Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Śliwki w czekoladzie

Jedne z najprostszych do przygotowania pralinek. Jeśli lubicie kupne śliwki w czekoladzie to domowymi będziecie na pewno zachwyceni. Śliwki są soczyste, mocno nasączone alkoholem i pokryte grubą warstwą czekolady.

Składniki:

  • 300g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
  • ¾ szklanki wódki lub rumu
  • 200g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
  2. Następnego dnia śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym.
  3. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Śliwki obtaczać pojedynczo w czekoladzie i układać na kratce lub papierze do pieczenia. Pozostawić, aż czekolada zastygnie. (Można przyśpieszyć ten proces wkładając śliwki do lodówki).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 35
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Betty · 11 miesięcy temu
    Czy śliwki bez namaczania w wódce będą równie smaczne? Czy alkohol daje im coś wiecej prucz smaku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Nasączone śliwki są miękkie, soczyste i alkoholowe. Jeśli nie chcesz używać alkoholu to możesz namoczyć je w jakimś soku, ale smak już nie będzie taki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 1 lat temu
    cudowny przepis - dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 5 lat temu
    Cudnie wyglądają! Takie samodzielnie zrobione muszą być przepyszne, bo te sklepowe już takie dobre nie są...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    cherry27 · 5 lat temu
    można samemu suszyc i są przepyszne;)
    aczkolwiek zupełnie inne niż te kupne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 5 lat temu
    Witam. Mam pytanie: Czy można samemu wysuszyć śliwki w suszarce na grzyby. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emma · 5 lat temu
    prezentują się iście królewsko!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pervinka · 5 lat temu
    szkoda, że nie mają w środku dodatkowego nadzienia, jak śliwki nałęczowskie... Ale i te wyglądają super! Chyba się nie oprę temu przepisowi
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Z nadzieniem znajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pralinki-czekoladki/253-owoce-suszone-w-czekoladzie-z-marcepanem"]"Owoce suszone w czekoladzie z marcepanem"[/url]

Polub nas na ...

Początek strony