Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
18 Komentarzy

Krążki orzechowo- marcepanowe

Bardzo szybkie do zrobienia ciasteczka. Potrzebujemy tylko gotowe ciasto francuskie, a masa to jedynie wymieszanie reszty składników. Można je zrobić dosłownie pół godziny przed przyjściem gości i do tego są bardzo efektowne.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
  • 100g masy marcepanowej
  • 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki rumu (nie dałam ze względu na dzieci)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masę marcepanową, orzechy, jajko, cynamon, sól i rum zagnieść na jednolitą masę.
  2. Masę podzielić na pół.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć. Połowę ciasta francuskiego posmarować połową masy. Ciasto złożyć na pół (przykryć połowę z masą drugą połówką).
  4. Ciasto pokroić na paski.

02

  1. Każdy pasek skręcić w spiralę i końce połączyć, tworząc krążki. (Końce należy bardzo mocna ścisnąć ze sobą, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły).
  2. Tak samo przygotować krążki z drugiego ciasta francuskiego.
  3. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C na złoty kolor.
  2. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: eartandsoul, "Nusskringel".

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 28
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Krążki orzechowo- marcepanowe

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 1 lat temu
    Mam pytanko: czy nadają się do tego przepisu również orzechy włoskie czy zupełnie nie pasują? Może ktoś już próbował...? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wioletta · 4 lat temu
    Wlasnie zrobilam wykonalam z pomyslu Anny z calosci plata ciasta, wyszly rewelacyjne Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Anno[/b] koncepcja dobra. Możesz tak zrobić. Miejmy nadzieję, że zachowają swój kształt podczas pieczenia :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Czy mogę dwa płaty ciasta nałożyć na siebie (żeby nie składać, jako, że zależy mi na długości) pokroić w paski u uformować poskręcane serca czy to awykonalne ze względu na strukturę ciasta? Będę wdzięczna za radę. Pralinki z Pani przepisu już robiłam... obłędne...:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grazyna · 5 lat temu
    to nie jest zarzut ale z lodowki o wiele lepiej sie skreca i sie nie naciaga
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Grażyno[/b] źródło jest podane na stronie. Nie rozumię zarzutu. Ciasta nie wkładam do lodówki i wychodzi super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grazyna · 5 lat temu
    witam! ciasto jest naprawde szybkie i latwe do zrobienia zrobilam je wlasnie przed chwila i jest super!!Przepis pochodzi zwww.chefkoch.de i nie jest u Ciebie podane ze wlozyc je na 10 min do lodowki jest wtedy lepsze i lepiej sie skreca ale jest super Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ivon · 7 lat temu
    Boskie !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 8 lat temu
    takie proste a nie wpadłabym na taki pomysł... normalnie kopalnia pomysłów u Ciebie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    szarlotek · 8 lat temu
    Urocze ! Nieziemsko piękne ! Bardzo mi się podobają i muszę sobie je zapamiętac na zimowe śhwięta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota20w · 8 lat temu
    cudnie się prezentują !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    milk_chocolate84 · 8 lat temu
    wyglądają niesamowicie Zapewne godne wypróbowania, więc zapisuję sobie tą propozycję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    strasznie fajne są te paseczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edysia79 · 8 lat temu
    Ale one są ładne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viri · 8 lat temu
    są przepiękne! szybkie i proste, na pewno smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beolha · 8 lat temu
    Cudowne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Bardzo efektowne! Piękne i na pewno smaczne:)
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 8 lat temu
    oo... zaszokowało mnie ich piękno. są... fenomenalne! a połączenie marcepanu i orzechów? dla mnie rewelacja.

Polub nas na ...

Początek strony