Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
26 Komentarzy

Sernik z serków wiejskich

Miałam zamiar upiec sernik, a w lodówce akurat leżały dwa opakowania serków wiejskich. Połączyłam je z serkiem kremowym typu Philadelphia i otrzymałam pyszny, delikatny, kremowy, a zarazem zwarty serniczek. Sernik jest dość niski, na kruchym cieście, a ta ciemna warstwa pomiędzy masą serową, a ciastem to kakao. Sernik ma słodki i delikatny smak.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 400g serka wiejskiego*
  • 400g serka kremowego typu Philadelphia
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao
  • jagody (lub borówka amerykańska)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  3. W tym czasie przygotować masę serową. Serki utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń w proszku.
  4. Podpieczony spód posypać kakao i wylać masę serową. Na tortownicę nałożyć z góry delikatnie folię aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. (Najlepiej tylko narzucić, żeby folia nie przykleiła się do sera).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Sernik udekorować jagodami. Część jagód można zmiksować blenderem, posłodzić do smaku i polać kawałki sernika.

* 400g samego serka. Jeśli serek jest płynny należy go odsączyć. Spotkałam się z różnymi serkami wiejskimi. Ma być sam ziarnisty ser. Jeśli kupicie powiedziałabym "wodnistymi", wtedy należy go dobrze odsączyć np. na sitku.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1godz. 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z serków wiejskich

Sernik z serków wiejskich

Sernik z serków wiejskich

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ciastella · 9 lat temu
    ja tez takiego jeszcze nie próbowałam, ale z pewnościa jest pyszny i świetnie wygląda;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 9 lat temu
    Bardzo lubie sernik z wiejskiego twarozku. Robilam juz kilka razy - ale bez Philadelphi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malta · 9 lat temu
    Cuudo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    abbra · 9 lat temu
    Ogromnie apetyczny sernik !
    Byłam pewna , że ta ciemna warstwa pomiędzy spodem a masą serową to dżem lub powidła Bardzo dekoracyjnie wygląda !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 9 lat temu
    Wygląda pięknie i bardzo smacznie! I jeszcze ten sosik,mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 9 lat temu
    Wygląda baardzo apetycznie. Nigdy takiego nie próbowałam więc może w następny weekend

Polub nas na ...

Początek strony