Chleb kokosowy bezglutenowy

Chleb jest bezglutenowy i mocno kokosowy. Jest smaczny i nie za suchy. Pasuje zarówno do słodkich dodatków, jak i pikantnych. Można go upiec od czasu do czasu, ale ze względu na swoją intensywną nutę kokosową nie nadaje się jako chleb codzienny.
Składniki:
- 100g mąki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
- 250g uniwersalnej, jasnej mąki bezglutenowej
- 1 opakowanie bezglutenowych drożdży instant (7g) lub 25g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 150g mleka kokosowego z puszki
- 200ml wody
- 2 łyżki miodu lub melasy
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko
- 100g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy świeżych drożdży należy przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć i wymieszać z mąką gryczaną, miodem i lekko ciepłą wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę bezglutenową, sól, mleko kokosowe, olej i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
- Jeśli używamy drożdży instant należy wymieszać je w misce z mąkami. Sól, mleko kokosowe, lekko ciepłą wodę, miód i olej wymieszać i dodać do miski z mąką. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
- Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
- Formę keksową o długości 30cm wysmarować tłuszczem i posypać mąkę bezglutenową lub wiórkami kokosowymi.
- Ciasto delikatnie przemieszać i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (wypełni całą formę). Przed pieczeniem posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi.
- Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej szynie od dołu, ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C. (Termoobieg nie jest zalecany). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, przykryć z góry formę folią aluminiową.
- Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
Lekko zmieniony przepis z książki: “Brot selbst gebacken” Kristiane Müller- Urban.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 20 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ponad 1 godz. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 45 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.