Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodkim lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo kwaskowatego dżemu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • ok. 150g dżemu, najlepiej kwaskowatego
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały, czekolada, suszone morele itp. do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą).
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  3. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy (u mnie przycięty placek miał wymiar 35x 32cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.
  4. Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 min. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka według uznania.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

min. 60 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

mazurek kajmakowy

mazurek kajmakowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Moniko tak, będzie dobry. Trzymałabym go w lodówce.

  • Gość - Monika

    Dzień dobry,

    mam pytanie odnośnie tego jak długo mazurek utrzyma swoją świeżość. Czy jeśli zrobię go w piątek (25.03) to czy będzie on wciąż dobry w poniedziałek (28.03) czy wtorek (29.03)?

  • Gość - iza

    Dziękuję za radę, powidła były gęste więc tylko rozsmarowałam je, a potem masę i wyszło. Bardzo smaczny mazurek.

  • Gość - Joanna

    Izo nie wiem, czy coś zmieni podpiekanie powideł. Może, jeśli są gęste, rozsmaruj je tylko na podpieczonym cieście i na to wyłóż masę krówkową. Dobrze by było podgrzać najpierw masę krówkową, aby nie była za gęsta, zeby dało się ją rozłożyć na powidłach.
    Jeśli powidła nie są gęste, proponuję przesmażyć je w garnku przez parę minut, aby zgęstniały.

  • Gość - iza

    Czy zamiast dżemu można dać powidła śliwkowe?

  • Gość - Joanna

    Gosiu polecam np. z owoców leśnych. Dobrze, żeby był kwaskowaty. Każdy czerwony też będzie się ładnie odznaczał od masy krówkowej i ciasta. Morelowy też może ewentualnie być, ale nie będzie tak widoczny.

  • Gość - gosia

    Wygląda przepięknie.Planuje zrobić na Wielkanoc.zawsze robiłam z samym kajmakiem-z mleka w puszcze bo uważam że gotowe masy są dużo gorsze.Ale mam pytanko a propo dżemiku jakiego Pani najczęściej używa?bo myślałam o morelowym ale nie wiem czy będzie ok?pozdrawiam

  • Gość - Marta

    Świetny wyszedł! Naprawdę przepyszny :D Wspomnę jeszcze że mam 15 lat i moje pieczenie zaczelo sie od jakiegoś roku i czesto korzystam z Pani przepisów :)

  • Gość - Joanna

    Martyno masa krówkowa była "normalna", a na zdjęciach to odbicie światła dziennego 8)

  • Gość - martyna

    Witam :) Chcialabym zapytac jak sprawic zeby masa kajmakowa tak ladnie sie blyszczala jak u Pani? :)

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony