Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
19 Komentarzy
Piernik domowy

Powiedziałabym, że jest to zwyczajny, szybki piernik. Mięciutki, puszysty, aromatyczny, ale nie wilgotny i nie zbity. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. To przypis dla tych, którzy szukają zwykłego, szybkiego i niewydziwianego piernika. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (u mnie: 450g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 1 szklanka kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
  • 1 szklanka miodu płynnego, sztucznego lub prawdziwego (u mnie: 330g)
  • ¾ szklanki oleju (150g)
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • migdały w płatkach lub posiekane (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko, tylko do połączenia się składników, dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
  4. Osobno ubić białka na sztywno. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  5. Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek (o długości 25cm) wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  7. Ciasto można polać lukrem. (Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę). Lukier można posypać podprażonymi na sychej patelni migdałami w płatkach lub siekanymi.

Uwagi:

  • 1 szklanka = 250ml
  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis nieznanego pochodzenia. Niestety dostałam już wycięty przepis.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Piernik domowy Piernik domowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maniek · 3 lat temu
    Przepis rewelka...
    Dokonałem małej modyfikacji tzn cukier połowa brązowy połowa biały,
    Oraz kawa była pół na pół z mlekiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 3 lat temu
    Znów go dziś zrobiłam i jak zwykle przepyszny, w domu pachnie piernikiem... :-) polecam każdemu spróbować, tym razem zrobiłam polewą z piernika Benedykta, pychotka :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 4 lat temu
    Bardzo fajny przepis, właśnie go wdrożyłam w życie i od razu skonsumowałam 2 kawałki. Prawdziwy bardzo dobry piernik. Zamiast lukru zrobiłam polewę z czekolady. Dzięki Joasiu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 4 lat temu
    Jestem amatorką jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale ten przepis jest cudowny! za każdym razem się udaje, a co najważniejsze wszystkim bardzo smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atlanta · 4 lat temu
    Niestety coś musiałam skopać bo nie wyszedł idealny. Już po 30min. pieczenia góra ciasta zrobiła się czarna. Ale trzymałam do suchego patyczka i piernik ładnie wyrósł i przede wszystkim był bardzo smaczny. Musiałam go tylko poddać małym zabiegom kosmetycznym;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    atr · 4 lat temu
    Moim zdaniem przepis dobry. Potwierdza to fakt, że jestem kompletnym amatorem jeżeli chodzi o wypieki tylko to potwierdza. Jedyne co to wydaje mi się że z tego przepisu wychodzi bardzo dużo tego ciasta. Na oko 2,5 "bochenka". Można trochę mniej wlać do form, to będą lepsze warunki do wypieczenia, a ciasto lżejsze.
    Niemniej, dziękuję za przepis! To zabrzmi jak żart, ale dzięki niemu "teściowa" prosi zięcia o piernik na święta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 4 lat temu
    Tragedia! Może nie wyszedł zakalec i się nie przypalił, ale jest bardzo twardy. Zęby można połamać. Dwie blaszki ciasta idą w kosz. Ponadto, w smaku "dupy nie urywa". Jestem dobrą kucharką, do tej pory z uśmiechem jadłam swoje wypieki, tym razem, niestety, jest przeciwnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Khatia · 5 lat temu
    Witam serdecznie. Niestety muszę napisać, że nie jestem zadowolona z efektu wykonania owego przepisu. Ciasto trzymane w piekarniku 50 minut w temp. 180 stopni C wygląda tragicznie. Z wierzchu spalone na węgiel, a w środku surowa masa. Potrzymałam 10 minut dłużej i WYDAJE mi się że troszkę doszło, aczkolwiek cały wierzch muszę odkroić. Dodam jeszcze, że wszystko robiłam wedle przepisu, bez własnych kombinacji (ilości podanych składników odmierzane wagą, zatem nic źle nie poszło). Mam jedynie nadzieję, że po poprawkach wizualnych piernik choć troszkę będzie przypominał w smaku piernik. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Ja ucierałam ciasto ręcznie i wyszedł bardzo smaczny piernik więc warto korzystać z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 5 lat temu
    robilam to ciasto dwa razy za każdym wyszlo wszystkim w domu smakuje wlącznie z moim czteroletnim synkiem który osobiście posypal ciasto kolorową posypką super wypróbuję jeszcze jakieś z tej strony
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    A ja właśnie skończyłam piec ten piernik, tak jak szybciej pisalam bede go mrozic, niemniej pikusilam sie o kawałeczek :-* ciasto mięciutkie i aromatyczne,robi się je dosłownie w kilkanascie minut. Polecam, jesli postepuje sie zgodnie ze wskazówkami Joanny to na pewno wyjdzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dana · 5 lat temu
    Coś okropnego, po godzinnym pieczeniu surowizna i zakalec. Musiałam pokroić w kromki i zapiec by się nadawało do jedzenia. Porażka. Nie polecam!!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      W przepisie jest napisane, aby piec do suchego patyczka. Jeśli ciasto było mokre w środku należało piec dłużej. Przy niedopieczonym cieście nie dziwię się, że wyszedł zakalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Joanno czy moglabym to ciasto upiec w poniedzialek,zamrozic i rozmrozic na swięta? Co o tym myslisz bo nie zdąże upiec wsztstkich ciast naraz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Fajny przepis na święta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    bo przecież domowy najlepszy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 7 lat temu
    niezwykle puszysty i wilgotny ;]
    smakowity.
    dodałabym jeszcze bakalie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciastella · 7 lat temu
    wygląda wyśmienicie ;D pycha ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Piękny pierniczek!
    Oj, zaczyna się czas pierniczków:)
    Pozdrowienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 7 lat temu
    Mnie by samakowal, Wyglada znakomicie. Bakalie dodalyby mu zapewne wilgotnosci.

Polub nas na ...

Początek strony