Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Kisiel z gruszek

Domowy kisiel z kawałkami gruszek to szybki i prosty jesienny deser. Kisiel można jeść sam lub wzbogacić go o kleksa z bitej śmietany. Można podać go do gofrów i omletów na słodko, jak również do ryżu na mleku, czy jogurtu naturalnego.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 g gruszek (ok. 4- 5 niedużych gruszek)
  • 250 ml soku gruszkowego, jabłkowego lub wody
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (= 2 łyżki)
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Gruszki przełożyć do niedużego garnka i zalać 200 ml soku (lub wody). Zagotować. Gotować na małej mocy palnika, aż gruszki będą miękkie, ale jeszcze w kawałkach. (Dojrzałe gruszki gotują się szybko ok. 3- 5 minut, twardsze dłużej).
  3. Resztę soku wymieszać dokładnie trzepaczką ze skrobią i cukrem. Dodać, mieszając do gotujących się gruszek i od zagotowania gotować 1 minutę. Garnek ściągnąć z pieca.
  4. Kisiel rozlać do miseczek lub pucharków. Można podawać na ciepło lub zimno.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Kisiel z gruszek

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony