Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
397 Komentarzy

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, ok. 1 minuty. (Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 dni temu
    Ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny?????? Niewykonalne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 2 dni temu
    Wystarczy 3 łyżki mąki przennej i ziemniaczanej i nie czuć posmaku mąki w kremie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kryspin Gromniak · 8 dni temu
    Super przepis na pyszną Karpatkę. Smak i konsystencja idealne . Nawet nie sądziłem że to tak łatwe ciasto do przygotowania i że tak szybko do zrobienia . Bardzo polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 8 dni temu
    Dziękuję za przepis Wyszła idealnie pomimo pierwszego razu i obaw. Jestem z siebie dumna i mąż zadowolony. Jedynie po przeczytaniu komentarzy zmieniłam proporcje masła i mąki plus dodałam łyżkę mleka w proszku.
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 9 dni temu
    czy do kremu można użyć margarynę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 13 dni temu
    Za bardzo czuć mąke w kremie. Ale ciasto pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Abc · 13 dni temu
    Ciasto dobre ale krem nie. Za bardzo czuć mąkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggwi · 21 dni temu
    Po zagotowaniu mleka, cukru obu mąk i żółtek niestety czuć surowość mąki. Natomiast samo ciasto jest bardzo udane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 1 miesięcy temu
    Karpatka pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 miesięcy temu
    Dziś robiłam i wyszła super nie odpadła piekłam 30 minut ale potem zmniejszyłam piekarnik na 100 stopni i piekłam jeszcze 10 minut i nic nie opadło krem wyszedł trochę rzadki ale za to pyszny mąż jest zachwycony
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 1 miesięcy temu
    Przepyszna. pierwszy raz robiłam i wyszło tak jak z przepisu. Pychotka. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 miesięcy temu
    Czy mogę dać więcej żółtek do kremu? Zostały mi po bezie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 1 miesięcy temu
    Rewelacja! (Krem zrobiłam z 200g masła.)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gisia · 2 miesięcy temu
    Zrobiłam dziś i wyszło super. Trzeba tylko dłużej miksować żeby grudki zniknęły. Dodałam też odrobinę mleka w proszku do kremu. Idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    Przepis na budyń beznadziejny. Klucha która nie chce się porzadnie rozmieszać z masłem. Pierwszy raz się z tym spotkałam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Patka · 9 dni temu
      Tak samo, budyń typu beton :/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Kasia · 1 miesięcy temu
      Chyba coś Pani nie wyszło. Robiłam wczoraj z tego przepisu krok po kroku i budyń wyszedł rewelacyjny Krem MEGA
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Iza · 1 miesięcy temu
      Chyba Pani cos zle zobila bo pzepis rewelacyjny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 2 miesięcy temu
    Piekłam pierwszy raz dla chłopaka i wyszły mi ogromne góry! Dziękuję ślicznie za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 miesięcy temu
    Karpatka przepyszna!!! Nigdy ciasta mi nie wychodzą ale Pani karpatka udała się!!! Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Stawa · 3 miesięcy temu
    Nie wiem co robię źle gdyż ciasto z góry jest pięknie upieczone a spód ciasta ma miejsca niedopieczone gdyż są kleiste pod palcem. Piekę w 180 stopniach na dolnej grzałce na najniższym poziomie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Stawa · 1 miesięcy temu
      Dziękuję za porady. Nie mogę piec na obu grzałkach, ponieważ górna jest zbyt mocna i przypieka ciasto a spód jest niedopieczony, czasami wręcz surowy, dlatego piekę tylko na dolnej grzałce na najniższym poziomie. W karpatce po prostu dopiekam placki jak uznam, że ciasto jest kleiste szczególnie pod "wybrzuszeniem" .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Wiola · 1 miesięcy temu
      Ja piekę w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku góra dół, przez 30 min, na blasze wysmarowanej margaryna posypanej mąka. Ciasto pięknie wyrasta i jest pyszne. Jedynie zmniejszam ilość masła do kremu, daje jedna kostkę Kasi. Krem bardzo pyszny. Piekę tylko z tego przepisu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Anna · 2 miesięcy temu
      Ja nie smaruje blachy margaryna tylko daje papier do pieczenia i pięknie się piecze w termo góra dół
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 3 miesięcy temu
    Wyszło idealnie. Dzięki za przepis

Polub nas na ...

Początek strony