze skoro karpatka to musi mieć duże "góry czy fale" wiec następnym razem nie bede tak płaski smarować ciasta.pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 7 miesięcy temu
    Karpatka pyszna moja pierwsza i udana
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elżbieta Matwiejczuk · 7 miesięcy temu
    80g maki to akurat 3 kopiaste łyżki. 6 kopiastych łyżek dalo mi małą sałatkę maki. Kiedy zaczelam to wlewać do gotującego mleka, juz po wlaniu polowy masa byla bardzo gęsta. Musialam ratowac sie dolaniem mleka. Po ostudzeniu połączyłam z 200g masła. Wyszla całkiem dobra masa. Kiedys robilam masy karpatkowe z dodatkiem budyniu, warto sprobowac, są smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 7 miesięcy temu
    Pychotka. Dzięki za przepis❤️❤️❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 7 miesięcy temu
    Czy mogę dziś upiec blaty ciasta, a jutro wieczorem przełożyć kremem, by deser podać w niedzielę?
    Ciasto nie zrobi się gumowate do jutra?
    Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alexandra Wenneborg · 7 miesięcy temu
    Ja blaszke smaruje zawsze smalcem i nigdy mi sie nie przykleilo ciasto do blaszki

Polub nas na ...

Początek strony