Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy
Ciastka francuskie z jabłkami

Kieszonki z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym. Szybka, prosta i lekko słodka przekąska. Najlepsze, gdy są lekko ciepłe, ale również chłodne są pyszne.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (każde ok. 275g)
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (18g)
  • 20g cukru
  • 150ml soku jabłkowego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i wymieszać. Odstawić na bok.
  2. Połowę soku jabłkowego wymieszać z budyniem w proszku. Resztę soku wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wymieszać z jabłkami. Odstawić na bok.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć i każdy płat pociąć na 8 kwadratów lub prostokątów.

2

  1. Rozłożyć zimne jabłka, po ok. 1 łyżce na kwadrat. Brzegi kwadratu posmarować rozkłóconym jajkiem lub wodą. Złożyć na pół i brzegi mocno docisnąć widelcem.

3

  1. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy. Należy piec jedną blachę po drugiej). Posmarować rozkłóconym jajkiem i zrobić po 3 nacięcia w cieście, przecinając je do warstwy jabłek.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się ciasta ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 1 dni temu
    Nie miałam wystarczająco soku jabłkowego więc wymieszałam pół na pół z pomarańczowym
    Wyszły pyszniutkie! ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 13 dni temu
    Robię je,ale zwykle część nadzienia mi wypływa,fakt są pyszne tanie i szybkie w wykonaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Szybko i pysznie.
    Równie smaczna jest wersja z brzoskwiniami ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 miesięcy temu
    Pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika M. · 2 miesięcy temu
    Nigdy nie zostawiam komentarzy, tym razem zrobie inaczej. Już po raz drugi robię te ciastka. Za pierwszym razem zamiast soku użyłam zwykłego mleka. Dziś zgodnie z przepisem- sok jabłkowy. Za każdym razem ciastka wyszły idealne- tak jak na Pani ilustracji. Jako że nie mam talentu kulinarnego to fakt że spod moich rąk wyszło coś pysznego i ekstatycznego postanowiłam podziękować za świetny przepis!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monica · 3 lat temu
    Pyszne! Gdy tylko ostygły wsunęliśmy wszystkie :)))) Piekłam 13 minut. Nadzienie troszkę więcej wyszło z 3 jabłuszek. Szybkie i dobre, polecam!
    Pozdrawiam z Wino i Oliwki blogspot!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MeG · 3 lat temu
    Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam:):):)

Polub nas na ...

Początek strony