Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bagietki na zaczynie poolish

Poolish to dość luźny, drożdżowy zaczyn. Ten rodzaj zaczynu został przywieziony przez polskiego piekarza do Francji. Zaczyn poolish powstaje z wymieszania równej ilości mąki i wody oraz bardzo małej ilości drożdży. Resztę drożdży dodaje się w do ciasta właściwego. Bagietki z tego przepisu są bardzo smaczne, mają chrupiącą skórką i miękki środek.

Składniki:
Zaczyn poolish:

  • 2g świeżych drożdży
  • 175g wody*
  • 150g mąki pszennej typu 1050
  • 25g mąki żytniej (od typu 1150 wzwyż)*

Ciasto:

  • zaczyn poolish
  • 650g mąki pszennej typu 1050
  • 350g wody
  • 10g świeżych drożdży
  • 15g soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn poolish. Wodę wlać na miski. Dodać pokruszone drożdże i obie mąki. Całość dobrze wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 4- 5 godz. w temperaturze pokojowej lub wstawić na całą noc do lodówki.
  2. Wszystkie składniki na ciasto, poza solą, połączyć. Zagnieść jednolite ciasto. (Zagniatać co najmniej 10min.). Po tym czasie dodać sól i dalej zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i przełożyć ją do miski posypanej lekko mąką. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 godz.
02
Ciasto zaraz po zagnieceniu.
03
Ciasto po wyrośnięciu.
  1. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Ciasto podzielić na 6 części. Kawałki przykryć ściereczką i pozostawić na 15min.
  2. Z każdego kawałka uformować bagietkę. Gotowe bagietki ułożyć w formie do pieczenia bagietek lub na blasze do pieczenia złączeniem do dołu. (Jeśli używacie blachy, to należy wyłożyć ją papierem do pieczenia i zwinąć go tak, aby oddzielić bagietki od siebie). Bagietki przykryć ściereczką i pozostawić na 1- 1,5godz., aż bagietki podwoją swoją objętość.

04

05

  1. Odpowiednio wcześniej rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C.
  2. Bagietki naciąć. (Polecam żyletkę).
  3. Przed włożeniem bagietek do piekarnika należy spryskać go wodą. Włożyć bagietki do pieca i również spryskać je kilkakrotnie wodą. (Najlepiej zrobić to spryskiwaczem do wody. Należy zrobić to szybko, aby ciepło z piekarnika nie uciekło). Bagietki piec 12- 15min., aż z każdej strony upieką się na złoto- brązowy kolor.
  4. Bagietki wyciągnąć z pieca i ułożyć na kratce z piekarnika do ostygnięcia.

Smacznego .

Uwaga:
Autor zaleca wodę ważyć, dlatego ilość wody podana jest w gramach. Woda powinna mieć temperaturę ciała tzn. gdy włożymy palec do wody, nie powinna wydawać się ani za ciepła, ani za zimna.
Bagietki, które znajdują się na zdjęciu, zostały zrobione z użyciem mąki żytniej razowej typ 2000. Piekłam również na mące żytniej typu 1150. Obie wersje są równie pyszne. Oczywiście na mące żytniej typu 1150 bagietki wychodzą jaśniejsze.
Jeśli chcecie bagietki zamrozić, należy piec je 8- 10min., aż się lekko zarumienią. Przed spożyciem należy włożyć je zamrożone do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 8- 10min.

 Przepis pochodzi z książki: „Brot und Gebäck für Genießer” Richard Bertinet.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas oczekiwania:

kilka godzin
zegarek2

Czas pieczenia jednej blachy:

12- 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Bagietki na zaczynie poolish

Bagietki na zaczynie poolish

Bagietki na zaczynie poolish

Bagietki na zaczynie poolish

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Joanno pewnie ilość mąki lub wody była niewłaściwa. Użyłaś innego typu mąki i ona potrzebowałaby mniej lub więcej wody. Jeśli nie wiadomo co to za typ mąki, pozostaje robić na oko, aby ciasto wyszło elastyczne.

  • Joanna

    Mnie niestety ciasto nie chcialo sie zrobic elastyczne, do konca rwalo sie i kleilo, po upieczeniu wyszlo bardzo zbite (trzeba mocno duzo zuc ;). Nie mieszkam w Polsce make mialam chlebowa (bez typu). Co moglo pojsc nie tak?
    Pozdrawiam

  • Ala

    Witam
    Mam pytanie. Jeśli chciałabym przygotowac te bagietki z częścią mąki pszennej pełnoziarnistej to czy ilość wody się zmieni (wody w ciescie) i czy poolish musze przygotowac z pszennej chlebowej czy mogę z pszennej pełnoziarnistej ?

  • Beata

    Czyli wsztko w takiej samej ilości :) Dziękuję za anielską cierpliwość i przepraszam za kłopot :)

  • Joanna

    Beato nie zmieniaj ilości składników tylko pomieszaj najwyżej mąkę wyższego typu z mąką o niższym typie (czyli tak jak chcesz makę lubelli z tą 650).

  • Beata

    Dziękuję za odpowiedź. A gdybym mieszała mąkę z Lubelli z chlebową (w domu mam tylko 650 i nie mam możliwości kupienia 750 czy 850) to wody do ciasta nadal dodaje tyle samo(350ml)?

  • Joanna

    Beato mąka graham jest typu 1850, wiec za wysoki. Mąka pszenna pełnoziarnista z Lubelli nie ma podanego typu. Ktoś na jakimś forum napisał, że napisał do producenta i odpisali, że nie są wstanie dokładnie podać typu, ale szacują ok. 1400. Dlatego jeśli masz ochotę na testowanie to zrobiłabym na tej mące. Jeśli bagietki wyjdą za ciężkie to następnym razem pomieszałabym tą mąkę Lubelli z np. chlebową.

  • Beata

    Nic się nie stało :) Bagietki i tak wyszły pyszne - przepis jest rewelacyjny :) A czy mąkę 1050 można zastąpić pełnoziarnistą z Lubelli?

  • Joanna

    Ado, Beato tak mąka chlebowa to ma typ 750. W oryginalnym przepisie była podana mąka 1050 i takiej użyłam, ale wiem, że ten typ mąki nie jest w Polsce łatwo dostępny dlatego podałam, aby użyć mąkę chlebową. Mój błąd przyznaję. Mogłam od razu podać dokładny typ mąki. Poprawię w przepisie.

  • Ada

    A czy mąka chlebowa to nie jest typ 850 lub 750 ?

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony