Piernik Benedykta

Szybki piernik siostry Anastazji, który wyszukałam w książce: "Nowe przepisy siostry Anastazji". Piernik jest łatwy i szybki do przygotowania. Jest to miękki piernik, który nie wymaga leżakowania. Jest smaczny, pulchny i dość zwyczajny w smaku. Wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Dodatkowo można przekroić piernik wzdłuż na pół i go przełożyć np. powidłami śliwkowymi.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mąki pszennej (u mnie 450g)
- 200g płynnego miodu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 200g margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika (u mnie 15g)
- 1 łyżka kakao
- bakalie (dałam 150g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek)
- 2 łyżki zimnej wody
Polewa:
- 50g margaryny
- 25g kakao
- 60g cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
- parę suszonych śliwek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Śliwki posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
- Resztę mąki wsypać do miski. Wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką wmieszać śliwki.
- Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
- Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70min. w temperaturze 170°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
- Polać ciasto polewą czekoladową i udekorować posiekanymi śliwkami.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 1 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.