Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

babka jogurtowa z jagodami

Dość zwyczajna babka z jagodami (u mnie z borówką amerykańską). Jest wilgotna dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i raczej bardziej zbita niż puszysta. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przygotowując tą babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 250g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 160g masła (lub margaryny)
  • 120g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 270g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyć i osączyć.
  2. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
  3. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  4. Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.
  5. Formę keksową (o długości 30cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.
  6. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.
  7. Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1cm.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego Smile.

Uwaga: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Przepis pochodzi z gazety „Back- Ideen im Sommer”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45- 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

babka jogurtowa z jagodami

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Paulina

    Pyszne ciasto. Ostatni piekę tylko je. Z jagodami, trudkawkami, brzoskiwniami, bananami i ze wszystkim wychodzi. Pychota!

  • Gość - Ewa

    zrobiłam i jestem w szoku! pyszne to raz, ale ciasto jest wilgne mimo upływu czasu :) super!

  • Gość - Ewa

    Ewo taka forma też może być.


    Dziękuję za info! wesołych świąt:))

  • Gość - anna

    wyszedł mi zakalec,niewiem dlaczego, z piekarnika korzystałam wielokrotnie i wszystko było ok,ale ten przepis niestety się nie udał :(

  • Gość - Joanna

    Ewo taka forma też może być.

  • Gość - Ewa

    Zamierzam zrobić na święta, wygląda bosko! Ale mam pytanie: czy jak wyłożę ciasto do okrągłej formy z dziurą (czy tubą - babka przypomina wtedy pierścień) to będzie ok? Czy istnieje ryzyko, że będzie niedopieczona?
    pozdrawiam :)

  • Gość - Regina

    Witam
    Zrobilam babke z jagodami
    wyszla super-dziekuje za przepis.
    Pozdrawiam:)

  • Gość - Dominika

    Pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto (również z borówką) to bardzo się obawiałam, że nic z tego nie wyjdzie bo masa była bardzo gęsta i trudno wykładało się je na blaszkę. Jednak wyszło tak pyszne, że babka nie zdążyła dobrze wystygnąć a rodzina już zjadła całą blachę ;)Drugim razem zrobiłam ją z jagodami (też pyszna) na imprezę urodzinową - zrobiła prawdziwą furorę!

  • Gość - anka

    pychota.
    tak dobre - że okazało się za małe - by wszyscy mogli spróbować:)))))

  • Gość - Joanna

    Paulo możesz pozostawić babkę na chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Jak wyciągniesz z piekarnika to pozostaw ją na blacie w formie, aby lekko przestygła.

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj zebrę z tego przepisu i wyszła idealna, mięciutka, p...
Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blat...
Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześni...
Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony