Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

białkowiec

Białkowiec to super ciasto na wykorzystanie białek. Potrzebne jest ok. 7- 8 sztuk. Ciasto jest ekspresowe. Na jego przygotowanie potrzebne jest dosłownie 10min.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki suchego maku
  • ½ szklanki kokosu
  • 125g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka białek (ok. 7- 8 białek. Wszystko zależy od wielkości jajek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie parę kropelek olejku migdałowego (pasuje do maku) lub rumowego (pasuje do kokosu)
  • czekolada do dekoracji lub lukier

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę roztopić i ostudzić.
  2. Mąkę, mak, kokos, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i olejek. Wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
  4. Gotowe ciasto wylać do formy keksowej (wzięłam na 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułka tartą.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
  6. Po ostudzeniu udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polukrować.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10- 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Białkowiec

 

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony