Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

W trakcie sezonu na brzoskwinie warto pomyśleć również o przygotowaniu z nich domowej konfitury. Nie ma jak domowy dżem. Po co kupować gotowy w sklepie, jeśli łatwo możemy sami zrobić go w domu. Konfitura jest bardzo smaczna, powiedziałabym taka klasyczna brzoskwiniowa. Likier amaretto nie jest wyczuwalny (przynajmniej ja nie wyczuwam).

Składniki:

  • 2kg brzoskwiń
  • 500g cukru żelującego 3:1
  • 14 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
  • 50ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1,5 kg.
  2. Brzoskwinie zmiksować blenderem lub pokroić w bardzo drobną kostkę. (Ja zmiksowałam prawie na mus).
  3. Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i wymieszać. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co najmniej 3 minut, ciągle mieszając.
  4. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  5. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
  6. Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków, każdy po 300ml.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Joanna

Marto cukry żelujące są ogólnodostępne. Cukier żelujący to cukier z dodatkiem substancji zagęszczającej (pektyny). Żelfix nie zawiera cukru. Cukier żelujący jest raczej bezglutenowy, ale dla pewności sprawdź opakowanie lub wybierz inny.

  Załączniki
 
  1. marta

witam,nie bardzo wiem co to jest cukier żenujący??czy jest to popularny w pl zelfix?szukam sposobu na bezglutenowy dżem a zelfix niestety w tej wersji odpada...

  Załączniki
 
  1. anka

pychotka - pani joanno - proszę o jakiś przepis na przetwór z gruszek - pani pomysły są zawsze rewelacyjne

  Załączniki
 
  1. Bozena Soltysik

Konfitura zrobiona. Jeden sloiczek juz zjedzony. Pychotka :-)

  Załączniki
 
  1. M.

super przepis, doskonale do naleśników, lub nawet bułeczki z masłem, obdarowałam już nimi prawie cala rodzinę

  Załączniki
 
  1. Ania

Dziękuję raz jeszcze. Jak zrobię, to dam znać co mi z tego wyszło

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu wybierz jak najmiększe owoce.
Może jeszcze uda mi się coś z brzoskwiń przygotować, ale nie obiecuję.
P.S. Aniu już zrobiłam kolejną konfiturę z brzoskwiń. Przepis zaraz wstawię :-)

  Załączniki
 
  1. Ania

Ślicznie dziękuję Joasiu Mam zawalone brzoskwiniami "pół kuchni" i szkoda żeby się zmarnowały. Powiedz mi jeszcze czy te brzoskwinie mają być miękkie?, bo część mam świeżo zerwanych i wiadomo są twarde i muszą trochę poleżakować A na drzewie...

Ślicznie dziękuję Joasiu Mam zawalone brzoskwiniami "pół kuchni" i szkoda żeby się zmarnowały. Powiedz mi jeszcze czy te brzoskwinie mają być miękkie?, bo część mam świeżo zerwanych i wiadomo są twarde i muszą trochę poleżakować A na drzewie jeszcze dużo zostało muszę chyba robić etapami. Twoje konfiturki wyglądają smakowicie )
A może masz jeszcze jakiś pomysł na przetworzenie brzoskwiń, wyjątkowo nam obrodziły

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu zrobiłabym tak, jak jest w przepisie. Jak spróbujesz podczas gotowania, że jest dla Ciebie za mało słodkie, to wtedy dosyp cukru do smaku.

  Załączniki
 
  1. Ania

Mam brzoskwinie z własnego drzewka, ale wiadomo te nasze są bardziej kwaśne niż południowe. Czy do tego przepisu z naszych krajowych brzoskwiń powinnam dodać może jeszcze dodatkowo sam cukier oprócz tego żelującego? Jeśli tak to ile na ile ?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony