Cynamonowe słońce z ciasta francuskiego


Słodka przekąska z ciasta francuskiego w kształcie słońca (a może kwiatka ;)). Ciasto francuskie przełożyłam cukrem z cynamonem. Proste, a jakże smaczne. Jako nadzienie będzie tutaj pasował również krem orzechowo- czekoladowy, czy masa makowa.
Taka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- ok. 1 łyżeczki masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Cukier wymieszać z cynamonem.
- Z obu płatów ciasta wyciąć tej samej wielkości koła.
- Pierwsze koło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem.
- Przykryć drugim, wyciętym kołem. Na środku koła lekko odcisnąć np. dno plastikowego kubka. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc promienie.
- Każdy promień skręcić 3- krotnie.
- Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Pozostałe ciasto można wykorzystać w podobny sposób. (Jedne ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Przykryć drugim ciastem. Pociąć w paski, skręcić, posmarować jajkiem i upiec).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.