Babka makowo- kokosowa


Pyszna, wilgotna, mocno makowa babka z dodatkiem wiórków kokosowych. Mak zdecydowanie dominuje nad smakiem kokosu. Babka w smaku przypomina trochę Białkowca, ale w przeciwieństwie do niego jest przygotowana na całych jajkach.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g suchego maku zmielonego
- 220 g masła (lub margaryny)
- 170 g cukru
- sok z ½ cytryny
- 6 jajek
- 100 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych
Do posypania:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę z kominkiem (u mnie o średnicy 24 cm, ale może być również 22 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać sok z połowy cytryny. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. ½ minuty).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem. (Można również babkę polukrować).
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Wyśmienite ciasta i ciasteczka".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.