Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

W trakcie sezonu na brzoskwinie warto pomyśleć również o przygotowaniu z nich domowej konfitury. Nie ma jak domowy dżem. Po co kupować gotowy w sklepie, jeśli łatwo możemy sami zrobić go w domu. Konfitura jest bardzo smaczna, powiedziałabym taka klasyczna brzoskwiniowa. Likier amaretto nie jest wyczuwalny (przynajmniej ja nie wyczuwam).

Składniki:

  • 2kg brzoskwiń
  • 500g cukru żelującego 3:1
  • 14 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
  • 50ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1,5kg.
  2. Brzoskwinie zmiksować blenderem lub pokroić w bardzo drobną kostkę. (Ja zmiksowałam prawie na mus).
  3. Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i wymieszać. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co najmniej 3min., ciągle mieszając.
  4. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  5. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 min.
  6. Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków, każdy po 300ml.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Marto cukry żelujące są ogólnodostępne. Cukier żelujący to cukier z dodatkiem substancji zagęszczającej (pektyny). Żelfix nie zawiera cukru. Cukier żelujący jest raczej bezglutenowy, ale dla pewności sprawdź opakowanie lub wybierz inny.

  • marta

    witam,nie bardzo wiem co to jest cukier żenujący??czy jest to popularny w pl zelfix?szukam sposobu na bezglutenowy dżem a zelfix niestety w tej wersji odpada...

  • anka

    pychotka - pani joanno - proszę o jakiś przepis na przetwór z gruszek - pani pomysły są zawsze rewelacyjne :)

  • Bozena Soltysik

    Konfitura zrobiona. Jeden sloiczek juz zjedzony. Pychotka :-)

  • M.

    super przepis, doskonale do naleśników, lub nawet bułeczki z masłem, obdarowałam już nimi prawie cala rodzinę :)

  • Ania

    Dziękuję raz jeszcze. Jak zrobię, to dam znać co mi z tego wyszło ;)

  • Joanna

    Aniu wybierz jak najmiększe owoce.
    Może jeszcze uda mi się coś z brzoskwiń przygotować, ale nie obiecuję.
    P.S. Aniu już zrobiłam kolejną konfiturę z brzoskwiń. Przepis zaraz wstawię :-)

  • Ania

    Ślicznie dziękuję Joasiu :) Mam zawalone brzoskwiniami "pół kuchni" i szkoda żeby się zmarnowały. Powiedz mi jeszcze czy te brzoskwinie mają być miękkie?, bo część mam świeżo zerwanych i wiadomo są twarde i muszą trochę poleżakować ;) A na drzewie jeszcze dużo zostało muszę chyba robić etapami. Twoje konfiturki wyglądają smakowicie :))
    A może masz jeszcze jakiś pomysł na przetworzenie brzoskwiń, wyjątkowo nam obrodziły ;)

  • Joanna

    Aniu zrobiłabym tak, jak jest w przepisie. Jak spróbujesz podczas gotowania, że jest dla Ciebie za mało słodkie, to wtedy dosyp cukru do smaku.

  • Ania

    Mam brzoskwinie z własnego drzewka, ale wiadomo te nasze są bardziej kwaśne niż południowe. Czy do tego przepisu z naszych krajowych brzoskwiń powinnam dodać może jeszcze dodatkowo sam cukier oprócz tego żelującego? Jeśli tak to ile na ile ;)?

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony