Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy

Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Bardzo oryginalna konfitura i do tego bardzo smaczna. Nie bójcie się dodać rozmarynu, ani nie zmniejszajcie ilości podanej w przepisie. Dzięki niemu konfitura jest orzeźwiająca i ma ciekawy smak. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z książki „Einmachen” Cornelia Schinharl.

Składniki:

  • ok. 1,4 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 500g cukru żelującego 2:1
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 2- 3 kropelki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1 kg.
  2. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem żelującym, przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, żeby owoce puściły sok.
  3. Po tym czasie brzoskwinie można zmiksować blenderem na jeszcze mniejsze kawałki. (Ja już tego nie robiłam).
  4. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać.
  5. Z połowy cytryny ściąć paski skóry (cienko, aby nie było białej części). Skórę posiekać bardzo drobno.
  6. Z cytryny wycisnąć sok.
  7. Rozmaryn, skórkę z cytryny, sok z cytryny, kropelki aromatu dodać do brzoskwiń.

02

  1. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 3- 4 minut, ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  2. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  3. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
  4. Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra konfitury. Konfiturę można przechowywać do roku.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Aniu[/b] tylko świeże. Brzoskwinie z puszki są słodkie, jak dodasz do tego cukru żelującego to nie wiem czy by to ktokolwiek zjadł ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Czy do konfitur nadają się jedynie świeże owoce? Czy można użyć brzoskwiń z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 7 lat temu
    Pysznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jadłonomia · 7 lat temu
    Bardzo lubię świezy tymianek i brzoskwinie, kilka razy zrobiłam konfiturę, albo łączyłam je w tarcie. Czas wypróbować rozmaryn
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 7 lat temu
    o!
    jestem wielce zaintrygowana ;]

Polub nas na ...

Początek strony