Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, ok. 1 minuty. (Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Karpatka

Karpatka

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (335)

  1. Renata

Witam.
Noe potrafię dobrać odpowiedniej temperatury, środek mam zawsze niedopieczony. 160st z termoobiegiem rumieni po 30 min ciasto ale środek luźny. Jak podwyższę temperaturę to się spali. Już nie mam nerwów do tego piekarnika. Co zrobić jak...

Witam.
Noe potrafię dobrać odpowiedniej temperatury, środek mam zawsze niedopieczony. 160st z termoobiegiem rumieni po 30 min ciasto ale środek luźny. Jak podwyższę temperaturę to się spali. Już nie mam nerwów do tego piekarnika. Co zrobić jak wyciągnęłam rumiane i surowe w środku? Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. żaneta

pże pyszna karpatka

  Załączniki
 
  1. Marco

Pierwszy raz robiłem. Piekłem na 180C, 25 minut. A na grudki od razu miałem sposób - nie bawiłem się w mieszanie ręczne. Do garnka z gotującym się mlekiem włożyłem mikser. W sumie to wszystko mieszałem mikserem. Ciasto ptysiowe rewelka, a budyń...

Pierwszy raz robiłem. Piekłem na 180C, 25 minut. A na grudki od razu miałem sposób - nie bawiłem się w mieszanie ręczne. Do garnka z gotującym się mlekiem włożyłem mikser. W sumie to wszystko mieszałem mikserem. Ciasto ptysiowe rewelka, a budyń to mistrzostwo. Polecam przepis!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ewelina

Pyszna i łatwa w zrobieniu Polecam !

  Załączniki
 
  1. Mandy

Witam. Robię pierwszy raz. Pytanie,czy można upiec dwie warstwy na raz w termoobiegu?

  Załączniki
 
  1. Hania    Mandy

Ja tak piekę

  Załączniki
 
  1. Agata

czy do masy zamiast masła moza margaryne dodac?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Teoretycznie można, ale ze względu na smak nie polecam.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Karpatka zrobiona pierwszy raz i wyszla znakomicie!
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. paulina

Karpatka wyszła przepyszna! Dzięki za przepis

  Załączniki
 
  1. Kasia

Czy tylko mi ciasto wydało się za bardzo jajeczne? zrobilam zgodnie z przepisem i czułam, że jem cos a la sękacz... ;(

  Załączniki
 
  1. Agnieszka Anna

Dziekuje za przepis. Niesamowita, przepyszna
karpatka !! Mi wyrosły piękne,,góry,, smaczne ciasto a już nie wspomnę o mniamuśnym budyniu. mistrzostwo.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony