Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

bezy

Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy zrobić. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze.  Jeśli bezy mają być  klejące w środku, to należy je piec krócej i można w lekko wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak jak podaję w przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.

Gotową masę bezową podzieliłam na pół i do jednej połowy wmieszałam 2 łyżeczki kakao. Kakaowe bezy robi się trudniej niż białe. Po dodaniu kakao należy wmieszać je szpatułką bardzo delikatnie do białek. Masa zrobi się trochę rzadsza, ale nie powinna całkiem opaść.

Pieczesz bezy po raz pierwszy przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. (Można wykładać również kleksy łyżką).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 60- 100min (lub dłużej).

93

Uwaga: Małe bezy piekę w temperaturze ok. 110°C trochę ponad godzinę do 1,5. Większe należy piec dłużej, jeśli mają być całkiem suche w środku. Jeśli bezy mają być duże i klejące w środku np. takie nakładane łyżką kleksy, wtedy piekę je ok. 50 min. w temperaturze 150°C.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 60- 100 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

bezy

bezy

bezy kakaowe

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz trochę zmiejszyć ilość cukru. Ksylitol lepiej dać do masy serowej.
To zrób z połowy porcji tylko piecz go krócej, do suchego patyczka.
Myślę, że do 3 mięsięcy. Zrób świeże
Myślę, że to będzie odpowiednia ilość żelatyny.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
Początek strony