Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Malinowy tort lodowy

Lodowy tort z malinami. Kremowy, słodki tort lodowy na chrupiącym, czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. Warstwa lodowa przygotowana jest ze słodzonego mleka skondensowanego i bitej śmietany z dodatkiem puree z malin. Warstwa malinowa i śmietankowa wymieszane są ze sobą, tworząc marmurkowy wzór.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 150 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników lub pominąć ciasteczkowy spód)

Masa lodowa:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (każda puszka po 400 g)
  • 800 g słodkiej śmietany 30 -36%
  • 400 g świeżych malin

Dodatkowo:

  • ok. 5 sztuk malin

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z roztopioną czekoladą.
  3. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Odstawić na bok.
  4. Przygotować masę lodową. Maliny zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  5. Puree malinowe wymieszać z mlekiem skondensowanym słodzonym z pierwszej puszki.
  6. 400g śmietany ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy malinowej. Masę wylać do tortownicy.
  7. Pozostałe 400 g słodkiej śmietany ubić na sztywno i połączyć delikatnie szpatułką z mlekiem skondensowanym słodzonym z drugiej puszki. Masę wylać na warstwę malinową.
  8. Przy pomocy małej łyżeczki przemieszać masę od dołu do góry robiąc szlaczek. Wierzch posypać drobno porwanymi malinami.
  9. Tortownicę owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na noc.
  10. Tort kroić na kawałki i podawać od razu. Pozostałą część tortu od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby tort okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na parę minut).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Malinowy tort lodowy Malinowy tort lodowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Beata

Czy mogę użyć rozmrożonych malin?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Beata

Nie, ponieważ maliny rozmrożone nie powinny być powtórnie zamrażane.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony