Lubisz ten przepis? Udostępnij na
16 Komentarzy

Lody o smaku waniliowym lub czekoladowym, które można zrobić w domu bez użycia maszyny do lodów. Lody przygotowane są dosłownie z trzech składników. Potrzebne jest tylko słodkie mleko skondensowane, śmietana i w zależności od smaku laska wanilii lub czekolada. Lody robi się szybko i bardzo łatwo, a smakują super.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane produkty są bezglutenowe.
Lody waniliowe:
Składniki:
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
- 600g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Słodkie mleko skondensowane przelać do miski i wymieszać z ziarenkami wanilii.
- Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do słodkiego mleka skondensowanego i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).
Smacznego.
Przygotowując lody wzorowałam się na przepisie Marthy Stewart.



Lody czekoladowe:
Składniki:
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
- 2 łyżki kakao
- 100g czekolady gorzkiej
- 500g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- 50g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe 50g czekolady posiekać na małe kawałki.
- Słodkie mleko skondensowane przelać do miski, dodać przesiane kakao i wymieszać. Kolejno dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Wymieszać na jednolitą masę.
- Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do miski z mlekiem skondensowanym i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
- Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).
Smacznego.



Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane