Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
16 Komentarzy

pralinki karmelowo-czekoladowe

Pyszne, słodkie, uzależniające pralinki o smaku czekoladowym i karmelowym. Rozpływają się z ustach.

Składniki:
Masa karmelowa:

  • 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 125g cukru
  • 1 łyżka masła

Masa czekoladowa:

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • dowolna czekolada (dałam 100g białej czekolady i trochę gorzkiej)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę karmelową. Śmietanę i cukier zagotować. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Mieszać od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania, gdy masa zacznie gęstnieć. Garnek z masą ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać.
  2. Na deskę do krojenia położyć papier do pieczenia. Na papier wylać masę karmelową i rozsmarować w kwadrat lub prostokąt o grubości ok. 2- 3 mm. Lekko ostudzić i wstawić do lodówki, aby masa stwardniała. (Masę karmelową rozsmarować dość szybko, ponieważ masa szybko gęstnieje).

2

  1. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Masę wylać na twardą masę karmelową i rozsmarować na jej powierzchni. Wstawić do lodówki.

3

  1. Gdy masy stwardnieją, przekroić całość na pół i nałożyć jedną połowę na drugą, tak że powstaną 4 warstwy. (Najlepiej jak masa czekoladowa będzie leciutko miękka, wtedy przy nałożeniu jednej połówki na drugą i dociśnięciu, lepiej się złączą). Całość docisnąć. W razie potrzeby można obciążyć masy deską, aby warstwy lepiej się skleiły. Wstawić do lodówki.

4

  1. Czekoladę przeznaczoną do dekoracji roztopić w kąpieli wodnej i udekorować górę masy. Pokroić na kwadraty.

5

Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de, autor: alina1st, „Karamell-Schichtpralinen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

pralinki karmelowo-czekoladowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak, tylko tych mas nie jest za dużo. Do pralinek w sam raz, a do wafli trzeba by było zwiększyć porcje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Joanno co sądzisz o tym żeby tymi masami przełożyć wafla? Myślisz, że to mogło by się udać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Basiu[/b] wygląda na to, że gotowałaś śmietanę za krótko. Masa powinna Ci zgęstnieć już pod koniec gotowania i nabrać ładnego karmelowego koloru. Jeśli po 45min nie gęstniała, to należało ją gotować dłużej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 6 lat temu
    A ja niestety mam problem z tą masą karmelową, mimo ze robilam wg przepisu:( Stoi w lodówce pól dnia, jedyne co zrobia to zgęstniala bardziej (już na samym początku wydawala mi sie za plynna, ale stwierdzilam, ze w lodowce jej sie poprawi). O odrywaniu tego od papieru nie ma nawet mowy, bo wszystko sie ciagnie i klei... Co moglo pojsc nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Roxanne[/b] masz rację, czekolada ta na górze do drugiego dnia stwardnieje i będzie się ciężko kroić. Najlepiej przygotuj pralinki, poczekaj, aż czekolada lekko zastygnie, pokrój je i dopiero teraz wstaw do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    roxanne · 7 lat temu
    Zamierzam zrobić owe pralinki, ale powiedzcie kiedy najlepiej je pokroić, bo obawiam się, że jak bym np pokroiła następnego dnia, to czekolada zacznie mi się kruszyć...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Moniko[/b] nie będzie problemu. Masa jest gęsta i ładnie odejdzie. Pralinki polecam, są bardzo smaczne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monik · 7 lat temu
    Mam pytanko, bo włąśnie przymierzam się do wykonania pralinek według przepisu powyżej. Ale czy nie było problemu by oderwać masę karmelową od papieru? Czy ona przypadkiem nie wychodzi jakaś aka ciągnąca się? Może lepiej jako podstawę dać jednak czekoladę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viridianka · 8 lat temu
    fiu fiu apetyczne małe cudeńka, bardzo mi się podobają!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    szarlotek · 8 lat temu
    Urocze maleństwa. To po prostu raj dla moich oczu ;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Chuda · 8 lat temu
    Przepiękne pralinki! jestem oczarowana!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monikucha · 8 lat temu
    Wow, brak slow, wyglada bosko!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Ale cuda! Bardzo mi się podobają!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    są piękne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda K. · 8 lat temu
    pralinki cudownej urody, zjadłabym wszystkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    Ile tu dziś słodkości!

Polub nas na ...

Początek strony