Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy

Piernik  Benedykta

Szybki piernik siostry Anastazji, który wyszukałam w książce: "Nowe przepisy siostry Anastazji". Piernik jest łatwy i szybki do przygotowania. Jest to miękki piernik, który nie wymaga leżakowania. Jest smaczny, pulchny i dość zwyczajny w smaku. Wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Dodatkowo można przekroić piernik wzdłuż na pół i go przełożyć np. powidłami śliwkowymi.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki pszennej (u mnie 450g)
  • 200g płynnego miodu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 200g margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika (u mnie 15g)
  • 1 łyżka kakao
  • bakalie (dałam 150g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek)
  • 2 łyżki zimnej wody

Polewa:

  • 50g margaryny
  • 25g kakao
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • parę suszonych śliwek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką wmieszać śliwki.
  5. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  6. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70min. w temperaturze 170°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  8. Polać ciasto polewą czekoladową i udekorować posiekanymi śliwkami.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Piernik  Benedykta

Piernik  Benedykta

Piernik  Benedykta

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 2 lat temu
    Super przepis,piernik wychodzi idealnie.Bardzo dziękuję :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 2 lat temu
    Piekłam ten piernik przed świętami na próbę

    I był smaczny a później zrobiłam na święta i wyszedł zakalec nie wiem czemu po dodaniu jogurtu masa mi się zważyła a składniki wszystkie
    były w temperaturze pokojowej a może pani wie dlaczego tak się stało?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      To, że surowe ciasto się rozwarstwi, nie musi oznaczać niczego złego. Często tak się dzieje przy różnych ciastach ucieranych, a po upieczeniu otrzymujemy piękne babki. Może za długo miksowałać składniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 2 lat temu
    Witam, przez ile dni taki piernik nadaje się do jedzenia? Drugie pytanie to przez jak długo jest wilgotny? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Zdjęcia 1 klasa. Wiec biorę się do pracy i zobaczymy jak mi wyjdzie :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 3 lat temu
    Wyszedł pyszny. Dzięki . Piernik zagości na naszym stole jeszcze nie raz. ;-) Z pewnością wypróbuję kolejne przepisy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Berenika · 3 lat temu
    Piernik ogólnie bardzo fajny. Ładnie wygląda i dobrze smakuje, lecz niestety przy spodzie wyszedł mi mały zakalec nie wiem czemu. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę, żeby piernik się nie przypalił. Może to spowodowało taki efekt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iza · 3 lat temu
    Wyborne! Zniknęło jeszcze ciepłe. Pychotka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    witam,wypróbowałam ten przepis no i wyszło ciasto znakomicie jest pyszne,rozchodzi się błyskawicznie,tylko mam pytanie bo nie wiem czy ciasto przed upieczeniem powinno miec konsystencję gęstego kremu i czy margarynę zeby utrzec z cukrem pudrem to powinno się ją wczesniej rozpuścic czy ma byc tylko miękka.dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 lat temu
    Właśnie się piecze, tyle,że białka mi do końca mi się nie ubiły(wpadło nieco żółtka)i bakalie niechcący wrzuciłam do piernika,a nie na polewę,ciekawe czy wyjdzie?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinia K. · 4 lat temu
    Wygląda przepysznie. Jeszcze trochę na niego popatrzę i lecę do kuchni pichcić :P.

    Wielkie dzięki za przepis
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Pani Joasiu, trafiłam na tę stronę szukając pomysłu na tort urodzinowy a odnalazłam istną kopalnię przepisów. Ten pierniczek też już wypróbowałam i muszę przyznać,że ma same zalety: szybki, łatwy i cudownie smakuje. Jutro będę piec kolejne ciasto Pani przepisu- Cytrynowca ;)Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Kiedys znalazlam ten przepis wyprobowalam i od tamtej pory jest z nami co rok Dodaje jeszcze orzechy wloskie bardzo drobno posiekane :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    Cudowny piernik! Robiłam pierwszy raz w życiu i cała rodzina się zajada. Znajomi proszą o przepis. Polecam!!

    P.S. ułatwiłam sobie proces przygotowania jednak składniki użyłam tak jak w przepisie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Wygląda obłędnie!
    Pyszny piernik. Muszę się zastanowic nad nim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 5 lat temu
    Świetnie wygląda, ma bardzo ładny kolor; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 5 lat temu
    Jaki boski przepis na piernik - łatwy, prosty i przyjemny! Chyba wykorzystam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    candy - The taste of · 5 lat temu
    Bardzo fajny, prosty przepis. Ja przeważnie takie podłużne pierniki przekładam jeszcze powidłami śliwkowymi

Polub nas na ...

Początek strony