Lepki piernik


Wilgotny, kleisty, miękki piernik łącznie ze skórką z wierzchu, która jest delikatna, miękka i lepka. Bardzo smaczny, szybki piernik, od razu gotowy do jedzenia, ale jak poleży 1- 2 dni to przejdzie aromatem i będzie jeszcze smaczniejszy. Pyszny sam w sobie. Nie potrzebuje żadnej polewy ani masy do przełożenia.
Składniki na formę keksową o dł. 25cm:
- 110 g masła
- 110 g cukru brązowego
- 110 g melasy
- 2 jajka (rozmiar M lub L), temperatura pokojowa
- 210 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 ml mleka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o wymiarach ok. 25 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Do rondelka przełożyć masło, cukier i melasę. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając aż masło się rozpuści. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Jajka roztrzepać w miseczce. Dodać do lekko ciepłej masy z melasą, mieszając trzepaczką.
- W osobnej misce wymieszać mąkę z imbirem, cynamonem i szczyptą soli. Przesiać bezpośrednio do garnka z melasą i wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników.
- Mleko podgrzać, aż będzie lekko ciepłe. Wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do garnka z ciastem i wymieszać krótko trzepaczką do połączenia. (Ciasto jest rzadkie).
- Ciasto wylać do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze 150°C, grzałka góra- dół. Po 45 minutach przykryć z góry folią aluminiową i piec kolejne 15 minut. (Przykrycie ciasta folią aluminiową ma wspomóc powstanie na wierzchu lepkiej warstwy).
- Po godzinie wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić przykryte folią do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni. (W lodówce myślę, że do tygodnia).
Źródło: Według przepisu ze strony: biggerbolderbaking.com
![]() |
Kuchnia: |
Irlandzka |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!