Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

mazurek czekoladowy

Prosty mazurek na bardzo kruchym cieście z polewą czekoladową. Najładniej wygląda mazurek ozdobiony ładnie zawiniętym brzegiem z ciasta. Polewę możecie ozdobić według gustu. Ja wykorzystałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i migdały.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 4 żółtka
  • 150g cukru pudru
  • 400g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 50g masła
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g cukru

Do dekoracji:

  • np. migdały bez skórki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 60 min.
  2. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek, większy od wielkości formy (użyłam formy o wymiarach 30x 40cm). Placek przyciąć do wymiarów formy. Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.

02

  1. Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Podzieliłam ciasto na 4 części: dwie większe i dwie mniejsze. Z każdej części uformowałam po 2 wałeczki, które skręciłam ze sobą. Skręcone wałeczki ułożyłam na brzegach ciasta.)

03

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować polewę czekoladową. Masło, śmietanę, połamaną na kawałki czekoladę i cukier przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników.
  3. Polewę wylać na ciasto. (Można odłożyć łyżkę polewy na bok i przeznaczyć ją do dekoracji bazich kotków, zanurzając w niej grubsze końcówki migdałów).
  4. Udekorować mazurka według uznania.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Joanna

    Jadziu spokojnie do poniedziałku wytrzyma. Możesz go trzymać w lodówce lub w chłodnym miejscu.

  • Gość - Jadzia

    Dziękuję za odpowiedź - mazurek gotowy, co prawda inny spód, ale polewa ze zmienionymi składnikami cudownie mleczna!
    Mam jeszcze pytanie dot. przechowywania - w piekarniku najlepiej? Czy jednak z taką polewą warto w lodówce? No i jaki czas będzie zjadliwy? Dziś zrobiony, do Poniedziałku wytrzyma? No, chyba że nie wytrzyma bo go zjemy ;) Pozdrawiam!

  • Gość - Joanna

    Jadziu możesz zrobić z mleczną, ale zrób z takich proporcji: 200g czekolady mlecznej, 75g śmietany, 30g masła i bez cukru.

  • Gość - Jadzia

    Zamierzam się do zrobienia tego mazurka :) tylko mam pytanie - słodka czekolada może być? Lub chociaż pół na pół? Nie lubię gorzkiej czekolady ani gorzkich czekoladowych polew, chyba, że ta jest inna? Pozdrawiam :)

  • Gość - Natalia

    Mmmmmmmmmmm ,place lizać! :) ;)

  • Gość - ula

    no nie dość że robie dokladnie wedlug przepisów to jeszcze mi literka l (eu) nie wchodzi. przepraszam. zrobilam spód jutro będzie polewa. wygląda dobrze tylko mi się wszystko zlalo w jedno tzn. te waleczki nie wyszly. ale się nie przejmuję. pozdrawiam.

  • Gość - Joanna

    Ulo a faktycznie, masz rację. Możesz dać masło lub margarynę do ciasta :-)

  • Gość - ula

    pytanie techniczne: w skadnikach jest margaryna w opisie przygotowania utrzeć maso. to jak mam dac maso czy margarynę bo ja naprawdę początkująca i robie wedug przepisów. pozdrawiam.

  • Gość - Wiki

    jest pyszne ! robiłam je w zeszłym roku i w tym roku też zrobię :)

  • Gość - Joanna

    Sylwio użyj 100ml śmietany, czyli mniej niż połowę szklanki.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony