Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Szybki, prosty i efektowny deser z brzoskwiń. Świeże, dojrzałe brzoskwinie (lub nektarynki) nadziewane są słodką masą marcepanową z herbatnikami i zapiekane w cieście francuskim. Bardzo smaczny, lekki i tak prosty deser, że na pewno nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Polecam podawać na ciepło.

Składniki:

  • 5 dojrzałych brzoskwiń
  • 100g masy marcepanowej
  • 5 sztuk herbatników
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
  2. Brzoskwinie osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
  3. Herbatniki połamać na małe kawałki i zagnieść z marcepanem.
  4. Wypełnić połówki brzoskwiń przygotowaną masą.

02

  1. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 8cm. (Zależy od wielkości brzoskwiń. Kółko z ciasta powinno mieć taką średnicę, jak połówka brzoskwini lub lekko większą).
  2. Połówki brzoskwiń ułożyć na kółkach z ciasta, wypukłą stroną do góry.

03

  1. Z resztek ciasta wyciąć radełkiem lub nożem cienkie paseczki i ułożyć je na krzyż na brzoskwini. Końcówki dobrze zawinąć pod spód.
  2. Tak przygotowane połówki brzoskwiń ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Joanna

Pychotko połączenie brzoskwini z marcepanem jest bardzo trafne. Jeśli chcesz to możesz pokombinować z innymi składnikami. Może konfitura by tu pasowała. Z jabłkiem możesz również spróbować.

  Załączniki
 
  1. pychotka

Czy zamiast masy marcepanowej poleciłaby Pani jakąś inną do tego deseru? A mogą być inne owoce? jabłka?

  Załączniki
 
  1. szbciutkarobota

nic dodac, nic ując! :lol:

  Załączniki
 
  1. EVE

piękne! i jakie efektowne

  Załączniki
 
  1. Joanna

Bardzo dziękuję za komentarze :-)
Thanks Purabi Naha :-)

  Załączniki
 
  1. judik1119

Wyglądają pysznie

  Załączniki
 
  1. purabi naha

Hi, I am from India living in Hong Kong. This looks amazing and super tempting!! Loved your blog. Great collection of recipes.

  Załączniki
 
  1. Maggie

Faktycznie bardzo efektowne, az milo popatrzec (a zjesc pewnie jeszcze milej )

  Załączniki
 
  1. kuchennefascynacje

Po upieczeniu wyglądają jak babeczki Bardzo fajny i efektowny przepis

  Załączniki
 
  1. gosiaa99

Niesamowite!
Bardzo lubie pieczone nadziewany brzoskwinie, ale nie pomyslalabym, aby przewrocic je odwrotnie i zapiec...nie wspoamniajac o ciescie francuskim
Wspanialy pomysl...oj z checia zjadlabym z trzy!)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony