Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
22 Komentarzy

Ciasto bananowe

Lekkie ciasto o kakaowym spodzie, z dużą ilością bananów i lekkim, mało słodkim, kremem serowym. Całość pokryta polewą czekoladową.

Składniki:
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 300g cukru
  • 125ml oleju
  • 125ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 8 bananów
  • sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
  • 100g cukru
  • 500g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 400g słodkiej śmietany 30%

Polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 10- 20g masła lub margaryny
  • 150g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
  2. Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
  3. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C (lub  ok. 25 minut w temperaturze 180°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
  9. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
  10. Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
  11. Czekoladę i masło (lub margarynę) roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: kükö, „Affen- Schnitten”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 10- 15min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gośka · 1 lat temu
    Ciasto pyszne, choć osobiście zrobilam je z własnego przepisu . z tego nie była bym,w stanie jako początkująca. Za malo szczegółów. Tak wiec fajnie wygląda tylko na zdjęciach. Warto niektóre detale dodać takie jak w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę czy w pierwszym zdaniu czy na pewno CAŁE jajko mieszać z cukrem a może najpierw żółtko a potem białko dodać. Jedno słowo a naprawdę dużo pomaga. Zwłaszcza ze patrząc na podobne przepisy widzę ze najpierw białko się ubija na pianę z cukrem a potem dodaje żółtko. Ja jestem początkująca. I może się nie znam ale musicie po pracować nad forma pisania przepisów.pzdr
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    ja polałam ciasto ponczem przed położeniem bananów, aby nie było suche.wyszło smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Paulino[/b] w ok. 4- 5 łyżkach.
    [b]Elu[/b] żelatyna nie wpływa na kwaśność kremu, tylko użyty ser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 3 lat temu
    Witam robilam dziś to ciacho i powiem tak wyszło wszystko super tylko musialam zbyt dużo żelatyny dac do masy bo jest zbyt taka kwaskowata a sok dalam tylko z polowy cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 3 lat temu
    W jakiej ilości wody należy rozpuścić 4,5 łyżeczki żelatyny ?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Kasiu[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 3 lat temu
    witam mam pytanie czy mozna dodac zamiast bananow np brzoskwinie w puszcze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Kolejny bardzo dobry przepis i pyszne ciasto. Ten blog jest dla mnie inspiracją. Przy każdej nadarzającej się okazji staram się wypróbowywać nowy przepis. Za każdym razem ja i moi goście jesteśmy zadowoleni z efektu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Magdo[/b] sok z jednej cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Witam, mam pytanie ile dodać tego soku z cytryny do masy serowej? do smaku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    basia · 5 lat temu
    Czy można olej zastąpić masłem? Jaką ilością i kiedy dodać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 5 lat temu
    Zrobilam Mmmm,m rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marito[/b] tak, Quark jest podobny do serka z wiaderka, może ciutkę rzadszy. Chociaż to zależy od firmy.Jedne serki z wiaderka są bardziej gęste inne rzadsze. Te rzadsze to właśnie jakby Quark. Spotkałam nawet twaróg na sernik z wiaderka, na którym było napisane również Quark.
    Jak najbardziej możesz użyć mascarpone w tym przepisie. Proponowałabym pomieszać mascarpone z serkiem z wiaderka np. pół na pół. Powodzenia :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marita · 5 lat temu
    czy serek quark to to samo co nasze serki na sernik w wiaderkach, czy jest jakis odpowiednik?
    i jeszcze jedno pytanie lubie mascarpone czy można byłoby zrobić na tym serku?Poprostu totalnie się nie znam na pieczeniu ciast :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Miło mi[/b] możesz piec również w 180 stopniach do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Miło mi · 6 lat temu
    Ja mam w planach zrobić to ciasto bo wygląda pięknie i smacznie ( aż ślinka cieknie ) , ale też nie jestem pewna co do temperatury pieczenia i czasu . Jeśli ktoś zrobił ciasto i udało się to proszę czy możecie napisać w jaki czas pieczenia i temperatura . Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 6 lat temu
    Ciasto przepyszne, aczkolwiek z pieczeniem nie było tak pięknie. Biszkopt musiałam piec dwa razy dłużej niż przewiduje przepis. Po 20 minutach biszkopt był w środku całkiem "płynny" a na wierzchu się palił. Zdziwiła mnie temperatura w przepisie, (220 stopni) bo zazwyczaj piecze się w 150 stopniach góra, ale to może ze względu na różnorodność piekarników. Masa jest przepyszna, wcześniej takiej nie jadłam Będe próbować innych przepisów ze stronki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    tak, tak samo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota wierobiej · 6 lat temu
    Czy tą żelatynę w proszku to tak samo najpierw moczymy a potem co znią? tak samo jak listki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Miło mi, że ciasto smakowało :-)

Polub nas na ...

Początek strony