Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, ok. 1 minuty. (Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (332)

  1. Ewelina

Pyszna i łatwa w zrobieniu Polecam !

  Załączniki
 
  1. Mandy

Witam. Robię pierwszy raz. Pytanie,czy można upiec dwie warstwy na raz w termoobiegu?

  Załączniki
 
  1. Hania    Mandy

Ja tak piekę

  Załączniki
 
  1. Agata

czy do masy zamiast masła moza margaryne dodac?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Teoretycznie można, ale ze względu na smak nie polecam.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Karpatka zrobiona pierwszy raz i wyszla znakomicie!
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. paulina

Karpatka wyszła przepyszna! Dzięki za przepis

  Załączniki
 
  1. Kasia

Czy tylko mi ciasto wydało się za bardzo jajeczne? zrobilam zgodnie z przepisem i czułam, że jem cos a la sękacz... ;(

  Załączniki
 
  1. Agnieszka Anna

Dziekuje za przepis. Niesamowita, przepyszna
karpatka !! Mi wyrosły piękne,,góry,, smaczne ciasto a już nie wspomnę o mniamuśnym budyniu. mistrzostwo.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Karolina

Dołączam się do wszystkich pozytywnych komentarzy. Przepis super, a krem rewelacyjny w smaku - takiego szukałam. Dziękujemy Pani Joanno za kolejny świetny przepis

  Załączniki
 
  1. ewa

Witam mam pytanie co zrobic zebz ciasto nie przywieralo po upieczeniu do blacha ( blacha byla wysmarowana I posypana maka kukurydziana )

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    ewa

Jeśli jest taki problem to proponuję używać papieru do pieczenia.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Super przepis
Robię drugi raz i znowu wyszły góry hehe ;')
Tylko kurde zawsze mi grudki wychodzą w budyniu;-(

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Katarzyna Mokosa

Proponuję przeczytać artykuł o masie budyniowej, Kliknij tutaj.

  Załączniki
 
  1. Tomek    Agnieszka

Co do Gródek, to proponuję mąkę wlewac na nieco chłodniejsze mleko i mieszać-nie czekać aż się zagotuje.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Można od razu ciepły budyń przetrzeć przez sitko, albo gotową masę

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony