Chleb słonecznikowy (bez glutenu, laktozy i jajek)

Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem, pieczony na mieszance różnych mąk. W przeważającej części jest to mąka gryczana, ale dzięki temu, że jest połączona z innymi rodzajami mąk, chleb jest delikatny w smaku i według mnie żadna mąka nie dominuje. Chleb jest również bez laktozy i jajek.

Przyznam szczerze, że chleb jest w smaku bardzo smaczny. Ma chrupiącą skórkę i miękki, lekko wilgotny miąższ, a do tego pyszny słonecznik zarówno na skórce, jak i w środku.

Wadą jest to, że szybko robi się suchy. Ja piekę go wieczorem. Zostawiam na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień kroi się dobrze i jest smaczny. Kroję cały chleb na kromki, pozostawiam kilka kromek, które zawinięte w woreczku przechowuję w chlebaku. Resztę mrożę, wyciągam potrzebną liczbę kromek i ogrzewam w tosterze, aż będą chrupiące.

Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:

  • 240 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 80 g mąki sojowej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 15 g świeżych drożdży lub 2 płaskie łyżeczki drożdży instant*
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 130 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 550 ml lekko ciepłej wody
  • 2 łyżki octu cydrowego (jabłkowego)
  • 50 g ziaren słonecznika + trochę do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę gryczaną, z ciecierzycy, sojową i kukurydzianą, używając trzepaczki.
  2. Przygotować zaczyn: Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, 250 ml lekko ciepłej wody i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki (z punktu 1). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  3. Do mąki z punktu 1 dodać skrobię i sól. Wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, 2 łyżki octu i resztę (czyli 300 ml) lekko ciepłej wody. Zmiksować mikserem ręcznym, używając haków do zagniatania ciasta, do połączenia się składników. Dodać ziarna słonecznika i ponownie zmiksować.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać ziarnami słonecznika. Formę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni prawie formę. (Trwa to ok. 30- 40 minut).
  5. Wyrośnięte ciasto skropić wodą i włożyć do nagrzanego do 200°C (grzałka góra- dół) piekarnika. Piec ok. 50- 60 minut. Chleb powinien ładnie się zrumienić.
  6. Gotowy chleb wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną. Ściągnąć ostrożnie papier i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

* W przypadku drożdży instant nie trzeba przygotowywać zaczynu. Po prostu wszystkie składniki z przepisu przełożyć do miski i zmiksować, dodając pod koniec ziarna słonecznika.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20 kromek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Chleb słonecznikowy (bez glutenu, laktozy i jajek) Chleb słonecznikowy (bez glutenu, laktozy i jajek) Chleb słonecznikowy (bez glutenu, laktozy i jajek)