Ciastka francuskie z jabłkami

Kieszonki z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym. Szybka, prosta i lekko słodka przekąska. Najlepsze, gdy są lekko ciepłe, ale również chłodne są pyszne.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (każde ok. 275g)
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (18g)
  • 20g cukru
  • 150ml soku jabłkowego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i wymieszać. Odstawić na bok.
  2. Połowę soku jabłkowego wymieszać z budyniem w proszku. Resztę soku wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wymieszać z jabłkami. Odstawić na bok.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć i każdy płat pociąć na 8 kwadratów lub prostokątów.

2

  1. Rozłożyć zimne jabłka, po ok. 1 łyżce na kwadrat. Brzegi kwadratu posmarować rozkłóconym jajkiem lub wodą. Złożyć na pół i brzegi mocno docisnąć widelcem.

3

  1. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy. Należy piec jedną blachę po drugiej). Posmarować rozkłóconym jajkiem i zrobić po 3 nacięcia w cieście, przecinając je do warstwy jabłek.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się ciasta ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z jabłkami