Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Szybki, prosty i efektowny deser z brzoskwiń. Świeże, dojrzałe brzoskwinie (lub nektarynki) nadziewane są słodką masą marcepanową z herbatnikami i zapiekane w cieście francuskim. Bardzo smaczny, lekki i tak prosty deser, że na pewno nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Polecam podawać na ciepło.

Składniki:

  • 5 dojrzałych brzoskwiń
  • 100g masy marcepanowej
  • 5 sztuk herbatników
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
  2. Brzoskwinie osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
  3. Herbatniki połamać na małe kawałki i zagnieść z marcepanem.
  4. Wypełnić połówki brzoskwiń przygotowaną masą.

02

  1. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 8cm. (Zależy od wielkości brzoskwiń. Kółko z ciasta powinno mieć taką średnicę, jak połówka brzoskwini lub lekko większą).
  2. Połówki brzoskwiń ułożyć na kółkach z ciasta, wypukłą stroną do góry.

03

  1. Z resztek ciasta wyciąć radełkiem lub nożem cienkie paseczki i ułożyć je na krzyż na brzoskwini. Końcówki dobrze zawinąć pod spód.
  2. Tak przygotowane połówki brzoskwiń ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min., aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony