Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
51 Komentarzy
Babówka

Ciasto drożdżowe z kakao. Ciasto mojego dzieciństwa. Piekła je bardzo często moja babcia, co najmniej raz w tygodniu i było uwielbiane przez wszystkich. To chyba najbrzydsze ciasto na stonie, a jednocześnie jedno z najsmaczniejszych. Podczas pieczenia kakao z masłem znajdujące się w środku po prostu rozsadza ciasto. Pęka gdzie mu się podoba. Im więcej damy nadzienia, tym prawdopodobieństwo pęknięcia większe ;). Koniecznie muszę wam zdradzić, że właśnie w miejscu pęknięcia ciasto jest najpyszniejsze. Dlatego nie żałuję nadzienia i nie przejmuję się jego wyglądem. Spróbujcie. To niebanalna, swojska i tania drożdżówka. Może nie dla gości, ale dla domowników gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 250 ml mleka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)

Nadzienie:

  • 240 g słodkiego kakao typu Nesquik (Może być też zwykłe kakao, patrz uwagi)
  • 130 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5- 7 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto (ręcznie ok. 10 minut lub przy użyciu robota kuchennego). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao rozłożyć wiórki z masła.

2

  1. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu.

3

  1. Całe ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

4

Uwaga:

  • Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, gorzkie tylko należy je wtedy posypać jeszcze cukrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babówka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 dni temu
    Czy ciasto wyjdzie, jeżeli użyje jedno opakowanie drożdży suchych ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 16 dni temu
    Zachciało mi się tego ciasta bo prababcia robiła dawno dawno temu i jego zapach przypominał mi dzieciństwo. Szczerze powiem, że nie spodziewałam się, że ciasto dorówna moim oczekiwaniom a jednak bardzo dziękuję, zrobię jeszcze nie raz!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 24 dni temu
    Miałam tylko 25g drożdży ale też wyszło, super przepis, dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nina · 2 miesięcy temu
    Ciasto wyszlo nieslodkie, 2 lyzki cukru zdecydowanie za malo, dalam gorzkie kakao i za malo jak sie okazuje cukru wiec jest za malo slodkie nadzienie, jednym.slowem porazka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Do ciasta wystarczą 2 łyżki, a do nadzienia jak nie posypałaś dobrze kakao cukrem to nie moja wina Słodkie kakao jest mocno słodkie i wystarczy sam tłuszcz, ale jak się używa gorzkiego kakao to trzeba go porządnie posypać cukrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natka · 2 miesięcy temu
    Czy zamiast masła może być margaryna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 miesięcy temu
    Zrobiłam przed chwilą! Wyszło wspaniałe w smaku, dziękuję za przepis!
    Posypałam gorzkim kakao i ksylitolem, dodatkowo drobno otartą skórką cytryny i rodzynkami, na to obficie masłem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jesika · 2 miesięcy temu
    Wyszło ekstra!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 miesięcy temu
    czy ktoś zna kaloryczność ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria97 · 4 miesięcy temu
    Czy zwykłego kakao też ma być 240g?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Tak, mniej więcej
      Ilość kakao zależy od Ciebie. Możesz dać dużo mniej, ale z większą ilością jest smaczniejsze Moja babcia robiła to zawsze na oko. Po prostu posypała ciasto kakao, cukrem i dała na to wiórki z masła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 miesięcy temu
    Super przepis. Pierwszy raz robiłam, ale napewno nie ostatni. Kakao jeszcze nie widać ale jest
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 5 miesięcy temu
    Świetny przepis. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 5 miesięcy temu
    Czy to ciasto można zawijać w tzw. "warkocz" czy nie bardzo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 lat temu
    Naprawdę super drożdżowe... Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki i wypróbowałam już kilka przepisów, ale ciasto z tego chyba najbardziej mi pasuje. Nadaje się niemal do wszystkiego, zawsze wychodzi. Inne niby ok, ale do tego wracam. Dziś upiekłam z niego bułeczki z dżemem jagodowym, wcześniej były z serem. Robiłam też makowca. Ostatnio zwyczajnie zastępuje ciasto z innych przepisów tym właśnie.
    Wersja z kakao też świetna, ale to nie koniec możliwości tego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa · 2 lat temu
    Wszystko wyszło idealnie zgodnie z przepisem!!!!! Mniaaaaam:p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 2 lat temu
    Dzięki za przepis ☺ coś pysznego.
    Mąż upomina się o placka co tydzień. ..
    Wczoraj piekłam dziś końcówka ☺☺☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Linka · 4 lat temu
    Ja chciałam tylko powiedzieć, że to najlepszy i najmilszy przepis na ciasto drożdżowe i jeśli robię jakiekolwiek to tylko z TEGO przepisu.
    Robiłam już z rabarbarem w tortownicy, z serem, do babówki w środek włożyłam cząstki banana, albo zamiast kakao dżem PYCHA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Linka · 4 lat temu
    Miałam problem z rozkładaniem masła ale najzwyczajniej mieszam masło z kakao i cukrem i tym smaruję. I od tamtej pory nie mam problemu z suchym środkiem
    Ciasto super! Dziś robię babówkę w wersji makowiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchareczka · 4 lat temu
    Witam, w sobotę piekłam Babówke wg Twego przepisu jednakze pojawil sie maly problem- kakao nie rozpuscilo sie i wyszlo suche, wszystko zrobilam tak jak w przepisie tyle, że kakao dalam naturalne. Jaki moze byc tego powod? napewno sproboje tez z nesquikiem ale nie ukrywam ze wole naturalne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Moja babcia też robiła często ze zwykłym kakao i posypywała go cukrem Musisz masło rozłożyć równomiernie, bo jeśli gdzieś podczas pieczenia nie dojdzie, tam zostanie suche kakao.

Polub nas na ...

Początek strony