Rurki z ciasta francuskiego z kremem mascarpone

Chrupiące rurki z gotowego ciasta francuskiego nadziewane kremem mascarpone z dodatkiem ajerkoniaku. Bardzo łatwe i dość szybkie do przygotowania. Krem ma delikatną nutę ajerkoniaku. Nie jest go za dużo, delikatnie podkręca smak kremu. Jeśli wolicie krem bez alkoholu, to możecie go pominąć, a dodać ok. trzech łyżeczek cukru waniliowego lub ziarenka z prawdziwej wanilii dla aromatu.

Użyłam dwóch opakowań ciasta francuskiego, każde po 275 g. Kremu starczyło na ok. 1 ¾ opakowania. Jeśli zostaną Wam puste rurki to można zrobić bitą śmietanę i je nią wypełnić.

Składniki na ok. 40- 45 sztuk:

Ciasto:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (każde ok. 275g)

Krem:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 g słodkiej śmietanki 30- 36% (najlepiej 36%), schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 ml ajerkoniaku (opcjonalnie)

Na wierzch:

  • jajko
  • cukier brązowy (ewentualnie zwykły)

Dodatkowo:

  • metalowe foremki do rurek z kremem (moje o dł. 9cm, śr. szerszego otworu: 2,3cm)
  • odrobina masła lub margaryny do posmarowania foremek

Sposób przygotowania:

  1. Foremki do rurek natłuścić cienko masłem. (Tylko na pierwszą partię rurek. Potem rurki będą już tłuste).
  2. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski wzdłuż krótszego boku o szerokości ok. 1 ½ - 2 cm.
  3. Paski ciasta nawijać na foremki (zaczynając od węższej strony) tak, aby brzegi trochę nachodziły na siebie.

2

  1. Foremki z ciastem układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Układam tak, aby końcówka ciasta leżała na papierze do pieczenia, czyli znajdowała się na spodzie).
  2. Rurki posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zezłocą.
  2. Po upieczeniu od razu ściągnąć ostrożnie rurki (trzymając szerszy koniec rurki przez ściereczkę, aby się nie poparzyć) i ułożyć je na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. W ten sposób przygotować rurki z pozostałego ciasta.
  2. Przygotować krem: Zimny serek mascarpone i zimną śmietankę przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietanka jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać cienkim strumieniem likier jajeczny.
  3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wypełnić nim rurki.
  4. Gotowe rurki można przechowywać do dnia następnego w lodówce. Najsmaczniejsze są jednak w dzień przygotowania. Są wtedy najbardziej chrupiące. (Bez kremu rurki mogą być przechowywane w suchym miejscu, pod przykryciem, do kilku dni).
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rurki z ciasta francuskiego z kremem mascarpone Rurki z ciasta francuskiego z kremem mascarpone Rurki z ciasta francuskiego z kremem mascarpone