Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
23 Komentarzy

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Aromatyczna kandyzowana skórka czy to pomarańczowa, czy cytrynowa jest idealna do świątecznych wypieków. Jest nieodłącznym elementem dekoracyjnym wielu mazurków i bab wielkanocnych. Przyda się również przy wypiekach bożonarodzeniowych, do keksów, serników, makowców, a także pierników.

Skórka kandyzowana jest łatwa w przygotowaniu, a zapach unoszący się w kuchni podczas jej przygotowania jest po prostu cudowny. 

Kandyzowana skórka pomarańczowa:
Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka wody lub sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru

Kandyzowana skórka cytrynowa:
Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze (cytryny) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z owocu). Ze skórek usunąć trochę białej części. Skórki pociąć najlepiej w grubsze paski. (Jedną ćwiartkę skóry z pomarańczy kroję na 4 paski, a z cytryny na 3. Nie kroję od razu w kostkę, bo paski jest później łatwiej osuszyć).

02

  1. Tak przygotowane paski zalać wodą i gotować przez ok. 10min. (Oczywiście, jeśli przygotowujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową na raz, gotujemy skórki oddzielnie w dwóch garnkach). Wodę wylać.

03

04

  1. Skórki zalać po 1 szklance wody i dodać po jednej szklance cukru. (Pomarańcze można zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy uzupełnionym o wodę tak, aby razem była 1 szklanka płynu). Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista. (Trwa to ok. 40- 60 minut).
  2. Kolejno rozłożyć skórki, pojedynczo, na kratce. Pozostawić na całą noc, nieprzykryte, do wyschnięcia. Można je również jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Syrop można zużyć np. do słodzenia herbaty.

05

06

  1. Na drugi dzień można pokroić skórki w kostkę.
  2. Przechowywać w lodówce zamknięte w słoiku.

Smacznego.

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Widziałam taki sam przepis w wiem co jem ale moja mama i ja też tak robie z jej przykładu poprostu kroi skórkę pomarańczy w kosteczki dość drobne i zasypuje cukrem wystarczy odstawić do szafki i czekać nie pamietam jak długo wyatarczy zaglądać ale wiem że jest bardzo trwała robiłam z pomarańczy w czasie Bożego Narodzenia a użyłam do ciasta na następne Boże Narodzenie więc po roku nadawało sie do jedzenia i pachniało cudownie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Nie wiem jak skórka może nie wyjść... Robiłam ją wczoraj szykując się na tlustłusty czwartek, i wyszła super:) Będzie piękną ozdobą do pączków
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Michale[/b] widocznie przesadziłeś z gotowaniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 3 lat temu
    Ja też robiłem według przepisu, ale skórka wyszła raz, że twarda jak diabeł, a dwa, że syrop po ostygnięciu tak stwardniał, że był zupełnie twardy. Nie było mowy o słodzeniu nim np. herbaty.

    Nie rozumiem tego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Witam,
    wczoraj przyrządziłam w ten sposób skórkę, ale cytrynowa po wyschnięciu okazała się być twarda. Jednak podgotowałam ją jeszcze w wodzie z dodatkiem cukru i jest ok! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Po kilku próbach w końcu sukces! Skórka doskonała, szczególnie w gorzkiej czekoladzie. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anet · 4 lat temu
    Dzięki za przepis! wyszła mi wspaniała skórka pomarańczowa i cytrynowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    D. · 5 lat temu
    Świetny przepis. Robię już kolejny raz, są kruche i bardzo aromatyczne i ładnie się przechowują, a trzymam je już w lodówce ponad wspomniany wyżej miesiąc;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Urszula · 5 lat temu
    Kasiu jak możesz to podeślij mi przepisz na moja pocztę gustaw123j@wp.pl
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Monikaa z 2 pomarańczy wyjdzie ok 200 g. Ja robiłam innym sposobem (nie suszylam) i 100g zuzylam do placów i zostało mi jeszcze tyle samo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] nigdy nie ważyłam :roll: Wyszła mi taka miseczka jak na zdjęciach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monikaaa · 5 lat temu
    ile gramów kandyzowanych skórek wychodzi z dwóch cytryn/pomarańczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    edat · 5 lat temu
    skórka pomarańczowa przepyszna aż trudno się oprzeć żeby nie zjeść wszystkiego na raz - mąż stwierdził, że lepsze niż cukierki....PYCHA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agataaaa · 5 lat temu
    jarobie od zawsze skórke w ten sposób. kroje na kostke skorke z pomaranczy czy cytryny zasypuje cukrem zamykam w słoiczku wkładam do szafy i gotowe nie wiem jak długo trzeba to trzymac bo nie zwracam na to uwagi ale jak potrzebuje to zawsze mam w szafie stoi słoik juz 2 lata i zero plesni piekny kolor i smak nawet nie pomyslała bym ze ktos kombinuje z gotowaniem potem suszeniem i trzymaniem w lodówce
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kada · 6 lat temu
    Niestety nie wyszła mi skorka cytrynowa z tego przepisu. Może wypróbuje innego. Po wystudzeniu skórka jest twarda.... nie można pokrajać ani ugryźć....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kromka · 6 lat temu
    [quote]Jak długo takie skórki mogą stać w słoiczku?[/quote]
    Jak są bardzo słodkie i suche to możesz trzymać nawet rok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Myślę, że ok. miesiąca w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 6 lat temu
    Jak długo takie skórki mogą stać w słoiczku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    chyba sobie taką zrobię Taka zgrabna i równiutka ta kosteczka. Może i mi się tak uda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    Chyba się na nią skuszę, bo już nie mam czasu na przygotowanie swojej według przepisu mojej babci.

Polub nas na ...

Początek strony