Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto- deser lodowy

Zamiast samych lodów z bitą śmietaną, można zaserwować je w bardziej eleganckiej formie - w formie ciasta. Pieczemy biszkopt, układamy na nim lody i przykrywamy bitą śmietaną, osłodzoną bezami. Pyszne, proste, eleganckie i smaczne.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 45g mąki pszennej
  • 45g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1000ml lodów różnokolorowych (mogą być dowolne, jakie lubicie. Kolorowe wyglądają po prostu ładnie.)
  • parę bez do posłodzenia śmietany (według uznania, dałam 4 średniej wielkości. Mogą być kupne lub domowe: Bezy)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do formy „owocówki” o średnicy 28cm (często nazywana również formą na tartę tylko, że ma ona lekko uniesione dno do góry) lub tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt z formy „owocówki” odwrócić "do góry nogami" (wgłębieniem do góry.  Z tortownicy jest to obojętne, ciasto jest równe z obu stron).
  3. Na ciasto wyłożyć łyżką lody, robiąc różnokolorowe ciapki.

02

  1. Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany wmieszać pokruszone bezy. Śmietanę wyłożyć na lody. Ciasto zjeść od razu lub zamrozić. (Patrz uwaga.)

Uwaga:
Osobiście ciasto smakuje mi najlepiej ze świeżo przygotowaną śmietaną. Jeśli nie planujemy rozkrojenia i zjedzenia ciasta od razu, to mamy dwie możliwości:

  1. Biszkopt razem z lodami wstawić do zamrażalnika i przed podaniem przygotować bitą śmietanę i udekorować nią ciasto.
  2. Przygotować całe ciasto (łącznie ze śmietaną) i wstawić do zamrażalnika. Przed podaniem odczekać chwilę i dopiero rozkroić ciasto. Gdy śmietana lekko zmięknie, będzie się ją łatwiej kroić. Lody miękną szybciej niż śmietana, więc śmietana nie będzie całkowicie rozmrożona.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

ciasto-deser lodowy

ciasto- deser lodowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony