Keto granola


Niskowęglowodanowa granola, bez cukru i glutenu. Granola składa się z orzechów i różnych ziaren, które sklejone są olejem kokosowym i białkiem. Bardzo smaczna, chrupiąca, nadaje się do posypania jogurtu, czy niskowęglowodanowego deseru.
Makro granoli (1 porcja, waga ok. 20g): 124 kcal, B: 3g, T: 11g, W: 2g.
Składniki na ok. 700 ml, ok. 250 g:
- 50 g orzechów pekan
- 50 g migdałów
- 30 g pestek z dyni
- 30 g ziaren słonecznika
- 30 g wiórków kokosowych
- 20 g sezamu łuskanego
- 20 g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g oleju kokosowego
- 1 białko
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Orzechy, migdały i pestki z dyni posiekać. Przełożyć do miski. Dodać słonecznik, wiórki kokosowe, sezam, siemię lniane i cynamon.
- Olej kokosowy roztopić, dodać do miski z ziarnami i wymieszać.
- Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do miski i wymieszać dokładnie szpatułką, aby wszystkie składniki były obklejone olejem i białkiem.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Przemieszać mniej więcej w połowie pieczenia. (Nie należy piec granoli za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka).
- Blachę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 700 ml, ok. 250 g |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!