Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy

Babka makowo-kokosowa

Pyszna, wilgotna, mocno makowa babka z dodatkiem wiórków kokosowych. Mak zdecydowanie dominuje nad smakiem kokosu. Babka w smaku przypomina trochę Białkowca, w przeciwieństwie do niego jest przygotowana na całych jajkach.

Składniki:

  • 150g suchego maku zmielonego
  • 220g masła
  • 170g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 6 jajek
  • 100g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać sok z połowy cytryny. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę (u mnie o średnicy 24cm, ale może być również 22cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 175°C. (Piekłam 40min. w  temperaturze 180°C. Ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką).
  5. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Posypać cukrem pudrem. (Można również babkę polukrować).

Smacznego.

Lekko zmieniony przepis z książki: „Wyśmienite ciasta i ciasteczka”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

40- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

babka makowo-kokosowa

babka makowo-kokosowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 2 lat temu
    Upiekłam dzisiaj, prosto i szybko się robi, a smakuje wyśmienicie!
    U mnie 60 min w 180C. Nawet z keksówki prezentuje się pysznie;) Dziękuję za świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 3 lat temu
    Palma absolutnie nie zaszkodziła, wyszło pyszne Upiekłam płaskie, posmarowałam powidłami, a wierzch pokryłam bezą i posypałam kokosem... Bajeczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Janisiu[/b] myślę, że Palmę możesz spokojnie tutaj użyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 3 lat temu
    Witaj Zawsze używam do wypieków masła, jednak w tej chwili mam w domu Palmę (tłuszcz do wypieków) i zastanawiam się nad upieczeniem tej babeczki. Czy sądzisz, że akurat ten wypiek bardzo straci na smaku przy zamianie masła na Palmę?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Evo[/b] nie, mak powinien być zmielony. Poszukaj w sklepach już zmielonego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eva · 3 lat temu
    Czy mogę użyć niemielonego maku? Takiego zwykłego prosto z torebki??? Lubię makowce ale nie mam w czym zmielić maku. Dzięki za odp. Wesołych świąt:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kate[/b] maku nie parzysz. Użyj suchego maku zmielonego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kate · 5 lat temu
    Mak namaczam przed mieleniem,czy tutaj jest tak samo.Wychodzi później wilgotny,dlatego zastanawiam się co zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 6 lat temu
    Właśnie wylądowała w piekarniku mam nadzieję, że bedzie tak smaczna i apetyczna jak sobie wuobrazam:) Uwielbiam babki uwielbiam mak i uwielbiam kokos:D super ze ktos to polaczyl:)... o zapomnialam dodac sok z cytryny ;/ mam nadzeje ze to duzo nie zmieni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Karolino[/b] tak ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Joanno, czy przez kokos rozumiesz wiórki kokosowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 6 lat temu
    Super smaczna! Wilgotna, rozpływa sie w ustach. Tylko dalam cały mak.
    Pozdrawiam! :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Joanno[/b] mak ma być suchy, zmielony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    A ten mak to ma być taki z paczki, suchy czy może być z masy makowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zufik · 6 lat temu
    Tak mi Swietami zapachnialo! cudna babka, i ty rowniez skoro takie cuda wyczarowujesz:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    onionchoco · 6 lat temu
    Wygląda wspaniale, jak oprószone śniegiem góry
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Cudowna babka! Mak i kokos, super wg mnie:)
    Pięknie się prezentuje na zdjęciach.
    Pozdrawiam:)

Polub nas na ...

Początek strony