Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

mazurek musli

Ciasto napakowane jest dużą ilością musli, orzechami oraz suszonymi i kandyzowanymi owocami. W smaku przypomina batoniki musli oblane czekoladą. Mazurek jest smaczny, słodziutki i prosty do przygotowania.

W przepisie wykorzystałam kostkę do pieczenia Kasia. Więcej przepisów z Kasią znajduje się na stronie: mojeciasto.pl.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g kostki do pieczenia Kasia
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350g musli*
  • 1 szklanka suszonych lub kandyzowanych owoców
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • 40g płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki miodu

Polewa:

  • 100g czekolady
  • 1/3 szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Suszone i kandyzowane owoce posiekać na nieduże kawałki. Odstawić na bok.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dalej miksując dodać do ubitych jajek.
  4. Kasię roztopić w garnku. Miksując, wlewać powoli roztopioną Kasię.
  5. Dodać musli i pokruszone na mniejsze kawałki płatki kukurydziane. Wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Dodać miód, orzechy oraz suszone i kandyzowane owoce (odkładając na bok trochę do dekoracji) i ponownie wymieszać.
  6. Formę prostokątną o wymiarach ok. 22x 27cm (u mnie 24x 35cm) wsmarować tłuszczem i wyłożyć koniecznie papierem do pieczenia. (Inaczej mazurek może się mocno przykleić do formy i nie będzie można go z niej wyciągnąć).
  7. Ciasto przełożyć do formy i ugnieść. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 170°C. (Piekłam w 180°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Czekoladę połamać na małe kawałki i razem ze śmietanę podgrzewać, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita konsystencja.
  9. Ciasto wyciągnąć z formy. Polać polewą i udekorować odłożonymi orzechami i owocami.

Smacznego.

Uwaga:
1 szklanka= 250ml
* dowolne, zwykłe musli najlepiej z różnymi płatkami. (Tylko nie takie słodkie posklejane miodem, czekoladą itp).

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

mazurek musli

mazurek musli

mazurek musli

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony