Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy

Skórka pomarańczowa do dekoracji

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 20ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 50ml likieru pomarańczowego (lub soku pomarańczowego)
  • 150g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z pomarańczy). Ze skórek usunąć jak najwięcej białej części. Skórki pociąć w cienkie paski.
  2. Skórki, cukier, likier i sok z pomarańczy przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop.

02

  1. Ciasto najlepiej dekorować skórkami lekko ciepłymi, wtedy można je łatwo od siebie oddzielić i dowolnie powyginać.

Uwaga: Skórek specjalnie nie osuszam. Dekoruję lekko ciepłymi, wyciągając po jednej prosto z garnka. Jeśli skórki za bardzo zastygną i skleją się ze sobą, przed dekoracją można je ponownie lekko podgrzać w garnku lub kuchence mikrofalowej.

Smacznego.

Przykład wykorzystania:

  1. Zawijany tort pomarańczowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Tak. Inne owoce smaży się podobnie tj. w syropie: najczęściej woda plus cukier, tak długo, aż owoce będą szkliste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    Dziękuję za odpowiedz.A można tak samo robić z ananasem z puszki lub innymi owocami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Właściwie to tak. Tylko tutaj zrobiłam cienkie paseczki, aby skórki ładnie wyglądały jako dekoracja i dały się powyginać. Do keksu najlepiej zrobić kostkę, ale sposób przygotowania jest prawie taki sam. Skórki do ciasta należy dodatkowo osuszyć na kratce, aby wyschły. Na pewno zrobię taką kandyzowaną skórkę pomarańczową do ciasta przed Świętami Bożego Narodzenia ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    można taką skórkę użyć np.do keksu z bakaliami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Pyszna jest taka skórka :))
    Lubię jej zapach:)
    Fajny pomysł.

Polub nas na ...

Początek strony