Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

W trakcie sezonu na brzoskwinie warto pomyśleć również o przygotowaniu z nich domowej konfitury. Nie ma jak domowy dżem. Po co kupować gotowy w sklepie, jeśli łatwo możemy sami zrobić go w domu. Konfitura jest bardzo smaczna, powiedziałabym taka klasyczna brzoskwiniowa. Likier amaretto nie jest wyczuwalny (przynajmniej ja nie wyczuwam).

Składniki:

  • 2kg brzoskwiń
  • 500g cukru żelującego 3:1
  • 14 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
  • 50ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1,5 kg.
  2. Brzoskwinie zmiksować blenderem lub pokroić w bardzo drobną kostkę. (Ja zmiksowałam prawie na mus).
  3. Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i wymieszać. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co najmniej 3 minut, ciągle mieszając.
  4. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  5. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
  6. Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków, każdy po 300ml.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Marto[/b] cukry żelujące są ogólnodostępne. Cukier żelujący to cukier z dodatkiem substancji zagęszczającej (pektyny). Żelfix nie zawiera cukru. Cukier żelujący jest raczej bezglutenowy, ale dla pewności sprawdź opakowanie lub wybierz inny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 2 lat temu
    witam,nie bardzo wiem co to jest cukier żenujący??czy jest to popularny w pl zelfix?szukam sposobu na bezglutenowy dżem a zelfix niestety w tej wersji odpada...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 4 lat temu
    pychotka - pani joanno - proszę o jakiś przepis na przetwór z gruszek - pani pomysły są zawsze rewelacyjne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozena Soltysik · 7 lat temu
    Konfitura zrobiona. Jeden sloiczek juz zjedzony. Pychotka :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    M. · 7 lat temu
    super przepis, doskonale do naleśników, lub nawet bułeczki z masłem, obdarowałam już nimi prawie cala rodzinę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    Dziękuję raz jeszcze. Jak zrobię, to dam znać co mi z tego wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] wybierz jak najmiększe owoce.
    Może jeszcze uda mi się coś z brzoskwiń przygotować, ale nie obiecuję.
    P.S. Aniu już zrobiłam kolejną konfiturę z brzoskwiń. Przepis zaraz wstawię :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    Ślicznie dziękuję [b]Joasiu[/b] Mam zawalone brzoskwiniami "pół kuchni" i szkoda żeby się zmarnowały. Powiedz mi jeszcze czy te brzoskwinie mają być miękkie?, bo część mam świeżo zerwanych i wiadomo są twarde i muszą trochę poleżakować A na drzewie jeszcze dużo zostało muszę chyba robić etapami. Twoje konfiturki wyglądają smakowicie :))
    A może masz jeszcze jakiś pomysł na przetworzenie brzoskwiń, wyjątkowo nam obrodziły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] zrobiłabym tak, jak jest w przepisie. Jak spróbujesz podczas gotowania, że jest dla Ciebie za mało słodkie, to wtedy dosyp cukru do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    Mam brzoskwinie z własnego drzewka, ale wiadomo te nasze są bardziej kwaśne niż południowe. Czy do tego przepisu z naszych krajowych brzoskwiń powinnam dodać może jeszcze dodatkowo sam cukier oprócz tego żelującego? Jeśli tak to ile na ile ;)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaś · 7 lat temu
    jaki kolor i konsystencja! cudowne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dagmara_65 · 7 lat temu
    Bardzo apetyczna konfitura. Koniecznie muszę zrobić!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]TOM[/b] czas przygotowania wynosi ok. 30min.,łącznie z przygotowaniem brzoskwiń. Gotuje się tylko ok. 3- 5 min., ale szczerze amaretto nie jest specjalnie wyczuwalne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Świetny pomysł! Lubię eksperymenty przetworowe Śliczny ma kolor na konfitura Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    TOM · 7 lat temu
    Nie mów, że po półgodzinnym gotowaniu jeszcze czuć to amaretto? A czuć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    basiaP · 7 lat temu
    konfitura ma piękny kolor :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuchennefascynacje · 7 lat temu
    Musze zakupić większą ilość brzoskwiń i wypróbować, bo dżem wygląda obłędnie

Polub nas na ...

Początek strony