Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Szybki, prosty i efektowny deser z brzoskwiń. Świeże, dojrzałe brzoskwinie (lub nektarynki) nadziewane są słodką masą marcepanową z herbatnikami i zapiekane w cieście francuskim. Bardzo smaczny, lekki i tak prosty deser, że na pewno nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Polecam podawać na ciepło.

Składniki:

  • 5 dojrzałych brzoskwiń
  • 100g masy marcepanowej
  • 5 sztuk herbatników
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
  2. Brzoskwinie osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
  3. Herbatniki połamać na małe kawałki i zagnieść z marcepanem.
  4. Wypełnić połówki brzoskwiń przygotowaną masą.

02

  1. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 8cm. (Zależy od wielkości brzoskwiń. Kółko z ciasta powinno mieć taką średnicę, jak połówka brzoskwini lub lekko większą).
  2. Połówki brzoskwiń ułożyć na kółkach z ciasta, wypukłą stroną do góry.

03

  1. Z resztek ciasta wyciąć radełkiem lub nożem cienkie paseczki i ułożyć je na krzyż na brzoskwini. Końcówki dobrze zawinąć pod spód.
  2. Tak przygotowane połówki brzoskwiń ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Pychotko[/b] połączenie brzoskwini z marcepanem jest bardzo trafne. Jeśli chcesz to możesz pokombinować z innymi składnikami. Może konfitura by tu pasowała. Z jabłkiem możesz również spróbować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pychotka · 5 lat temu
    Czy zamiast masy marcepanowej poleciłaby Pani jakąś inną do tego deseru? A mogą być inne owoce? jabłka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    szbciutkarobota · 6 lat temu
    nic dodac, nic ując! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EVE · 7 lat temu
    piękne! i jakie efektowne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Bardzo dziękuję za komentarze :-)
    Thanks Purabi Naha :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    judik1119 · 7 lat temu
    Wyglądają pysznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    purabi naha · 7 lat temu
    Hi, I am from India living in Hong Kong. This looks amazing and super tempting!! Loved your blog. Great collection of recipes.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggie · 7 lat temu
    Faktycznie bardzo efektowne, az milo popatrzec (a zjesc pewnie jeszcze milej :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuchennefascynacje · 7 lat temu
    Po upieczeniu wyglądają jak babeczki Bardzo fajny i efektowny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 7 lat temu
    Niesamowite!
    Bardzo lubie pieczone nadziewany brzoskwinie, ale nie pomyslalabym, aby przewrocic je odwrotnie i zapiec...nie wspoamniajac o ciescie francuskim Wspanialy pomysl...oj z checia zjadlabym z trzy!:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Avelina · 7 lat temu
    Bardzo mi się podoba sposób wykorzystania ciasta francuskiego w połączeniu z brzoskwiniami, wszystko wygląda bardzo elegancko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bialoczarna · 7 lat temu
    rewelacyjnie się prezentuje i jest proste w przygotowaniu, świetne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Domi z kuchni · 7 lat temu
    Łaaał, robią wrazenie, przepis ląduje w ulubonych

Polub nas na ...

Początek strony