Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Piernik  Benedykta

Szybki piernik siostry Anastazji, który wyszukałam w książce: "Nowe przepisy siostry Anastazji". Piernik jest łatwy i szybki do przygotowania. Jest to miękki piernik, który nie wymaga leżakowania. Jest smaczny, pulchny i dość zwyczajny w smaku.

Dodatkowo można przekroić piernik wzdłuż na pół i go przełożyć np. powidłami śliwkowymi.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki pszennej (u mnie 450g)
  • 200g płynnego miodu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 200g margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika (u mnie 15g)
  • 1 łyżka kakao
  • bakalie (dałam 150g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek)
  • 2 łyżki zimnej wody

Polewa:

  • 50g margaryny
  • 25g kakao
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • parę suszonych śliwek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką wmieszać śliwki.
  5. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  6. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70min. w temperaturze 170°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  8. Polać ciasto polewą czekoladową i udekorować posiekanymi śliwkami.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Piernik  Benedykta

Piernik  Benedykta

Piernik  Benedykta

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (20)

  1. Ela

Super przepis,piernik wychodzi idealnie.Bardzo dziękuję :lol:

  Załączniki
 
  1. ewa

Piekłam ten piernik przed świętami na próbę

I był smaczny a później zrobiłam na święta i wyszedł zakalec nie wiem czemu po dodaniu jogurtu masa mi się zważyła a składniki wszystkie
były w temperaturze pokojowej a może pani wie dlaczego tak...

Piekłam ten piernik przed świętami na próbę

I był smaczny a później zrobiłam na święta i wyszedł zakalec nie wiem czemu po dodaniu jogurtu masa mi się zważyła a składniki wszystkie
były w temperaturze pokojowej a może pani wie dlaczego tak się stało?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ewa

To, że surowe ciasto się rozwarstwi, nie musi oznaczać niczego złego. Często tak się dzieje przy różnych ciastach ucieranych, a po upieczeniu otrzymujemy piękne babki. Może za długo miksowałać składniki?

  Załączniki
 
  1. Paulina

Witam, przez ile dni taki piernik nadaje się do jedzenia? Drugie pytanie to przez jak długo jest wilgotny? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Ania

Zdjęcia 1 klasa. Wiec biorę się do pracy i zobaczymy jak mi wyjdzie :lol:

  Załączniki
 
  1. Renata

Wyszedł pyszny. Dzięki . Piernik zagości na naszym stole jeszcze nie raz. ;-) Z pewnością wypróbuję kolejne przepisy.

  Załączniki
 
  1. Berenika

Piernik ogólnie bardzo fajny. Ładnie wygląda i dobrze smakuje, lecz niestety przy spodzie wyszedł mi mały zakalec nie wiem czemu. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę, żeby piernik się nie przypalił. Może to spowodowało taki efekt?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Berenika

Możliwe, że nie dopiekł się i lekko opadł po upieczeniu.

  Załączniki
 
  1. iza

Wyborne! Zniknęło jeszcze ciepłe. Pychotka.

  Załączniki
 
  1. Monika

witam,wypróbowałam ten przepis no i wyszło ciasto znakomicie jest pyszne,rozchodzi się błyskawicznie,tylko mam pytanie bo nie wiem czy ciasto przed upieczeniem powinno miec konsystencję gęstego kremu i czy margarynę zeby utrzec z cukrem pudrem to...

witam,wypróbowałam ten przepis no i wyszło ciasto znakomicie jest pyszne,rozchodzi się błyskawicznie,tylko mam pytanie bo nie wiem czy ciasto przed upieczeniem powinno miec konsystencję gęstego kremu i czy margarynę zeby utrzec z cukrem pudrem to powinno się ją wczesniej rozpuścic czy ma byc tylko miękka.dziękuję za przepis

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Margaryna ma być miękka (o temperaturze pokojowej).

  Załączniki
 
  1. Aga

Właśnie się piecze, tyle,że białka mi do końca mi się nie ubiły(wpadło nieco żółtka)i bakalie niechcący wrzuciłam do piernika,a nie na polewę,ciekawe czy wyjdzie?

  Załączniki
 
  1. Kinia K.

Wygląda przepysznie. Jeszcze trochę na niego popatrzę i lecę do kuchni pichcić :P.

Wielkie dzięki za przepis

Pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony