Bagietki na maślance

Pszenne, drożdżowe bagietki przygotowane na maślance. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
- 2/3 szklanki maślanki (temperatura pokojowa)
- 4 łyżki ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka roztopionego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- ewentualnie mak do posypania bagietek
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Resztę mąki przesiać do miski. Dodać sól, roztopione masło, maślankę, na końcu wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ręcznie lub mikserem ok. 8 minut, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto powinno się lekko lepić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować bagietkę, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
- Kolejno posmarować bagietki rozkłóconym jajkiem, posypać makiem. Bagietki można naciąć delikatnie żyletką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do zarumienienia w temperaturze 180°C.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
1 godz. 40 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.