Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa

Pyszna konfitura truskawkowo- rabarbarowa. Idealne połączenie słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem. Konfitura jest mocno owocowa i nie za słodka dzięki użyciu cukru żelującego 3:1.

Składniki:
  • 750g rabarbaru (waga już po obcięciu końcówek)
  • 750g truskawek
  • 500g cukru żelującego 3:1
  • 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na ok. 2cm kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Rabarbar przełożyć do garnka. Dodać 50ml wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min. Kolejno ściągnąć pokrywkę i gotować dalej, na dużym ogniu, przez 5min.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Połowę pokroić w kostkę. Drugą połową zmiksować blenderem na gładką masę.
  3. Truskawki dodać do rabarbaru. Dodać sok z cytryny i cukier żelujący. Wymieszać i pozostawić na co najmniej 3 godz.

02

  1. Następnie garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4min., ciągle mieszając.
  2. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  3. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  4. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
  5. Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra konfitury.
Smacznego. 

Zmodyfikowany przepis ze strony ww.zuhausewohnen.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

co najmniej 3 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura truskawkowo- rabarbarowa

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony