Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Trufle karmelowo- orzechowe

Przepyszne czekoladowe trufle z karmelowym orzeszkiem laskowym w środku, obtoczone w chrupiącym krokancie.

Składniki:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
  • 200g czekolady mlecznej (lub kuwertury)
  • 60 sztuk orzechów laskowych
  • 150g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą).
  2. Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Gorącą masę wylać na papier do pieczenia. Orzechy w miarę możliwości porozdzielać i pozostawić do ostygnięcia.

1

  1. Wszystkie czekolady posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na ok. 2- 3 godz., aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
  2. Uformować kulkę z masy, lekko ją rozpłaszczyć, położyć na środku jednego orzeszka w karmelu i uformować ponownie kulkę. (Masa będzie się mocno kleić. Kulki należy formować dość szybko i najlepiej chłodnymi rękami. W miarę potrzeby zamoczyć ręce w zimnej wodzie). Tak uformowane kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do lodówki. (Mnie wyszło 25 trufli, które po obtoczeniu w krokancie mają 4cm średnicy).
  3. Pozostałe orzechy i karmel pokruszyć bardzo drobno (np. tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta).

2

  1. Schłodzone kulki ponownie delikatnie uformować (ich powierzchnia zrobi się gładka) i obtoczyć w krokancie (pokruszonych orzechach z karmelem).
  2. Przechowywać w lodówce (maksymalnie do tygodnia).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2- 3 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Trufle karmelowo- orzechowe

Trufle karmelowo- orzechowe

trufle karmelowo-orzechowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony