Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Lody waniliowe i czekoladowe bez maszyny

Lody o smaku waniliowym lub czekoladowym, które można zrobić w domu bez użycia maszyny do lodów. Lody przygotowane są dosłownie z trzech składników. Potrzebne jest tylko słodkie mleko skondensowane, śmietana i w zależności od smaku laska wanilii lub czekolada. Lody robi się szybko i bardzo łatwo, a smakują super. 

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane produkty są bezglutenowe.

 

Lody waniliowe:
Składniki:

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 600g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Słodkie mleko skondensowane przelać do miski i wymieszać z ziarenkami wanilii.
  3. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do słodkiego mleka skondensowanego i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać.
  4. Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Smacznego.

Przygotowując lody wzorowałam się na przepisie Marthy Stewart.

Lody waniliowe bez maszyny

Lody waniliowe bez maszyny

Lody waniliowe bez maszyny

Lody czekoladowe:
Składniki:

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 2 łyżki kakao
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. 50g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe 50g czekolady posiekać na małe kawałki.
  2. Słodkie mleko skondensowane przelać do miski, dodać przesiane kakao i wymieszać. Kolejno dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Wymieszać na jednolitą masę.
  3. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do miski z mlekiem skondensowanym i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
  4. Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą (o długości co najmniej 25cm lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia). Masę przykryć z góry folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Smacznego.

Lody czekoladowe bez maszyny

Lody czekoladowe bez maszyny

Lody czekoladowe bez maszyny

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (21)

  1. Robert

Witam. Czytając komentarze, że lody dla niektórych są zbyt słodkie, proponuję mleko skondensowane słodzone zastąpić skondensowanym niesłodzonym i dosłodzić je według upodobań jeszcze przed połączeniem z ubitą śmietaną (ważne). Najlepiej użyć do...

Witam. Czytając komentarze, że lody dla niektórych są zbyt słodkie, proponuję mleko skondensowane słodzone zastąpić skondensowanym niesłodzonym i dosłodzić je według upodobań jeszcze przed połączeniem z ubitą śmietaną (ważne). Najlepiej użyć do tego cukru pudru, ponieważ łatwiej i szybciej się rozpuści i w lodach nie będzie kryształków cukru, ale nie jest to warunek konieczny. Pozdrawiam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marta    Robert

Ale wtedy lody nie będą się krystalizować?

  Załączniki
 
  1. Kasia

Witam,

czy mogłabym prosić o informację gdzie kupiła Pani te rożki/wafle na lody?

Pozdrawiam
Kasia

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Kasiu kupiłam je, jak byłam na urlopie we Włoszech

  Załączniki
 
  1. Gabi

500g słodkiej śmietany czyli 500 ml?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gabi

Gabi prawie. Możesz dać 500ml.

  Załączniki
 
  1. Ròża

Lody są pyszne, jednak bardzo słodkie. Czy można użyć pòł na pòł mlela skondensowanego słodzonego i niesłodzonego?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ròża

Nie wiem jak to wyjdzie, ale wydaje mi się, że warto spróbować.

  Załączniki
 
  1. Julia

Witam, zaczynam dopiero przygodę w kuchni, mam do was pytanie, czy wie ktoś w jakich sklepach i w jakiej cenie można zakupić laski wanilii?

  Załączniki
 
  1. ila

Przepyszna lody ale sa bardzo slodkie. Uwielbiam pani blog.

  Załączniki
 
  1. Angelina

Witam.
Jestem ciekawa czy można wykonać te lody w maszynie do lodów? Moja teściowa ma taką maszynkę, ale jej nie używa i pomyślałam, że ucieszyłaby się gdybym zrobiła w nich lody a z komentarzy można wywnioskować, że lody są świetne z zamrażarki ...

Witam.
Jestem ciekawa czy można wykonać te lody w maszynie do lodów? Moja teściowa ma taką maszynkę, ale jej nie używa i pomyślałam, że ucieszyłaby się gdybym zrobiła w nich lody a z komentarzy można wywnioskować, że lody są świetne z zamrażarki Czekam na odpowiedź.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Angelina

Nie ma potrzeby użycia maszyny w tym przepisie.

  Załączniki
 
  1. iwona

lody przepyszne polecam :P

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Próbowałam już wielu przepisów na domowe lody bez maszyny i tylko lody z tego przepisu naprawdę mi wyszły. W smaku są naprawdę rewelacyjne, zrobiły bardzo dużą furorę wśród domowników. Troszkę może słodkie, ale to wynik mleka. Ja dodatkowo do...

Próbowałam już wielu przepisów na domowe lody bez maszyny i tylko lody z tego przepisu naprawdę mi wyszły. W smaku są naprawdę rewelacyjne, zrobiły bardzo dużą furorę wśród domowników. Troszkę może słodkie, ale to wynik mleka. Ja dodatkowo do lodów waniliowych dodałam jeszcze rodzynki namoczone wcześniej w rumie i orzechy laskowe. Przepis warty wypróbowania

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Olcia

Robiłam lody, są pyszne. Polecam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony