Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

torcik lodowy z bezami

Smaczny i leciutki torcik bez pieczenia. Smakuje jak lody.

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy zwrócić uwagę na bezy. Kupne mogą być z glutenem. Sprawdzić również czekolady. Śmietan- fix można w przepisie pominąć.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • bezy kupne lub domowe (możecie upiec z tego przepisy: bezy ok. 80g)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • ok. 50g białej czekolady
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy ok. 26cm (może być mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia. (Papier wyłożyć na dnie tortownicy i następnie zapiąć obręcz.)
  2. Połowę bez połamać i wyłożyć na dnie tortownicy.

02

  1. Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Ubić białka.
  4. Ubić śmietanę ze śmietan-fix.
  5. Do ubitych żółtek wmieszać delikatnie ubite białka i śmietanę. Połowę masy wymieszać z ostudzoną czekoladą.
  6. Jasną masę wyłożyć do tortownicy. Rozkruszyć resztę bez i przykryć masą z czekoladą.
  7. Torcik posypać startą białą czekoladą. (Można również posypać kakao, udekorować bezami albo tak jak ja, zmiksować ok. 10 truskawek z cukrem i zrobić małe kleksy na górze ciasta.)
  8. Tortownicę przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika.

Uwaga: Jeśli chcecie zrobić kleksy ze zmiksowanych owoców to zróbcie tylko parę małych kleksów, bo zmrożone owoce będą bardzo twarde i ciężko będzie się kroić.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

torcik lodowy z bezami

torcik lodowy z bezami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony