Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Skórka pomarańczowa do dekoracji

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 20ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 50ml likieru pomarańczowego (lub soku pomarańczowego)
  • 150g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z pomarańczy). Ze skórek usunąć jak najwięcej białej części. Skórki pociąć w cienkie paski.
  2. Skórki, cukier, likier i sok z pomarańczy przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop.

02

  1. Ciasto najlepiej dekorować skórkami lekko ciepłymi, wtedy można je łatwo od siebie oddzielić i dowolnie powyginać.

Uwaga: Skórek specjalnie nie osuszam. Dekoruję lekko ciepłymi, wyciągając po jednej prosto z garnka. Jeśli skórki za bardzo zastygną i skleją się ze sobą, przed dekoracją można je ponownie lekko podgrzać w garnku lub kuchence mikrofalowej.

Smacznego.

Przykład wykorzystania:

  1. Zawijany tort pomarańczowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. Joanna

Tak. Inne owoce smaży się podobnie tj. w syropie: najczęściej woda plus cukier, tak długo, aż owoce będą szkliste.

  Załączniki
 
  1. Gość

Dziękuję za odpowiedz.A można tak samo robić z ananasem z puszki lub innymi owocami?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Właściwie to tak. Tylko tutaj zrobiłam cienkie paseczki, aby skórki ładnie wyglądały jako dekoracja i dały się powyginać. Do keksu najlepiej zrobić kostkę, ale sposób przygotowania jest prawie taki sam. Skórki do ciasta należy dodatkowo osuszyć...

Właściwie to tak. Tylko tutaj zrobiłam cienkie paseczki, aby skórki ładnie wyglądały jako dekoracja i dały się powyginać. Do keksu najlepiej zrobić kostkę, ale sposób przygotowania jest prawie taki sam. Skórki do ciasta należy dodatkowo osuszyć na kratce, aby wyschły. Na pewno zrobię taką kandyzowaną skórkę pomarańczową do ciasta przed Świętami Bożego Narodzenia ;-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Gość

można taką skórkę użyć np.do keksu z bakaliami?

  Załączniki
 
  1. Majana

Pyszna jest taka skórka )
Lubię jej zapach
Fajny pomysł.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony