Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Domowe żelki

Domowe, owocowe żelki smakują i wyglądają super. Dzieciaki je uwielbiają. Można wykonać je z dowolnego soku, syropu, napoju, herbaty, czy galaretki. Do tego są łatwe i szybkie do przygotowania. Poniżej przedstawię parę kombinacji na ich wykonanie. Zachęcam do ich przygotowania na zbliżający się Dzień Dziecka.

Proszę pamiętać, że żelatynę należy podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Nie wolno zagotować żelatyny.

 

Żelki z soku owocowego

Składniki:

  • 100ml dowolnego soku owocowego
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru (mniej lub więcej do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu owocowego

Składniki:

  • 50ml syropu owocowego
  • 50ml wody
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną wodą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. W drugim garnuszku podgrzać syrop z sokiem z cytryny. Gorący syrop połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
  3. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki herbaciane

Składniki:

  • 100ml zaparzonej czarnej herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
  2. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną herbatą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki colowe

Składniki:

  • 100ml odgazowanej coca- coli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać odgazowaną coca- colą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z galaretki

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
  • 100ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzącej wody.
  2. Galaretkę rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu malinowego (czerwone), z syropu jagodowego (najciemniejsze), herbaciane (żółte) i colowe (brązowe):

Domowe żelki

Domowe żelki

Domowe żelki

Żelki z Kubusia marchew-malina-jabłko (pomarańczowe), z soku jabłkowego (żółte), z syropu malina z kwiatem lipy (czerwone):

Domowe żelki

Żelki z galaretki cytrynowej:

Domowe żelki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (42)

  1. Anna

Baaaardzo mocno czuć żelatynę w żelkach z soku owocowego. Spróbuję następnym razem o połowę mniej żelatyny, z dłuższym pobytem w lodówce.

  Załączniki
 
  1. marysia

Ile tych żelków wychodzi?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    marysia

Ok. 15 sztuk (jedna foremka).

  Załączniki
 
  1. Joanna

Zrobione!
Dziękuję za przepis

  Załączniki
 
  1. asia

Mam pytanie. Gdzie można kupić takie foremki, których używa Pani do robienia tych smakołyków?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    asia

Foremki kupuję tam, gdzie ładne spotkam Te ze zwiąrzatkami są albo z lidla albo z Aldi. W necie też można dużo ładnych znaleźć.

  Załączniki
 
  1. Monika

Jak długo mogą leżeć takie żelki z soku owocowego? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. ania

zrobiłam żelki z czystego soku jagodowo wiśniowego, część żelatyny zastąpiłam galaretką i wyszły super
mam jednak pytanie, jak je ładnie wyjąć z formy silikonowej ?? na zimno to część żelka zostaje a jak na moment w ciepłej wodzie zanurzyłam to...

zrobiłam żelki z czystego soku jagodowo wiśniowego, część żelatyny zastąpiłam galaretką i wyszły super
mam jednak pytanie, jak je ładnie wyjąć z formy silikonowej ?? na zimno to część żelka zostaje a jak na moment w ciepłej wodzie zanurzyłam to straciły trochę z kształtu

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Basia    ania

Posmarować odrobinę formę olejem roślinnym

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ania

Ja wyciskałam na zimno i ładnie wyskakiwały. Może zależy od foremek? Nie ma innego sposobu niż tak, jak piszesz.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Kika

Żelki wyglądają bardzo ładnie, te z galaretki są pyszne robiłam je już wcześniej, natomiast te z coli i żelatyny musze dopracować, dzieciom nie smakowały. Te z sokiem trochę lepsze ale następnym razem dam mniej żelatyny.

  Załączniki
 
  1. bombi

Zelki z wyglądu super w smaku beznadzieje.

  Załączniki
 
  1. nikodem

Mam 11 lat i wyszło mi coś w rodzaju twardej galaretki. Czy tak miało być? jeżeli tak to ten przepis jest na tyle prosty i smaczny ,że będę robił go często

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    nikodem

Tak, coś w rodzaju twardej galaretki

  Załączniki
 
  1. Aleksandra

[quote]Witam.Ja chcialam odpowiedziec tak chyba będzie ilosc ta sama albo 8 listkow albo 6 lyzeczek zelatyny pozdraiwam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony