Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Krążki orzechowo- marcepanowe

Bardzo szybkie do zrobienia ciasteczka. Potrzebujemy tylko gotowe ciasto francuskie, a masa to jedynie wymieszanie reszty składników. Można je zrobić dosłownie pół godziny przed przyjściem gości i do tego są bardzo efektowne.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
  • 100g masy marcepanowej
  • 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki rumu (nie dałam ze względu na dzieci)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Marcepan, orzechy, jajko, cynamon, sól i rum zagnieść na jednolitą masę.
  2. Masę podzielić na pół.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć. Połowę ciasta francuskiego posmarować połową masy. Ciasto złożyć na pół (przykryć połowę z masą drugą połówką).
  4. Ciasto pokroić na paski.

02

  1. Każdy pasek skręcić w spiralę i końce połączyć, tworząc krążki (końce należy bardzo mocna ścisnąć ze sobą, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły. Ja naciskałam z całej siły Cool).
  2. Tak samo przygotować krążki z drugiego ciasta francuskiego.
  3. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15 min. w temperaturze 220°C na złoty kolor.
  2. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: eartandsoul, "Nusskringel".

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 28
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Krążki orzechowo- marcepanowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony