Konfitura z brzoskwiń z amaretto

W trakcie sezonu na brzoskwinie warto pomyśleć również o przygotowaniu z nich domowej konfitury. Nie ma jak domowy dżem. Po co kupować gotowy w sklepie, jeśli łatwo możemy sami zrobić go w domu. Konfitura jest bardzo smaczna, powiedziałabym taka klasyczna brzoskwiniowa. Likier amaretto nie jest wyczuwalny (przynajmniej ja nie wyczuwam).
Składniki:
- 2kg brzoskwiń
- 500g cukru żelującego 3:1
- 14 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
- 50ml likieru amaretto
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1,5 kg.
- Brzoskwinie zmiksować blenderem lub pokroić w bardzo drobną kostkę. (Ja zmiksowałam prawie na mus).
- Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i wymieszać. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co najmniej 3 minut, ciągle mieszając.
- Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
- Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
- Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków, każdy po 300ml.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.