Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

Bagietki na maślance

Pszenne, drożdżowe bagietki przygotowane na maślance. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 2/3 szklanki maślanki (temperatura pokojowa)
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • ewentualnie mak do posypania bagietek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać  sól, roztopione masło, maślankę, na końcu wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ręcznie lub mikserem ok. 8 minut, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto powinno się lekko lepić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować bagietkę, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

02

  1. Kolejno posmarować bagietki rozkłóconym jajkiem, posypać makiem. Bagietki można naciąć delikatnie żyletką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do zarumienienia w temperaturze 180°C.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

2
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bagietki na maślance

Bagietki na maślance

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    20g świeżych drożdży to ile to z całej kostki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Świetny, prosty przepis, bagietki wyszły bardzo smaczne gorąco polecam! :-)

    od dziś będę zaopatrywać najbliższych w domowe, przepyszne pieczywo :-)

    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł · 4 lat temu
    Zrobiłem trochę za duże "wałki" :D. Ogólnie przepis bardzo fajny i prosty :).

Polub nas na ...

Początek strony