Deser serowo- malinowy

Deser w pucharkach z malinami, serkiem mascarpone, twarogiem i bitą śmietaną. Kremowy, lekki, nie za słodki, orzeźwiający, szybki i łatwy do przygotowania.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 200 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 g twarogu z wiaderka lub quarku (użyłam Quark 40%), schłodzonego
  • 300 g słodkiej śmietany 30%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru (lub erytrytolu/ ksylitolu)
  • ok. 4 łyżek cukru pudru (lub erytrytolu/ ksylitolu zmielonego na puder)

Do dekoracji:

  • płatki/ wiórki kokosowe lub trochę startej, białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Mrożone maliny przełożyć do rondelka. (Malin wcześniej nie rozmrażać). Dodać 2 łyżki cukru i mieszając, podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a maliny rozmrożą. (Świeże maliny zmiksować od razu z cukrem blenderem i przetrzeć, jak w p.2).
  2. Garnek ściągnąć z pieca, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przetarty mus malinowy podzielić na pół do dwóch miseczek.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru.
  4. Odlać wodę z mascarpone i twarogu. Sery przełożyć do innej miski, dodać 3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od smaku i kwaśności sera) i zmiksować chwilę. Wyłączyć mikser i wmieszać ubitą śmietanę delikatnie szpatułką.
  5. 3 kopiate łyżki masy serowej dodać do jednej miseczki z musem malinowym i wymieszać delikatnie.
  6. Do 4 pucharków/ szklanek rozłożyć mniej więcej połowę masy serowej (najłatwiej przy użyciu rękawa cukierniczego). Na masę serową wyłożyć masę serowo-malinową, na to mus malinowy (pozostawiając trochę na wierzch), resztę masy serowej i resztę musu malinowego.
  7. Deser udekorować płatkami kokosowymi lub startą czekoladą.
  8. Najlepiej schłodzić przed podaniem, ale można podawać również od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Deser serowo- malinowy Deser serowo- malinowy