Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz

Dżem rabarbarowy

Dżem z rabarbaru z nutą pomarańczową. Bardzo smaczny, słodko- kwaśny, ale nie przesłodzony i łatwy do przygotowania. Jeśli wolicie słodkie dżemy, dajcie więcej cukru (ok. 500g).

Składniki na 3 słoiki o pojemności ok. 220ml:

  • 1 kg rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić ok. 1,3 kg rabarbaru)
  • 250g cukru
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier, sok z pomarańczy i cytryny oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  2. Smażyć na średniej mocy palnika, mieszając dość często łyżką drewnianą, aż dżem zgęstnieje. Trwa to ponad 1 godzinę. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcić.
  3. Dno garnka (wielkość taka, aby zmieściły się słoiki) wyłożyć ręcznikami papierowymi. Włożyć słoiczki i zalać gorącą wodą do mniej więcej ¾ wysokości słoików. (Gorące słoiki zalewamy gorącą wodą. Temperatura wody i słoików musi być podobna, aby nie pękły). Od zagotowania gotować 15 minut, pod przykryciem. Słoiki wyciągnąć z wody, ułożyć na ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Dżem rabarbarowy

Dżem rabarbarowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony