Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Aromatyczna kandyzowana skórka czy to pomarańczowa, czy cytrynowa jest idealna do świątecznych wypieków. Jest nieodłącznym elementem dekoracyjnym wielu mazurków i bab wielkanocnych. Przyda się również przy wypiekach bożonarodzeniowych, do keksów, serników, makowców, a także pierników.

Skórka kandyzowana jest łatwa w przygotowaniu, a zapach unoszący się w kuchni podczas jej przygotowania jest po prostu cudowny. 

Kandyzowana skórka pomarańczowa:
Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka wody lub sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru

Kandyzowana skórka cytrynowa:
Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze (cytryny) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z owocu). Ze skórek usunąć trochę białej części. Skórki pociąć najlepiej w grubsze paski. (Jedną ćwiartkę skóry z pomarańczy kroję na 4 paski, a z cytryny na 3. Nie kroję od razu w kostkę, bo paski jest później łatwiej osuszyć).

02

  1. Tak przygotowane paski zalać wodą i gotować przez ok. 10min. (Oczywiście, jeśli przygotowujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową na raz, gotujemy skórki oddzielnie w dwóch garnkach). Wodę wylać.

03

04

  1. Skórki zalać po 1 szklance wody i dodać po jednej szklance cukru. (Pomarańcze można zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy uzupełnionym o wodę tak, aby razem była 1 szklanka płynu). Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista. (Trwa to ok. 40-60min).
  2. Kolejno rozłożyć skórki, pojedynczo, na kratce. Pozostawić na całą noc, nieprzykryte, do wyschnięcia. Można je również jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Syrop można zużyć np. do słodzenia herbaty.

05

06

  1. Na drugi dzień można pokroić skórki w kostkę.
  2. Przechowywać w lodówce zamknięte w słoiku.

Smacznego Smile.

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony