Pyszna, wilgotna, mocno makowa babka z dodatkiem wiórków kokosowych. Mak zdecydowanie dominuje nad smakiem kokosu. Babka w smaku przypomina trochę Białkowca, ale w przeciwieństwie do niego jest przygotowana na całych jajkach.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
150 g suchego maku zmielonego
220 g masła (lub margaryny)
170 g cukru
sok z ½ cytryny
6 jajek
100 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
Do posypania:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Formę na babkę z kominkiem (u mnie o średnicy 24 cm, ale może być również 22 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać sok z połowy cytryny. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. ½ minuty).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę.
Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem. (Można również babkę polukrować).
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Wyśmienite ciasta i ciasteczka".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
10 lat temu
Upiekłam dzisiaj, prosto i szybko się robi, a smakuje wyśmienicie!
U mnie 60 min w 180C. Nawet z keksówki prezentuje się pysznie;) Dziękuję za świetny przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janisia·
11 lat temu
Palma absolutnie nie zaszkodziła, wyszło pyszne :) Upiekłam płaskie, posmarowałam powidłami, a wierzch pokryłam bezą i posypałam kokosem... Bajeczka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janisia·
11 lat temu
Witaj :) Zawsze używam do wypieków masła, jednak w tej chwili mam w domu Palmę (tłuszcz do wypieków) i zastanawiam się nad upieczeniem tej babeczki. Czy sądzisz, że akurat ten wypiek bardzo straci na smaku przy zamianie masła na Palmę?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Palmę możesz spokojnie tutaj użyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eva·
11 lat temu
Czy mogę użyć niemielonego maku? Takiego zwykłego prosto z torebki??? Lubię makowce ale nie mam w czym zmielić maku. Dzięki za odp. Wesołych świąt:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Mak powinien być zmielony. Poszukaj w sklepach już zmielonego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
13 lat temu
Właśnie wylądowała w piekarniku mam nadzieję, że bedzie tak smaczna i apetyczna jak sobie wuobrazam:) Uwielbiam babki uwielbiam mak i uwielbiam kokos:D super ze ktos to polaczyl:)... o zapomnialam dodac sok z cytryny ;/ mam nadzeje ze to duzo nie zmieni. ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
13 lat temu
Super smaczna! Wilgotna, rozpływa sie w ustach. Tylko dalam cały mak.
Pozdrawiam! (giggle)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zufik·
14 lat temu
Tak mi Swietami zapachnialo! cudna babka, i ty rowniez skoro takie cuda wyczarowujesz:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
onionchoco·
14 lat temu
Wygląda wspaniale, jak oprószone śniegiem góry :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Cudowna babka! Mak i kokos, super wg mnie:)
Pięknie się prezentuje na zdjęciach.