Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

chleb kokosowy bezglutenowy

Chleb jest bezglutenowy i mocno kokosowy. Jest smaczny i nie za suchy. Pasuje zarówno do słodkich dodatków, jak i pikantnych.  Można go upiec od czasu do czasu, ale ze względu na swoją intensywną nutę kokosową nie nadaje się jako chleb codzienny.

Składniki:

  • 100g mąki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
  • 250g uniwersalnej, jasnej mąki bezglutenowej
  • 1 opakowanie bezglutenowych drożdży instant (7g) lub 25g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g mleka kokosowego z puszki
  • 200ml wody
  • 2 łyżki miodu lub melasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 100g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy świeżych drożdży należy przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć i wymieszać z mąką gryczaną, miodem i lekko ciepłą wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę bezglutenową, sól, mleko kokosowe, olej i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
  2. Jeśli używamy drożdży instant należy wymieszać je w misce z mąkami. Sól, mleko kokosowe, lekko ciepłą wodę, miód i olej wymieszać i dodać do miski z mąką. Ciasto wyrabiać przez 5 min. Na końcu dodać żółtko i wiórki kokosowe (odkładając 2 łyżki na bok).
  3. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Formę keksową o długości 30cm wysmarować tłuszczem i posypać mąkę bezglutenową lub wiórkami kokosowymi.
  5. Ciasto delikatnie przemieszać i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (wypełni całą formę). Przed pieczeniem posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej szynie od dołu, ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C. (Termoobieg nie jest zalecany). Jeśli kokos za szybko się przyrumieni, przykryć z góry formę folią aluminiową.
  7. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Lekko zmieniony przepis z książki: “Brot selbst gebacken” Kristiane Müller- Urban.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 45 min. 
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

chleb kokosowy

chleb kokosowy bezglutenowy

chleb kokosowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 9 miesięcy temu
    Wspaniały! Jak dla mnie, pierwszy bezglutenowy który zjadłam z wielkim apetytem. Jeśli ktoś lubi taki troszkę słodki to na prawdę polecam. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Joanno kiedyś piekłam ten chlebek w sposób podany prze ciebie i był pyszny i mam do ciebie pytanie a jak myślisz jak bym wszystkie składniki wsypała do maszyny do pieczenia chleba wstawiła na 3 godzinki pieczenia( tak jak każe producent maszyny) ciekawe czy by wyszedł???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Karolino myślę, że możesz spróbować. W prawdzie piekłam ten chleb tylko w keksówce, ale chleby bezglutenowe dobrze jest piec w maszynie do pieczenia chleba. Życzę udanego wypieku :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 5 lat temu
    Chciałam spytać czy te składniki bezglutenowe mogę zastąpić zwykłymi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Patrycjo trudno mi powiedzieć. Możesz spróbować. Nie jestem pewna, czy nie trzeba by było dodać więcej normalnej mąki. Ona tak nie pęcznieje jak bezglutenowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Hm ... a jak bym zamiast mleka kokosowego dodała zwykłego mleka ... ??
    Chodzi o to że wszystko inne składniki mam w domu i już bym piekła

Polub nas na ...

Początek strony