Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
26 Komentarzy

Sernik z serków wiejskich

Miałam zamiar upiec sernik, a w lodówce akurat leżały dwa opakowania serków wiejskich. Połączyłam je z serkiem kremowym typu Philadelphia i otrzymałam pyszny, delikatny, kremowy, a zarazem zwarty serniczek. Sernik jest dość niski, na kruchym cieście, a ta ciemna warstwa pomiędzy masą serową, a ciastem to kakao. Sernik ma słodki i delikatny smak.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 400g serka wiejskiego*
  • 400g serka kremowego typu Philadelphia
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao
  • jagody (lub borówka amerykańska)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  3. W tym czasie przygotować masę serową. Serki utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń w proszku.
  4. Podpieczony spód posypać kakao i wylać masę serową. Na tortownicę nałożyć z góry delikatnie folię aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. (Najlepiej tylko narzucić, żeby folia nie przykleiła się do sera).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Sernik udekorować jagodami. Część jagód można zmiksować blenderem, posłodzić do smaku i polać kawałki sernika.

* 400g samego serka. Jeśli serek jest płynny należy go odsączyć. Spotkałam się z różnymi serkami wiejskimi. Ma być sam ziarnisty ser. Jeśli kupicie powiedziałabym "wodnistymi", wtedy należy go dobrze odsączyć np. na sitku.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1godz. 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z serków wiejskich

Sernik z serków wiejskich

Sernik z serków wiejskich

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Majciu[/b] gorzkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majcia · 6 lat temu
    Użyć kakao gorzkie czy typu Nesquik ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Gosiu[/b] nie jest mokry, jest zbity i kremowy. Myślę, że powinnien Ci smakować ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 6 lat temu
    Serniczek wyglada REWELACYJNIE! Mam pytanie, czy jest to taki sernik mokry, wilgotny w srodku czy tez bardziej suchy? Na zdjeciu wyglada na taki suchy, pyszny Nie przepadam za sernikami mokrymi, ktore rozwalaja sie podczas krojenia.
    Z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam ze slonecznej Itali
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] tak, możesz dać serek z wiaderka. Moja siostra tak właśnie zrobiła i sernik wyszedł super. To wcale nie jest głupie pytanie. Pytaj jeśli nie jesteś pewna. Jeśli będę w stanie to pomogę :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    tak sie sklada ze tez mam za duzo serkow wiejskich i nosze sie z zamiarem zrobienia z nich serniczka, dlatego mam pytanie, czy zamiast serka phinadelphia moge dodac zwykly ser twarogowy (taki do sernikow w wiadereczkach), bo nie ma go u nas w sklepie? moze glupie pytanie, ale nie jestem mistrzem kuchni i nie chce nic zepsuc;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Marzeno[/b] serek wiejski to po angielsku "cottage cheese", po niemiecku "körniger Frischkäse". Właściwie zamiarem tego przepisu jest użycie serków wiejskich. Możesz użyć również innych serków np. ricotty jeśli chcesz, albo poszukać w dziale serniki przepisu na inny sernik. Znajdziesz tam sernik z użyciem serka ricotty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marzena · 7 lat temu
    hej
    mieszkam za granica i niemam zielonego pojecia jaki jest serek wiejski . czy jest typu ricotty? czym moge go zastapic?
    dziekuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Zufiku[/b] o folii jest napisane w punkcie 4.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzanna Fadhel · 7 lat temu
    Moj sernik po godzinie pieczenia w 150 st z termoobiegiem byl brazowy od gory. Jak piec by pozostal pastelowy? nakryc foilia?kiedy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    PIEKNIE WYGLADA.jestem na diecie i postaram sie upiec sama mase serowa z odtluszczonych serkow wiejskich :))

    juz sie nie moge doczekac -buziaki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 8 lat temu
    Upiekłam sernik z serków wiejskich, może nie wygląda zbyt atrakcyjnie, bo upiekłam go w zbyt dużej blaszce, ale w smaku jest pyszny. Gorąco polecam. Jest szybki w przygotowaniu i jest dietetyczny, bo nie ma tłuszczu w masie serowej, jak w normalnym serniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ivon · 8 lat temu
    O jeju jaki cudny !!! Musi być pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    zaciekawiłaś mnie bardzo tym sernikiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izaa · 8 lat temu
    wygląda pięknie z tym sosikiem...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    wow, jestem bardzo ciekawa smaku takiego sernika!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    Dziękuję ślicznie :lol:
    [b]Abbra[/b] no to Cię zmyliłam 8) Bardzo dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zaytoon · 8 lat temu
    Ten sernik wygląda genialnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata OH · 8 lat temu
    Wygląda bosko!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 8 lat temu
    Wygląda przepysznie:)

Polub nas na ...

Początek strony