Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka adwokatowa

Przepis na pyszną, puszystą babkę adwokatową, pokrytą dodatkowo lukrem adwokatowym. Babka jest bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Aromat adwokata jest delikatnie wyczuwalny. Gorąco polecam.

Składniki:

  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250ml oleju
  • 250ml likieru jajecznego (adwokata)
  • 5 jajek

Lukier:

  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżki likieru jajecznego

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać resztę składników i ucierać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej przez 1 minutę.
  2. Ciasto przełożyć do formy na babkę (o średnicy 22cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
  4. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z likierem na gładką masę i polać nim babkę (lub rozsmarować pędzelkiem).

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z z książki dr. Oetkera: „1000, Die besten Backrezepte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Babka adwokatowa

Babka adwokatowa

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej
English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Obecnie brak dostępnych zdjęć.

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlat...
Właśnie zrobiłam są pyszne! polecam
Witam, czy można pominąć ananasa w kremie do przekładania tortu? Pozdrawiam
Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcz...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony