Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
326 Komentarzy

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, ok. 1 minuty. (Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KaHa · 3 miesięcy temu
    Moja pierwsza karpatka, wyszła idealnie. Jest , a właściwie to była -pyszna. Przepis zapisany i z pewnością będzie wykorzystany nie jeden raz. Dziękuję i pozdrawiam ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 miesięcy temu
    Ta Karpatka podbiła serca i żołądki całej rodziny :-) Pyszna, idealne proporcje, krem się nie wylewa i jest idealnie gładki (wcześniej przeczytałam porady Autorki w artykule o masie budyniowej; trik z folią genialny!). Dodam, że karpatkę robiłam pierwszy raz. Dziękuję za ten przepis:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 6 miesięcy temu
    Witam.
    Noe potrafię dobrać odpowiedniej temperatury, środek mam zawsze niedopieczony. 160st z termoobiegiem rumieni po 30 min ciasto ale środek luźny. Jak podwyższę temperaturę to się spali. Już nie mam nerwów do tego piekarnika. Co zrobić jak wyciągnęłam rumiane i surowe w środku? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    żaneta · 6 miesięcy temu
    pże pyszna karpatka :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marco · 7 miesięcy temu
    Pierwszy raz robiłem. Piekłem na 180C, 25 minut. A na grudki od razu miałem sposób - nie bawiłem się w mieszanie ręczne. Do garnka z gotującym się mlekiem włożyłem mikser. W sumie to wszystko mieszałem mikserem. Ciasto ptysiowe rewelka, a budyń to mistrzostwo. Polecam przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 1 lat temu
    Pyszna i łatwa w zrobieniu Polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mandy · 1 lat temu
    Witam. Robię pierwszy raz. Pytanie,czy można upiec dwie warstwy na raz w termoobiegu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 lat temu
    czy do masy zamiast masła moza margaryne dodac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 lat temu
    Karpatka zrobiona pierwszy raz i wyszla znakomicie!
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paulina · 1 lat temu
    Karpatka wyszła przepyszna! Dzięki za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Czy tylko mi ciasto wydało się za bardzo jajeczne? zrobilam zgodnie z przepisem i czułam, że jem cos a la sękacz...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka Anna · 1 lat temu
    Dziekuje za przepis. Niesamowita, przepyszna
    karpatka !! Mi wyrosły piękne,,góry,, smaczne ciasto a już nie wspomnę o mniamuśnym budyniu. mistrzostwo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Dołączam się do wszystkich pozytywnych komentarzy. Przepis super, a krem rewelacyjny w smaku - takiego szukałam. Dziękujemy Pani Joanno za kolejny świetny przepis;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 1 lat temu
    Witam mam pytanie co zrobic zebz ciasto nie przywieralo po upieczeniu do blacha ( blacha byla wysmarowana I posypana maka kukurydziana )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Super przepis;)
    Robię drugi raz i znowu wyszły góry hehe ;')
    Tylko kurde zawsze mi grudki wychodzą w budyniu;-(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Katarzyna Mokosa · 10 miesięcy temu
      Nie zwarzyl Ci sie krem?nie wiem co robie zle ale warza mi sie kremy budyniowe?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
        Proponuję przeczytać artykuł o masie budyniowej, Kliknij [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/762-masa-budyniowa"]tutaj[/url].
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Tomek · 1 lat temu
      Co do Gródek, to proponuję mąkę wlewac na nieco chłodniejsze mleko i mieszać-nie czekać aż się zagotuje.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można od razu ciepły budyń przetrzeć przez sitko, albo gotową masę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 1 lat temu
    Super przepis. Masa pyszna najlepsza jaka robilam do tej pory. Jutro robie z podwojnej porcji bo to z przepisu to za malo dla moich facetow:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 1 lat temu
    Przepis rewelacja. Ciasto pięknie mi wyrosło, góry się porobiło piękne. Masa bardzo dobra. Pozdrawiam serdecznie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Upiekłam wczoraj Pani Karpatkę. Co prawda góry nie wyrosły ale i tak mi nigdy nie wyrastają, ale krem przepyszny. Najlepszy z wszystkich jakie do tej pory robiłam. Ogólnie pycha, pycha, pycha. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Masa budyniowa pycha. Ciasto nie wyrosło nigdy tak jak z innych przepisów. Jest dobre ale płaskie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Prawdziwa Patka · 1 lat temu
    Obłędne ciasto, wychodzi nawet jak zamieni się mąkę na bezglutenową, zniknęło w oka mgnieniu, dzisiaj robię drugi raz

Polub nas na ...

Początek strony