Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

mazurek makowo-kokosowy

Pomimo, że to ciasto nazywane jest mazurkiem, bardziej powiedziałabym, że jest to ciasto tortowe. Jednocześnie tak jak mazurek jest proste zarówno do przygotowania jak i w smaku. Jest to bardzo dobry przepis na wykorzystanie białek. Potrzeba ich aż 10. Ciasto jest smaczne. Smakuje jak „Białkowiec” przełożony masą kokosową. Przepis jest na szklanki i łyżki, czyli dokładne odmierzanie składników nie jest konieczne.

Przepis pochodzi z książki: „Nowe przepisy siostry Anastazji”. Siostra Anastazja proponuje przygotować masę w ten sposób, aby utrzeć masło z żółtkiem i dodać stopniowo ugotowany budyń. Chcąc uniknąć surowego jajka zmieniłam kolejność, dodając żółtko podczas gotowania budyniu.

W przepisie wykorzystałam kostkę do pieczenia Kasia. Więcej przepisów z Kasią znajduje się na stronie: mojeciasto.pl.

Składniki:
Ciasto:

  • 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kostki do pieczenia Kasia (125g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 200g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru pudru

Do dekoracji:

  • wiśnie kandyzowane
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, dodać stopniowo przestudzoną Kasię, miksując dalej na najwyższych obrotach.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo mąkę z makiem, mieszając tylko do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. Do jednej szklanki mleka dodać kokos, żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, dodać wymieszane mleko z mąką i kokosem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło i cukier puder utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  5. Ciasto przełożyć masą i dowolnie udekorować. (Ja posmarowałam górny blat cienką warstwą masy, a resztę masy dałam do środka).

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

30- 40min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 18- 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

mazurek makowo-kokosowy

mazurek makowo-kokosowy

mazurek makowo-kokosowy

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - agacia

    wygląda przepięknie, na następny rok zrobię taki :)

  • Gość - Joanna

    Anno właśnie ma być niezmielony :D W składnikach jest podane "1 szklanka suchego maku".

  • Gość - Anna

    Witam, czy mak musi być zmielony ? :) z góry dziękuję :)

  • Gość - Magdalena

    Robiłam, jest pyszne, POLECAM :) ale troche zmodyfokowałam przepis, mianowicie przy masie budyniowej zamiast dodawać cukier puder do masła, dodałam zwykły cukier do gotującego się mleka, zapobiega to powstawaniu grudek w masie ;) a jeśli chodzi o ciasto to przy łączeniu mąki i piany z białek polecam wymieszać to ręcznie żeby ciasto było nadal puszyste :)

  • Gość - Klaudia

    Zrobiłam według Twojego przepisu i masa wyszła mi połowa tego co Twoja.

  • Gość - bernadeta

    Zrobiłam takie ciasto jakiś czas temu nie znając tego przepisu wzbogaciłam ciasto ponczem kawowym,a wierzch polałam polewa czekoladową.Pycha! ;-)

  • Gość - Barbara

    Ciasto bardzo smaczne.Piekłam już kilka razy ponieważ jest proste w pieczeniu,tylko do kremu dodaję dodaje budyń lub makę kartoflana.Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  • Gość - Aneta

    Mazur wygląda obłędnie :-) Upiekę na święta, dam znać jak wyszło :-)

  • Gość - Joanna

    Moniko widziałabym raczej jakiś krem waniliowy, bitą śmietanę, krem z mascarpone. Czekolada i kakao jakoś mi tu mało pasuje.

  • Gość - Monika

    witam bardzo apetycznie wygląda to ciasto ... zastanawiam się czy można te ciasto zrobić z czymś innym czy tylko z kokosem .. czy możne np być z kakaem albo czekoladą bardzo proszę o odpowiedzi
    Pozdrawiam Monika

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony