Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy
Babka makowo- kokosowa

Pyszna, wilgotna, mocno makowa babka z dodatkiem wiórków kokosowych. Mak zdecydowanie dominuje nad smakiem kokosu. Babka w smaku przypomina trochę Białkowca, ale w przeciwieństwie do niego jest przygotowana na całych jajkach.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g suchego maku zmielonego
  • 220 g masła (lub margaryny)
  • 170 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 6 jajek
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem (u mnie o średnicy 24 cm, ale może być również 22 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać sok z połowy cytryny. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. ½ minuty).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem. (Można również babkę polukrować).

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Wyśmienite ciasta i ciasteczka".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka makowo- kokosowa Babka makowo- kokosowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 3 lat temu
    Upiekłam dzisiaj, prosto i szybko się robi, a smakuje wyśmienicie!
    U mnie 60 min w 180C. Nawet z keksówki prezentuje się pysznie;) Dziękuję za świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 4 lat temu
    Palma absolutnie nie zaszkodziła, wyszło pyszne Upiekłam płaskie, posmarowałam powidłami, a wierzch pokryłam bezą i posypałam kokosem... Bajeczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 4 lat temu
    Witaj Zawsze używam do wypieków masła, jednak w tej chwili mam w domu Palmę (tłuszcz do wypieków) i zastanawiam się nad upieczeniem tej babeczki. Czy sądzisz, że akurat ten wypiek bardzo straci na smaku przy zamianie masła na Palmę?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eva · 4 lat temu
    Czy mogę użyć niemielonego maku? Takiego zwykłego prosto z torebki??? Lubię makowce ale nie mam w czym zmielić maku. Dzięki za odp. Wesołych świąt:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 7 lat temu
    Właśnie wylądowała w piekarniku mam nadzieję, że bedzie tak smaczna i apetyczna jak sobie wuobrazam:) Uwielbiam babki uwielbiam mak i uwielbiam kokos:D super ze ktos to polaczyl:)... o zapomnialam dodac sok z cytryny ;/ mam nadzeje ze to duzo nie zmieni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 7 lat temu
    Super smaczna! Wilgotna, rozpływa sie w ustach. Tylko dalam cały mak.
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zufik · 7 lat temu
    Tak mi Swietami zapachnialo! cudna babka, i ty rowniez skoro takie cuda wyczarowujesz:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    onionchoco · 7 lat temu
    Wygląda wspaniale, jak oprószone śniegiem góry
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Cudowna babka! Mak i kokos, super wg mnie:)
    Pięknie się prezentuje na zdjęciach.

Polub nas na ...

Początek strony