Babka makowo- kokosowa

Pyszna, wilgotna, mocno makowa babka z dodatkiem wiórków kokosowych. Mak zdecydowanie dominuje nad smakiem kokosu. Babka w smaku przypomina trochę Białkowca, ale w przeciwieństwie do niego jest przygotowana na całych jajkach.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g suchego maku zmielonego
  • 220 g masła (lub margaryny)
  • 170 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 6 jajek
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem (u mnie o średnicy 24 cm, ale może być również 22 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać sok z połowy cytryny. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. ½ minuty).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem. (Można również babkę polukrować).

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Wyśmienite ciasta i ciasteczka".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka makowo- kokosowa Babka makowo- kokosowa