Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
42 Komentarzy

Domowe żelki

Domowe, owocowe żelki smakują i wyglądają super. Dzieciaki je uwielbiają. Można wykonać je z dowolnego soku, syropu, napoju, herbaty, czy galaretki. Do tego są łatwe i szybkie do przygotowania. Poniżej przedstawię parę kombinacji na ich wykonanie. Zachęcam do ich przygotowania na zbliżający się Dzień Dziecka.

Proszę pamiętać, że żelatynę należy podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Nie wolno zagotować żelatyny.

 

Żelki z soku owocowego

Składniki:

  • 100ml dowolnego soku owocowego
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru (mniej lub więcej do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu owocowego

Składniki:

  • 50ml syropu owocowego
  • 50ml wody
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną wodą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. W drugim garnuszku podgrzać syrop z sokiem z cytryny. Gorący syrop połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
  3. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki herbaciane

Składniki:

  • 100ml zaparzonej czarnej herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
  2. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną herbatą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki colowe

Składniki:

  • 100ml odgazowanej coca- coli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać odgazowaną coca- colą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z galaretki

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
  • 100ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzącej wody.
  2. Galaretkę rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu malinowego (czerwone), z syropu jagodowego (najciemniejsze), herbaciane (żółte) i colowe (brązowe):

Domowe żelki

Domowe żelki

Domowe żelki

Żelki z Kubusia marchew-malina-jabłko (pomarańczowe), z soku jabłkowego (żółte), z syropu malina z kwiatem lipy (czerwone):

Domowe żelki

Żelki z galaretki cytrynowej:

Domowe żelki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    Właśnie zrobiłam żelki z galaretki ( jeszcze się chłodzą) ale jestem pewna że będą smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania206 · 3 miesięcy temu
    Piękne żelki .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 5 miesięcy temu
    Czy trzeba foremkę do żelków czymś posmarować przed wlanem żelków? Oliwą? Mąką ziemniaczaną??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 5 miesięcy temu
    Dlaczego moje żelki rozwalają się przy wyjmowaniu z foremki(miśki)??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamil · 6 miesięcy temu
    Nie polecam robić żelków z coca colą! Po wykonaniu z przepisu żelki śmierdzą jak psia karma, smak jest okropny! W ustach żelka nie da się ugryźć! Odmawiam wykonywania tego!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 6 miesięcy temu
    Mi wyszły pyszne z sokiem wiśniowym
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kalina · 7 miesięcy temu
    Ja będę robić dla mojej rodziny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    GOS · 10 miesięcy temu
    A jak dlugo i gdzie mozna je przechowywać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 1 lat temu
    ja zrobiłam te zelki z soku który miałam ze świeżutkich malin zasypanych cukrem. Ale niestety ta ilość żelatyny sprawia są niedobre. Bardzo czuć żelatynę chociaż sok jest pyszny i bardzo esencjonalny. Naszej rodzince nie smakują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marika · 1 lat temu
    Ja też zrobię takie żelki po mimo że jestem dzieckiem lubię pocieszać mamę swoimi wypiekami. Na pewno spróbuję zrobić takie żelki mam nadzieję że będą smakowały?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marabor · 1 lat temu
    Ja też sobie zrobię takie żelki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Ja używam foremki silikonowej typowej do żelków. Niczym nie smaruje wychodzą piękne kształty. Robiłam przepis z coli wyszło mi ponad 80 zelkow (wielkość zelka minimalnie mniejsze niż te sklepowe) teraz zrobie z galaretki. Aha! Żelki sie nie sklejają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hanna · 1 lat temu
    dziewczyny a czy te żelki się do siebie lepią? Chodzi o to, ze chciałabym zrobić ich sporą ilość i zanieść dzieciom do szkoły na imieniny, ale boję się, ze jak ja wszystkie włożę do jednego woreczka czy pojemniczka, to że się one posklejają. Mam się czego obawiać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Baaaardzo mocno czuć żelatynę w żelkach z soku owocowego. Spróbuję następnym razem o połowę mniej żelatyny, z dłuższym pobytem w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marysia · 2 lat temu
    Ile tych żelków wychodzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    Zrobione!
    Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asia · 2 lat temu
    Mam pytanie. Gdzie można kupić takie foremki, których używa Pani do robienia tych smakołyków?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Foremki kupuję tam, gdzie ładne spotkam Te ze zwiąrzatkami są albo z lidla albo z Aldi. W necie też można dużo ładnych znaleźć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Jak długo mogą leżeć takie żelki z soku owocowego? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 2 lat temu
    zrobiłam żelki z czystego soku jagodowo wiśniowego, część żelatyny zastąpiłam galaretką i wyszły super
    mam jednak pytanie, jak je ładnie wyjąć z formy silikonowej ?? na zimno to część żelka zostaje a jak na moment w ciepłej wodzie zanurzyłam to straciły trochę z kształtu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kika · 2 lat temu
    Żelki wyglądają bardzo ładnie, te z galaretki są pyszne robiłam je już wcześniej, natomiast te z coli i żelatyny musze dopracować, dzieciom nie smakowały. Te z sokiem trochę lepsze ale następnym razem dam mniej żelatyny.

Polub nas na ...

Początek strony