Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka makowo-kokosowa

Pyszna, wilgotna, mocno makowa babka z dodatkiem wiórków kokosowych. Mak zdecydowanie dominuje nad smakiem kokosu. Babka w smaku przypomina trochę Białkowca, w przeciwieństwie do niego jest przygotowana na całych jajkach.

Składniki:

  • 150g suchego maku zmielonego
  • 220g masła
  • 170g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 6 jajek
  • 100g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać sok z połowy cytryny. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę (u mnie o średnicy 24cm, ale może być również 22cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 175°C. (Piekłam 40min. w  temperaturze 180°C. Ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką).
  5. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Posypać cukrem pudrem. (Można również babkę polukrować).

Smacznego.

Lekko zmieniony przepis z książki: „Wyśmienite ciasta i ciasteczka”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

40- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

babka makowo-kokosowa

babka makowo-kokosowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Basia

Upiekłam dzisiaj, prosto i szybko się robi, a smakuje wyśmienicie!
U mnie 60 min w 180C. Nawet z keksówki prezentuje się pysznie Dziękuję za świetny przepis!

  Załączniki
 
  1. Janisia

Palma absolutnie nie zaszkodziła, wyszło pyszne Upiekłam płaskie, posmarowałam powidłami, a wierzch pokryłam bezą i posypałam kokosem... Bajeczka

  Załączniki
 
  1. Joanna

Janisiu myślę, że Palmę możesz spokojnie tutaj użyć.

  Załączniki
 
  1. Janisia

Witaj Zawsze używam do wypieków masła, jednak w tej chwili mam w domu Palmę (tłuszcz do wypieków) i zastanawiam się nad upieczeniem tej babeczki. Czy sądzisz, że akurat ten wypiek bardzo straci na smaku przy zamianie masła na Palmę?
Z góry...

Witaj Zawsze używam do wypieków masła, jednak w tej chwili mam w domu Palmę (tłuszcz do wypieków) i zastanawiam się nad upieczeniem tej babeczki. Czy sądzisz, że akurat ten wypiek bardzo straci na smaku przy zamianie masła na Palmę?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Evo nie, mak powinien być zmielony. Poszukaj w sklepach już zmielonego.

  Załączniki
 
  1. Eva

Czy mogę użyć niemielonego maku? Takiego zwykłego prosto z torebki??? Lubię makowce ale nie mam w czym zmielić maku. Dzięki za odp. Wesołych świąt

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kate maku nie parzysz. Użyj suchego maku zmielonego.

  Załączniki
 
  1. Kate

Mak namaczam przed mieleniem,czy tutaj jest tak samo.Wychodzi później wilgotny,dlatego zastanawiam się co zrobić?

  Załączniki
 
  1. Maria

Właśnie wylądowała w piekarniku mam nadzieję, że bedzie tak smaczna i apetyczna jak sobie wuobrazam Uwielbiam babki uwielbiam mak i uwielbiam kokos super ze ktos to polaczyl... o zapomnialam dodac sok z cytryny ;/ mam nadzeje ze to duzo nie zmieni.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolino tak ;-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony