Strona Główna Babki Babka cytrynowa
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Babka cytrynowa Drukuj Email
sobota, 02 kwietnia 2011 21:46

Babka cytrynowa

Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 250g margaryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej kupnej lub przygotowanej z tego przepisu: Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 2 minut), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
  2. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę cytrynową.
  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22cm.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok.  50min. (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.
  5. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Tagi:
follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl