Skórka pomarańczowa do dekoracji

Przepis na skórka pomarańczowa do dekoracji. Kandyzowana skórka pomarańczowa, pocięta na paseczki przyda się do dekoracji tortów, ciast i innych wypieków.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 20ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 50ml likieru pomarańczowego (lub soku pomarańczowego)
  • 150g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z pomarańczy). Ze skórek usunąć jak najwięcej białej części. Skórki pociąć w cienkie paski.
  2. Skórki, cukier, likier i sok z pomarańczy przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop.

02

  1. Ciasto najlepiej dekorować skórkami lekko ciepłymi, wtedy można je łatwo od siebie oddzielić i dowolnie powyginać.

Uwaga: Skórek specjalnie nie osuszam. Dekoruję lekko ciepłymi, wyciągając po jednej prosto z garnka. Jeśli skórki za bardzo zastygną i skleją się ze sobą, przed dekoracją można je ponownie lekko podgrzać w garnku lub kuchence mikrofalowej.

Smacznego.

Przykład wykorzystania:

  1. Zawijany tort pomarańczowy