Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Krążki orzechowo- marcepanowe

Bardzo szybkie do zrobienia ciasteczka. Potrzebujemy tylko gotowe ciasto francuskie, a masa to jedynie wymieszanie reszty składników. Można je zrobić dosłownie pół godziny przed przyjściem gości i do tego są bardzo efektowne.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
  • 100g masy marcepanowej
  • 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki rumu (nie dałam ze względu na dzieci)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masę marcepanową, orzechy, jajko, cynamon, sól i rum zagnieść na jednolitą masę.
  2. Masę podzielić na pół.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć. Połowę ciasta francuskiego posmarować połową masy. Ciasto złożyć na pół (przykryć połowę z masą drugą połówką).
  4. Ciasto pokroić na paski.

02

  1. Każdy pasek skręcić w spiralę i końce połączyć, tworząc krążki. (Końce należy bardzo mocna ścisnąć ze sobą, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły).
  2. Tak samo przygotować krążki z drugiego ciasta francuskiego.
  3. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C na złoty kolor.
  2. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: eartandsoul, "Nusskringel".

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 28
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Krążki orzechowo- marcepanowe

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. Dominika

Mam pytanko: czy nadają się do tego przepisu również orzechy włoskie czy zupełnie nie pasują? Może ktoś już próbował...? Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Dominika

Tak, mogą być również włoskie.

  Załączniki
 
  1. Wioletta

Wlasnie zrobilam wykonalam z pomyslu Anny z calosci plata ciasta, wyszly rewelacyjne Dziekuje

  Załączniki
 
  1. Joanna

Anno koncepcja dobra. Możesz tak zrobić. Miejmy nadzieję, że zachowają swój kształt podczas pieczenia :roll:

  Załączniki
 
  1. Anna

Czy mogę dwa płaty ciasta nałożyć na siebie (żeby nie składać, jako, że zależy mi na długości) pokroić w paski u uformować poskręcane serca czy to awykonalne ze względu na strukturę ciasta? Będę wdzięczna za radę. Pralinki z Pani przepisu już...

Czy mogę dwa płaty ciasta nałożyć na siebie (żeby nie składać, jako, że zależy mi na długości) pokroić w paski u uformować poskręcane serca czy to awykonalne ze względu na strukturę ciasta? Będę wdzięczna za radę. Pralinki z Pani przepisu już robiłam... obłędne...:-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Grazyna

to nie jest zarzut ale z lodowki o wiele lepiej sie skreca i sie nie naciaga

  Załączniki
 
  1. Joanna

Grażyno źródło jest podane na stronie. Nie rozumię zarzutu. Ciasta nie wkładam do lodówki i wychodzi super.

  Załączniki
 
  1. Grazyna

witam! ciasto jest naprawde szybkie i latwe do zrobienia zrobilam je wlasnie przed chwila i jest super!!Przepis pochodzi zwww.chefkoch.de i nie jest u Ciebie podane ze wlozyc je na 10 min do lodowki jest wtedy lepsze i lepiej sie skreca ale jest...

witam! ciasto jest naprawde szybkie i latwe do zrobienia zrobilam je wlasnie przed chwila i jest super!!Przepis pochodzi zwww.chefkoch.de i nie jest u Ciebie podane ze wlozyc je na 10 min do lodowki jest wtedy lepsze i lepiej sie skreca ale jest super Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ivon

Boskie !!!

  Załączniki
 
  1. myniolinka

takie proste a nie wpadłabym na taki pomysł... normalnie kopalnia pomysłów u Ciebie

  Załączniki
 
  1. szarlotek

Urocze ! Nieziemsko piękne ! Bardzo mi się podobają i muszę sobie je zapamiętac na zimowe śhwięta

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony