Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

bezy

Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy zrobić. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze.  Jeśli bezy mają być  klejące w środku, to należy je piec krócej i można w lekko wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak jak podaję w przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.

Gotową masę bezową podzieliłam na pół i do jednej połowy wmieszałam 2 łyżeczki kakao. Kakaowe bezy robi się trudniej niż białe. Po dodaniu kakao należy wmieszać je szpatułką bardzo delikatnie do białek. Masa zrobi się trochę rzadsza, ale nie powinna całkiem opaść.

Pieczesz bezy po raz pierwszy przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. (Można wykładać również kleksy łyżką).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 60- 100min (lub dłużej).

93

Uwaga: Małe bezy piekę w temperaturze ok. 110°C trochę ponad godzinę do 1,5. Większe należy piec dłużej, jeśli mają być całkiem suche w środku. Jeśli bezy mają być duże i klejące w środku np. takie nakładane łyżką kleksy, wtedy piekę je ok. 50 min. w temperaturze 150°C.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 60- 100 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

bezy

bezy

bezy kakaowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - slawek

    Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia

  • Gość - Katarzyna

    Przepis jest super, a bezy wychodzą perfekcyjne i białe. Piekłam już 4 razy z tego przepisu i zawsze bezy wychodzą wspaniałe.Przepis jest łatwy w wykonaniu, tani i niezawodny. :-)

  • Gość - Alicja

    Juz drugi raz odwiedzilam ta strone i musze przyznac, ze jestem zachwycona z osiagniec ( mowie o moich osiagnieciach). Przed ostatkami sciagnelam przepis na paczki i wyszly bardzo dobre. Dzisiaj przepsalam przepis na bezy i jestem ciekawa jak wyjda. Bezy bede robic na Dzien Kobiet. Mieszkam we Wloszech i praca mi nie pozwalala bawic sie w ciasrkarke, prawde mowiac nie mialam odwagi. Ten adres internet podala mi moja kolezanka wloszka ktora zawsze cos sciaga z przepisow. Dziekuje za przepisy i za dodanie mi odwagi eksperymentacji. Lepiej wczesniej niz pozniej> :-)

  • Gość - Joanna

    Karolino tak. Jeśli jest gruby to najlepiej zmielić go najpierw na puder. Bez mielenia też można tylko trzeba ucierać dłużej, bo rozpuszcza się trudniej niż zwykły cukier.

  • Gość - Karolina

    Czy zamiast zwyklego cukru mozna uzyc trzcinowego?

  • Gość - Milena

    Witam! Bezy wyszły wyśmienite! Wyjęłam je z piekarnika 30 minut temu i już połowy nie ma :-). Przepis jest idealny dla początkujących. Dodam jeszcze, że robiłam bezy pierwszy raz w życiu i mam tylko 16 lat :-) Pozdrawiam serdecznie :D
    mi tak samoo :) haha ja mam 14 lat

  • Gość - Dorotka

    hej... dziekuje za przepis... pomimo wieku nigdy jeszcze nie piekłam wiele,z czego większość i tak nigdy nie wychodzila... bezy wyszly super.. choć się trochę spalily ale tylko z powodu jakiejś głupiej wady piekarnika, bo nie wiem nigdy ile stopni... poza tym chciałam podziekowac ze chce się pani klikac i udosteniac swoje przepisy...szczególnie ze nie mieszkam w Polsce i cieko mi czsami znaleźć cokolwiek po polsku... wielkie dzięki i ogromny szacun... Joanna roks!

  • Gość - Joanna

    Angeliko tak, możesz.

  • Gość - Angelika

    Czy mogę dodać soku z cytryny albo kwasku cytrynowego dla aromatu

  • Gość - Joanna

    Natalio żeby bezy pozostały białe trzeba je podczas suszenia obserwować i sterować ewentualnie temperaturą piekarnika lub lekko uchylić drzwiczki piekarnika, wsadzając między drzwiczki, a piec drewnianą łyżkę.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony