Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

Trufle karmelowo- orzechowe

Przepyszne czekoladowe trufle z karmelowym orzeszkiem laskowym w środku, obtoczone w chrupiącym krokancie.

Składniki:

  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
  • 200g czekolady mlecznej (lub kuwertury)
  • 60 sztuk orzechów laskowych
  • 150g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą).
  2. Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Gorącą masę wylać na papier do pieczenia. Orzechy w miarę możliwości porozdzielać i pozostawić do ostygnięcia.

1

  1. Wszystkie czekolady posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na ok. 2- 3 godz., aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
  2. Uformować kulkę z masy, lekko ją rozpłaszczyć, położyć na środku jednego orzeszka w karmelu i uformować ponownie kulkę. (Masa będzie się mocno kleić. Kulki należy formować dość szybko i najlepiej chłodnymi rękami. W miarę potrzeby zamoczyć ręce w zimnej wodzie). Tak uformowane kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do lodówki. (Mnie wyszło 25 trufli, które po obtoczeniu w krokancie mają 4cm średnicy).
  3. Pozostałe orzechy i karmel pokruszyć bardzo drobno (np. tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta).

2

  1. Schłodzone kulki ponownie delikatnie uformować (ich powierzchnia zrobi się gładka) i obtoczyć w krokancie (pokruszonych orzechach z karmelem).
  2. Przechowywać w lodówce (maksymalnie do tygodnia).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2- 3 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Trufle karmelowo- orzechowe

Trufle karmelowo- orzechowe

trufle karmelowo-orzechowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony