Strona Główna Babki Babka cytrynowa
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Babka cytrynowa Drukuj Email
sobota, 02 kwietnia 2011 21:46

Babka cytrynowa

Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 250g margaryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej kupnej lub przygotowanej z tego przepisu: Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 2 minut), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
  2. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę cytrynową.
  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok.  50min. (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.
  5. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Tagi:
follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #52 Andrzej 2014-08-13 18:00
Ja nie dodawałem skórki z cytryny, ale na jak juz cale ciasto zmikswalem to dodalem jednego banana pokrojnego na małe kawałeczki i eszcze raz zmiksowałem :) ciasto było cudowne :)
Cytować
 
 
+1 #51 Joanna 2014-07-25 21:20
Paulo możesz.
Cytować
 
 
-1 #50 paula 2014-07-25 19:20
Witam,
chciałam zapytać, czy z tego przepisu mogę upiec małe babeczki?
Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Cytować
 
 
+1 #49 milena 2014-04-19 21:23
z racji późnej godziny nie chciałam zbytnio hałasować mikserem i ubiłam całe jaja z cukrem, a potem mieszając`łopatką` dodawała na przemian sok z cytryny,mąkę z proszkiem i rozpuszczoną wcześniej margarynę.ciasto miało idealna konsystencję i nawet surowe było palce lizać. teraz się piecze :)
Lubię tą stronę, dzięki Pani przepisom nie potrzebuję zbierać przypadkowych karteczek z przepisami.
Ja swoją przygodę z pieczeniem rozpoczełam jakieś 11lat(wtedy 17) temu od strucli z makiem-o dziwo się udała :)
POzdrawiam
Cytować
 
 
+1 #48 bernadeta 2014-04-18 13:29
PYCHAAAAAA !!! :-)
Cytować
 
 
-1 #47 karolina 2014-04-17 12:16
witam,

robilam wczoraj ta babke i wyszla strasznie tlusta a na dodatek strasznie czuc jajka, sok z dwoch 2 byl wogole nie wyczowalny. gdzie popelnilam blad? zamiast margaryny dalam maslo - czy to jest az taka duza roznica?
pozdr.
Cytować
 
 
0 #46 Joanna 2014-04-14 16:17
Beato tak, masłem lub margaryną i posypać mąką.
Cytować
 
 
+2 #45 Beata 2014-04-14 13:35
Babka wyglada przepysznie. Mam zamiar ją upichcić. Mam tylko pytanie czy formę na babke trzeba czyms wysmarować?
Cytować
 
 
+1 #44 Zuzka 2014-04-12 10:53
Babka cytrynowa wyszła bardzo dobra. Zamiast kandyzowanej skórki cytryny utarłam świeżą, ponieważ jej akurat nie miałam, ale i tak wyszła bardzo smaczna na
Wielkanoc ;-)
Cytować
 
 
+3 #43 Justyna 2013-09-22 13:55
Bardzo smaczna babka, wilgotna a zarazem pulchna. Łatwa i szybka w wykonaniu . Serdecznie polecam.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+